Memurların ve emeklilerin dört gözle beklediği temmuz zammı ile ilgili ayrıntılar belli olmaya başladı. Peki memurların ve emeklilerin maaşlarında ne kadar artış yaşanacak? Ayrıntılar haberimizde...

Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem köşesinde memurların ve memur emeklilerinin maaşlarına yansıyacak zam oranlarını yazdı.

 

 

Ocakta zam ve enflasyon farkı alan memurlar şimdi temmuzu bekliyor. Temmuzda yüzde 5 zam yapılacak. Peki bu yıl maaşlar ne olacak?

Memurlar ve memur emeklileri için her yıl iki dönem çok önemli. Ocak ve temmuzda 3 milyona yakın memur ve 2 milyon civarında memur emeklisinin maaşlarında artış oluyor. Artış oranı toplu sözleşme görüşmelerinde ortaya çıkıyor ve 2 yıllık olarak belirleniyor. Son görüşmelerde 2016 için yüzde 6+5 ve 2017 için yüzde 3+4 oranında zam anlaşması yapıldı.

 

 

BİLİNMEYEN RAKAM

Memurlar ve memur emeklileri hangi ayda hangi oranda zam alacaklarını biliyor. Fakat önceden bilinmeyen bir veri daha var. O da enflasyon. Hem ocak hem de temmuzda iki ayrı enflasyon oranı belirleniyor. Bunlar 6 ay boyunca oluşan enflasyonun endeks aralıklarına göre toplamından oluşuyor. Toplu sözleşmede ortaya çıkan ocak zam oranı bu enflasyonun altında kalırsa aradaki fark da maaşlara yansıtılıyor.

Ocakta yüzde 6'lık zamma ilave 0.90'lık fark ödenmişti. 4 Temmuz'da açıklanacak enflasyon rakamı ile 6 aylık oran da ortaya çıkmış olacak. Ocak ayında verilen yüzde 6'nın üzerindeki oran fark olarak yansıtılacak. TÜİK verilerine göre 2016'nın ilk 3 ayında yüzde 1.75'lik bir oran görüyoruz. Nisan enflasyonu ise TÜFE'de 0.78 çıktı. İlave edilince endeks aralıklarına göre 4 aylık 2.55'lik bir oran karşımıza çıkıyor. Dün açıklanan mayıs enflasyonu 0.58 çıkınca 5 aylık toplam 3.15 oldu. Önümüzde bir aylık enflasyon verisi kaldı. Fark ödenmesi için 2.85'in üzerinde çıkması gerekiyor. 10 yıllık rakamlara bakıldığında genel olarak yaz aylarında enflasyon artışı yavaşlıyor.

 


KAYNAK-MEMUR HABER

Editör: TE Bilisim