Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 11. birleşimi bugün açıldı.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grubu'nun TBMM Başkanlığına verdiği, "AKP Hükûmetinin politikalarıyla birlikte çeşitli valilikler tarafından hukuka aykırı bir biçimde ilan edilen sokağa çıkma yasakları boyunca yapılan operasyonlarda öldürülen sivillerin araştırılması" önergesi görüşüldü. 

Verilen önergeye dair söz alan HDP Batman milletvekili Ayşe Acar Başaran, konuşması sırasında Silvan'da duvarlara yazılan yazıları anımsattı. 

Başaran, duvarlara,"Türksen övün, değilsen itaat et" yazıları yazıldığını belirterek, "Bu topraklar üzerinde birçok halk var. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı çıkıp 'Kürt halkı' dedi. Yapılanların araştırılması gerekiyor.

6 saat kaldığım evde bomba atarlara, silahlı taramalara maruz kaldım. Bugün burada konuşuyorsam tamamen şans eseridir çünkü bizim de hayatımıza kastedildi. Halk, sizin ırkçı, faşist, tekçi zihniyetinize karşı uygulamalarınızı kabul etmediği için bunlara maruz kaldı" diye konuştu.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, HDP'li Başaran'ı uyararak, "Bütün Meclisi ırkçı, faşist olarak niteleyemezsiniz. İçtüzüğe göre kaba ve yaralayıcı dille konuşamazsınız, temiz dille konuşmanızı istiyorum" derken, milletvekillerine de "içeriğine katılmasalar da kürsüye çıkan her hatibi dinlemelerini" istedi.

“Kürdistan'da yaşananlar, bir insanlığa karşı suçtur” diyen Ayşe Acar Başaran'ın, "Kürdistan"kelimesini kullanmasıyla, AK Parti ve MHP sıralarından uğultular yükseldi. 

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın Başaran'ı uyararak, ülkenin belli bir bölgesi için farklı nitelendime yapılmasının doğru olmadığını söyledi.

Bunun üzerine söz alan HDP Diyarbakır milletvekili ve Grup Başkanvekili İdris Baluken“Kürdistan”ifadesinin daha önce dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kullanıldığını ve tutanaklarda yer aldığını söyledi. 

Kürdistan” tartışmalarına dönüşen önerge, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.


KAYNAK-İLKE HABER

Editör: TE Bilisim