Dailymail'de yer alan habere göre yapılan sosyal deneyde, insanların hizmet sektöründe işe alınırken karar vericiler tarafından ilk bakışta göze çarpmayan özelliklerinden biri olan "Vücut kitle indeksi"  ve bu bağlı dış görünüşün etkileri üzerine gidildi. Ve insanların sağlıklı bir kiloya sahip olmasının işe alım sürecinde önemli bir etken olup olmadığı sorusuna yanıt aradı.

 

SOLDAKİ KADIN İŞE ALINDI

Araştırma içini bir grup insana aynı kadın ve adama ait ikişer farklı resim gösterildi ve öncelikli olarak hangisini işe alacağı soruldu. Aynı kadına ait bir adet ince yüz hatlarını içeren ve daha toplu yüz hatlarını içeren iki fotoğraf hazırlandı. Tabii ki bilgisayar ortamında görseller üzerinde oynayarak bu iki farklı fotoğraf elde edildi.

 

 

 

AYNI ŞEY ERKEK İÇİN GEÇERLİ DEĞİL

Aynı işlem bir erkek fotoğrafı içinde yapıldı. Böylece deney için elimizde bir adam ve kadına ait ikier farklı foto elde edildi. Araştırmanın diğer süreçler için dövmeli ve piercingli fotolar da hazırlandı.

 

 

"KADINLAR ERKEKLERE GÖRE DAHA DEZAVANTAJLI"

Araştırmanın neticesinde araştırmaya katılanların verdiği cevaplar analiz edildiğinde işe alım için kadınlarda ince yüz hatlarına sahip olan fotoğraf, daha toplu olan fotoğrafa oranla çok daha fazla tercih edildi. Ancak aynı durum erkekler için geçerli olmadı. Katılımcılar işe alım için ince yüz hatlı erkek ile daha toplu yüz hatlarına sahip erkeği seçme konusunda net bir tavur ortaya çıkaramadı. Araştırmanın sonuçlarını yorumlayan uzmanlar, kadınların dış görünüşleri nedeniyle erkeklere oranla daha kolay dezavantajlı konuma düşebildiğini ifade etti.

Editör: TE Bilisim