ANKARA'da bugün başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği teklifi konusunda önemli bir görüşme gerçekleşti.

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. Görüşmeden başkanlık sistemi konusunda uzlaşma çıktı. Önümüzdeki hafta teklif Meclise geliyor. Devlet Bahçeli ile Binali Yıldırım'ın beklenen görüşmesi saat 14.00'te başladı ve uzlaşma ile noktalandı. MHP lideri Devlet Bahçeli ve Başbakan Binali Yıldırım görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapmak için kameralar karşısına geçti.

 

MHP VE AK PARTİ'DEN ORTAK AÇIKLAMA

MHP lideri Devlet Bahçeli varılan uzlaşmayı şu sözlerle duyurdu;

-"Anayasa değişikliği üzerinde Sayın Başbakanımızla zaman zaman bir araya gelerek konunun olgunlaşması noktasında çaba sarfedilmiştir. Bugünkü değerlendirmelerimiz de olumlu geçmiştir. Kısa süre içerisinde Meclis'e bir metin sunulacaktır". 

 

NASIL BİR BAŞKANLIK SİSTEMİ OLACAK?

Başbakan Binali Yıldırım da ortak basın toplantısında başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliğine ilişkin şunları söyledi;

-"MHP ile birlikte yürüttüğümüz müzakereler belirli bir olgunluğa erişti. Önümüzdeki hafta AK Parti olarak Anayasa değişiklik teklifimizi Meclis'e sunmuş olacağız. Tabi ondan sonraki iş Meclis'imizin iradesidir.

 

CUMHURBAŞKANI'NIN PARTİSİYLE İLİŞKİSİ NASIL OLACAK?

-"Bu değişiklikte cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği devam edecek.Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut anayasada 'partisiyle ilişiği kesilir' hükmü var. Bunun yerine partisiyle ilişiği devam edecek".

 

REFERANDUM SÜRECİ BAŞLAYACAK
-Meclis'te 330'u aşan bir kabulle geçmesi gerekiyor ki ondan sonra referandum süreci başlasın. Referandum süreci de milletimizin vereceği bir karardır. Ülkemiz milletimiz için inşallah hayırlı bir karar olacaktır diye düşünüyoruz.

-Biz artık ülkenin sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyoruz. Yapılmak istenen değişiklik bellidir.

 

AK PARTİ SUNACAK

-AK Parti kendi anayasa değişikliği olarak bu teklifi sunacak. Şüphesiz sunacağımız bu teklif, MHP'nin de üzerinde mutabık kaldığı veya müzakere edip uzlaştığımız bir metin olacak. 

Editör: TE Bilisim