720 bin taşeron işçinin kadroya geçeceği haberi geçtiğimiz aylarda açıklanmıştı. Taşeron işçilerin kadroya geçiş tarihi henüz belli olmamışken müjdeli haber geldi. Yapılan açıklamaya göre taşeron işçiye devlet güvencesi geliyor.

Taşeron işçilerin merakla beklediği düzenlemeye Bakanlar Kurulu'ndan da onay çıktı. Meclis'te ele alınacak düzenlemeyle 720 bin 277 kişinin kamuya geçişi yapılacak. Bu durumdaki çalışanlar, '657 sayılı devlet memuru' olamayacak, buna karşın 'özel sözleşmeli personel' statüsüyle kamu güvencesinde çalışacaklar.

Yapılacak yasal düzenleme için çalışmanın tamamlandığı, şu anda son rötuşlarının yapıldığı belirtiliyor. Taşeron işçilerin kıdem tazminatı devlet garantisi altında olduğu için öncelikli olarak kadroya alındığı kuruma geçiş yapılacak.

 

 

TAŞERON İŞÇİLER MAĞDUR EDİLMEYECEK 

Bunun için kıdem tazminatları devlet garantisi altında. Muhtemelen birikmiş kıdemleri kamuya devredilecek. Herhangi bir hak kaybı ise olmayacak. Taşeron işçilerin mağduriyeti gibi bir durum söz konusu olmayacak” dedi. Aynı kamu kurumunda pek çok farklı taşeron şirkete bağlı olarak çalışmış işçiler, kıdem tazminatına hak edecek şekilde iş sözleşmeleri feshedildiğinde tazminatlarını doğrudan kamu kurumundan talep edebiliyor. Farklı kamu kurumlarında aynı taşerona bağlı olarak çalışan işçiler en son çalıştıkları taşeron şirketteki iş sözleşmeleri kıdem tazminatı alacak bir nedenle feshedildiğinde kıdem tazminatlarını çalıştıkları son kamu kurumundan talep edebiliyor. Taşeron işçi taslağı ile asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personelin tamamı kapsama alınıyor. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak.

 


KAYNAK-MEMUR HABER

Editör: TE Bilisim