Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü'nde düzenlenen toplantı yaklaşık 7 saat sürdü. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

Irak hükümetli ile yaşanan Başika geriliminde son durumu özetleyen Kurtulmuş, "Konunun uluslararası konuma taşınması sonrası Türkiye bu hassasiyetleri göz önünde bulundurarak oradaki güçlerinin bir kısmını Irak kuzeyine doğru çekti." derken TSK'nın bölgedeki eğitim faaliyetlerinin süreceğini söyledi.

Kurtulmuş İsrail ile yakınlaşma için de "Görüşmelerin bir müddet daha süreceği anlaşılıyor. Kesinleştiği noktada da şu anda teknisyen düzeyinde devam eden görüşmeler siyasi noktaya taşınacaktır" dedi.

İşte Numan Kurtulmuş'un açıklamlarından satır başları; 

Terör ortamından etkilenen, 12 ilçemiz başta olmak üzere etkilenen vatandaşlarımızın karşı karşıya kalmış olduğu mağduriyetlerin giderilmesi için bütün titizlikle çalışmalar yapılmış ve inşallah bunlar giderilecektir.

Rusya'nın Suriye üzerindeki 4198 uçuşundan sadece 191'i DAEŞ mevzilerine yöneliktir. Rusya DAEŞ yerine ılımlı muhalifleri vuruyor.  

IRAK'LA 'BAŞİKA' KRİZİ

Oradaki Türk askerinin varlığı, Musul Ulusal Muhafız Kuvvetleri'nin eğitilmesi ile ilgili olan bir varlıktır ve son zamanlarda orada çok yakın bir noktaya kadar gelen DAEŞ'in tehditinden oradaki insanların korunması, bizim oradaki askerlerimizin korunması için de oraya ilave bir güç kaydırılması yapılmıştı ama maalesef kamuoyunun bu konuda çok abartılı bir şekilde yaklaşması ve özellikle Irak Merkezi Hükümetince bazı olağanüstü hassasiyetlerin oluşması, konunun uluslararası alana taşınmasına neden oldu, BM ve Arap Ligi'ne taşınmasına neden oldu. Türkiye, bu hassasiyetleri göz önünde bulundurarak ve DAEŞ'in de bizim üslerimize karşı yakın tehdidini her an gözetleyerek, oradaki birliklerimiz belirli bir noktaya, yine Irak'ın kuzeyinde belli bir noktaya çekildi ve bunun üzerine de zaten Irak merkezi hükümetinden de Türkiye'nin bu adımının olumlu karşılandığına dair açıklamalar yapılmış oldu. Böylece Başika örneğinden, Başika olayından kalkarak Irak merkezi hükümeti ile Türkiye arasında bir sorun ve gerilim yaşanmasını isteyen çevrelerin de istekleri olmamış oldu, bu gerilim bir türlü sonlandırılmış bulundu.

İSRAİL İLE İLİŞKİLER

2013 yılında İsrail Başbakanı Sayın Netenyahu tarafından bir özür beyanı yapılmıştır. Birinci şart yerine getirilmiştir. İkinci ve üçüncü şartın yerine getirilmesi için de Türk ve İsrail tarafının teknisyenleri arasında görüşmeler, müzakereler sürdürülmektedir. Şu anda müzakereler siyasi olarak kesinleşmiş bir noktada değildir ancak bu müzakerelerin olumlu bir istikamette cereyan etmekte olduğunu ifade etmek isterim, kesinleşmiş bir noktaya geldiğinde bu da zaten bütün kamuoyumuzla şeffaflığı ile paylaşılacak bir durumdur. Bizim pozisyonumuz bu anlamda bellidir, başından itibaren pozisyonumuzda hiç bir değişiklik içerisinde değiliz. Türkiye hem tazminat konusunda hem de bu anlamda İsrail'in Gazze'ye karşı sürdürmüş olduğu ablukanın hafifletilmesi, kaldırılması konusunda taleplerini ısrarla bu görüşmelerde de dile getirmektedir. Görüşmelerin bir müddet daha süreceği anlaşılıyor. Kesinleştiği noktada da şuanda teknisyen düzeyinde devam eden görüşmeler siyasi noktaya taşınacaktır.

KEÇİÖREN ESNAFINA DEVLET DESTEĞİ

Bir diğer gündemimizde Pazar günü sabaha karşı Keçiören'de meydana gelen yangın. Oradaki vatandaşlarımızın işyerlerinde meydana gelen zararlar giderilecek. 

Bu sefer bir spesifik bir terör olayı değil. Maalesef yaygın bir terör olayı söz konusu. Burada daha kapsamlı bir mesele ile karşı karşıyayız.

Editör: TE Bilisim