Son yıllarda gençler en fazla tıp ve hukuk fakültelerini tercih ediyor. Bu yıl ise tıp ve hukuk fakültelerinde okumayı düşünen gençler “Başarı sırası barajına” takıldı.

YÖK’ün “barajı aşanlar rahatça giriyor, parası olan okuyor” gerekçeleriyle bu yıl uygulamaya koyduğu karara göre, tıp fakültesini isteyen gençler, ilgili puan türünde yani MF-3’te ilk 40 bin, hukuk fakültelerinde ise TM-3 puan türünde ilk 150 bin başarı sırasına sahip değillerse bu iki programı tercih edemedi.

Bu yıl tıp fakülteleri için ayrılan kontenjan devlet üniversitelerinde 9 bin 977, vakıf üniversitelerinde de 1713 olmak üzere toplam 11 bin 690 olurken, hukuk fakültesi kontenjanı da 8 bin 869’u devlet, 6 bin 30’u vakıf üniversitelerinde olmak üzere 14 bin 899 olarak belirlendi.

 

DEVLETTE 17 KONTENJAN BOŞ

Habertürk'ten Pervin Kaplan'ın haberine göre bu yıl tıp fakültelerinde devlet, KKTC ve vakıf üniversitelerinde 73 kontenjan boş kaldı. Bu boş kontenjanların 17’si 9 devlet üniversitesinde bulunuyor. Hukuk fakültelerinde ise boş kalan kontenjan sayısı 432. Bu kontenjanın 40 tanesi 19 devlet üniversitesinde bulunuyor.

Vakıf üniversitelerinde ise boş kontenjanların ücretli ve yüzde 25 burslularda olduğu dikkat çekiyor.

 

KKTC’DE BARAJA DEĞİL ÜCRETE TAKILDILAR

Bu yıl Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerde tıp ve hukuk okuyacak gençler “baraja” takılırken, KKTC üniversiteleri tercihlerinde “başarı sırası barajı” uygulanmadı. Tek koşul olarak bu üniversitelere yerleşenler eğer Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapmak isterse tıpta 40 bin, hukukta da 150 bin başarı sırasında olmaları şartı getirildi.

Ancak KKTC üniversitelerinde boş kalan tıp fakültesi kontenjanı 29 olurken, bunların da ücretli programlar olduğu dikkat çekti. Yine KKTC’deki üniversitelerde boş kalan 125 hukuk kontenjanının da ücretli ve yüzde 25 burslu olduğu görüldü.

 

MERKEZİ YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Merkezi yerleştirme adayların tercihlerine, puanlarına ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayarla yapılacak. Yerleştirmenin kurallarını şöyle özetleyebiliriz.

-Her yükseköğretim programına, kılavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecektir.

-Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.

-Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altındaki tercihler işleme konmaz.

-Adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.

-Kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazmanız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralamanız yararınıza olacaktır.

-Tercihlerinizi, Tablo 3A, Tablo 3B ve Tablo 4’te verilen yükseköğretim programlarının en küçük puanlarına göre sıralamanız şart değildir. Duruma göre yapabileceğiniz tercihlerin baştan birkaç tanesini “Puanım yeterli olmayabilir.” endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz.

 

KİMLER TERCİH YAPAMAZ?

2015-ÖSYS merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değiller. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2015-ÖSYS merkezi yerleştirmede hiçbir yere yerleştirilmemiş olmak gerekiyor.

 

İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜMÜ YAZMAYIN

Kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermeyiniz. Ancak ne olursa olsun bir yükseköğretim programına kaydolmak istiyorsanız, sonlardaki birkaç tercih sıranıza girebileceğinizi tahmin ettiğiniz programları yazabilirsiniz.

 

SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI VAR

Mesleki ve teknik lise mezunu öğrenciler istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi mesleki ve teknik eğitim bölgeleri (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim önlisans programlarına sınavsız yerleştiriliyor. Bu uygulama ek yerleştirme döneminde de sürüyor.

 

YURTDIŞINDAN MEZUN OLANLAR

Türkiye ve KKTC dışındaki bir ülkede mesleki ve teknik ortaöğretim kurumunu bitiren TC uyruklu adayların sınavsız yerleştirilmelerinde Millî Eğitim Bakanlığı’nca verilecek denklik belgesinde gösterilen alan esas alınıyor.

Mesleki ve teknik eğitim merkezi (METEM) ortaöğretim mezunları da sınavsız geçiş için tercih yapma hakkına sahipler. Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri şu önceliklere göre merkezi olarak yapılıyor:

-Mezuniyet yılı daha büyük yani yeni mezun adaylara öncelik verilir.

-Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göredir. Buna göre sıralama Anadolu teknik lisesi, teknik lise veya Anadolu meslek lisesi, meslek lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi mezunları şeklindedir.

-Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

-Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi - METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan Ortaöğretim Başarı Puanı yüksek olan adaylara öncelik verilir.

-Tüm bu bilgileri eşit olanlarda yaşı küçük olan, kayıt önceliği kazanır.

 

Editör: TE Bilisim