Türkiye'de bir çok sektörde yaşanan ekonomik sıkıntı yerel gazeteleri de sarsmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yıldan bu yana kağıt ve benzeri malzemelerin ciddi oranda yükseldiği ve gazetelerin büyük zorluklar yaşadığı süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden İzmir'ni yerel gazetelerine can suyu olacak bir destek geldi. Yerel gazeteler ardı ardına çağrılar yapıp 'zor durumdayız' demeye devam ederken Anadolu medyasının çığlıklarını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer duydu. Yaşanan gelişmelere karşın yerel medyanın desteklenmesi hususunda Soyer ciddi bir adım atarak adeta İzmir yerel basınını rahatlattı.

Yeni Yargı Paketi’nde yer alan icra ve iflas ilanlarının gazetelerde yayımlanma zorunluluğunun kaldırılmasının yerel basın üzerinde yaratacağı tahribata karşı ilk umut ışığını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaktı. Belediye Meclisi’nde alınan kararları her ay, yedi yerel gazetede ilan olarak yayımlatacaklarını belirten Başkan Soyer, ilçe belediyelerinin de işin içine çekilmesiyle birlikte İzmir’e özgü bir “yerel yönetim-yerel basın” işbirliği yaratacaklarını söyledi. Başkan Soyer’in talimatı üzerine yapılacak düzenlemeyle İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi kararlarının bundan böyle ayda iki kez yedi yerel gazetede ilan olarak yayımlanması sağlanacak. Bu sayede yerel basın kuruluşlarının ekonomik anlamda ayakta kalması sağlanacak. Bu uygulamaya ilçe belediyelerinin de dahil olmasını hedeflediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Türkiye’ye örnek olacak bir yerel basın-yerel yönetim işbirliği modeli yaratabiliriz. Bunu yapmak zorundayız. Aksi takdirde yerel medyanın sesinin kısılmasını önleyemeyiz ki, bu da en çok demokrasimize zarar verir. Yakında tüm bu gazete sahipleriyle bir araya gelip beyin fırtınası yapacağız” diye konuştu.

Konuyla ilgili açıklama yapan TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca;

Eylül 2018 yılında rapor halinde açıkladığımız “CAN SUYU” projesinde yer alan Belediye Meclis Kararlarının gazetelerde ilan olarak yayınlanması önerisi ilk olarak hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Anadolu Basınını kurtarmak adına yaptığı bu açıklama umut vadediyor. Tıpkı İzmir’de olduğu gibi Türkiye’nin tüm illerinde uygulanmasını destek bulmasını istediğimiz bu proje bizlere can olacaktır. Zaten zor şartlarda çıkan gazetelerimiz belediyeler tarafından alınacak ve uygulanacak kararlarla destek bulacaktır. Yeni Yargı Paketi’nde yer alan icra ve iflas ilanlarının gazetelerde yayımlanma zorunluluğunun kaldırılması Anadolu basınına vurulmuş büyük bir darbe niteliği taşımaktadır, ve sayın Soyer gibi düşünen başkanlarımız bizlerin en büyük destekçisi olacaktır. Kendisine Anadolu basınına vermiş olduğu değerden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum.

Ayrıca uzun zamandır üzerinde durduğumuz ve görüşmelerini hassasiyetle yaptığımız “Borcu Yoktur Yazısı” ile ilgili Basın İlan Kurumundan aldığımız bilgilere göre en az 6 ay uzatılması sözkonusu. İnşallah bu sürenin daha fazla olması temennisiyle görüşmelerimize devam ediyoruz dedi.

Editör: TE Bilisim