Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, emeklilik işlemlerini 1 güne çekeceklerini müjdeledi. Bakan Soylu, "Bağ-Kur, Emekli Sandığı, SSK'nın birbiriyle ilişkilendirildiği yeni bir sistem kuruyoruz. Artık 1 günde emekli olunabilecek" dedi.

Emeklilerin heyecanla beklediği promosyon konusuna da değinen Soylu, "SGK toplam 180 milyar lira emekli parası ödüyor. Yaklaşık 60 milyar lira da sağlık ödemesi yapılıyor. Yaklaşık 250 milyar lira işlem hacmimiz var. Biz bu paradan emeklileri nasıl istifa ettireceğimize bakıyoruz" diye konuştu. Soylu, şu mesajları verdi:

 

 

* Son 4 yılda Emekli Sandığı kapsamındaki aylıklarda nominal olarak yüzde 329.7, reel olarak yüzde 35.2 artış yaşandı. SSK emeklilerinde de aynı dönemde nominal yüzde 402, reel yüzde 58.1 artış oldu.

* Bağ-Kur kapsamında çalışan emeklilerden yüzde 10'luk kesintinin kalkmasıyla beraber aylıklarda reel olarak yüzde 11.1 artış sağlandı.

* Yaş koşulu dışındaki koşulları sağlayan sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesine yönelik yürütülen bir çalışmamız yok. Yaş ile ilgili düzenleme, kurumun aktüeryal dengesini olumsuz etkiler.

 

TAZMİNAT SORUNUNU BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ

Bakan Soylu, "Herkes şunu bilsin ki kıdem tazminatı konusunda tüm sosyal tarafların değerlendirmeleri, görüşleri masada olacak ve Türkiye bu kıdem tazminatı sorununu çözebilecek adımları hep birlikte atacaktır" dedi. Kıdem tazminatı konusunda hangi modelin uygulanacağına ilişkin soru üzerine Soylu, şöyle konuştu: "Brezilya, Şili, Avusturya, Almanya, Fransa gibi modelleri inceledik. En kapsamlı çalışmayı yaptık ama istişare olacak."

 


KAYNAK-MEMUR HABER
 
 
Editör: TE Bilisim