Türkiye'nin üyelik sürecinin yeniden canlandırılması, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi ve sığınmacılar krizinin görüşüleceği AB-Türkiye Zirvesi sona erdi.

Belçika'nın başkenti Bürüksel'de düzenlenen zirvede Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile bir araya geldi. Zirve sonra Davutoğlu, Tusk ve Junker düzenlenen basın toplantısında konuştu. İlk olarak söz alan Tusk, sığınmacı akınıyla ilgili Türkiye'ye 3 milyar Euro verileceğini söyledi. Tusk, "Bugün bir araya gelmemizin neden sığınmacı krizi. Oyunun kurallarının değiştiğini görmekteyiz. Fikir birliğine vardığımız konulardan birisi, Türkiye'nin katılım sürecinin yeniden canlandırılması" diye konuştu.

Kapısına 700 bin sığınmacı geldiği için ağır bir krizle karşı karşıya kalan AB, sorunla baş edebilmek için iki milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye ile yeni bir dönem açtı.


Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bugün Brüksel’de bir zirve toplantısı yapan AB, sığınmacı krizi için yeni ve taze kaynaklar önerdi. Zirve sonuç bildirgesi, geri kabul anlaşmasının uygulanması karşılığında, Türklere 2016 yılının sonunda vizesiz Avrupa’yı öngörüyor. Sonuç bildirgesine göre, 2004’den beri yapılmayan AB-Türkiye zirveleri yeniden başlayacak. Taraflar altı ayda bir bulaşarak başta ortak güvenlik ve dış politika olmak üzere çeşitli konuları ele alacak. Zirvelerin yeniden başlaması çok önemli bir karar. Zira, AB’nin bugüne kadar ‘ahde vefa’ ilkesine uymadığını düşünen Türkiye için, zirveler ikili ilişkilerde mevcut ve olası yeni sorunları aşmak için bir fırsat olacak. Ayrıca zirvelerde ortak güvenlik politikaları da ele alınacak.

 

YENİ FASILLAR AÇILACAK

Zirve sonuç bildirgesine göre 14 Aralık 2015'te, ekonomik ve parasal politika başlıklı fasıl açılıyor. Ayrıca AB Komisyonu 2016 yılının ilk üç ayda başka fasılların açılması için de çalışmalarını tamamlayacak. Türkiye enerji; yargı ve temel haklar; adalet, özgürlük ve güvenlik; eğitim ve kültür ile dış, güvenlik ve savunma politikaları; olmak üzere 6 faslın açılmasını istiyor. Ancak müzakere başlıklarında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ve Fransa’nın blokajı var. Bu nedenle zirve sonuç bildirgesinde hangi başlıkların açılacağı belirtilmiyor ama Avrupa Komisyonu bazı fasılların açılması için üye ülkelerin pozisyonlardan bağımsız olarak çalışmalarını tamamlama sözü veriyor. Zirve sonuç bildirisinde “Komisyon, üye ülkelerin pozisyonlarına bağlı olmaksızın, 2016'nın ilk çeyreğinde bazı fasılların açılması için çalışmalarını tamamlayacak" deniliyor.

 

HER SENE İKİ ZİRVE

Davutoğlu ise konuşmasında "Her sene iki zirve yapılmasına karar verdik, katılım sürecini hızlandıracağız, canlandıracağız" dedi. Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada 3 milyar euro Türkiye'ye verilmemektedir. Burada esas olan yükü paylaşmaktır. Savaşın kurbanlarına Türkiye yardımcı olmaya devam edecektir. İstikrarsızlıkları çözmek için omuz omuza duracağız."

 

JUNKER'DEN VİZE AÇIKLAMASI

Jean-Claude Juncker ise vize serbestisine ilişkin "Öncelikle yapılması gereken şeyler var. Bütün gereklilikler sağlanırsa, vize serbestisi 2016 sonbaharında gerçekleşebilir" dedi.

 

TUSK: STANDARTLARIMIZ BELLİ

AB'nin standartlarının belli olduğuna işaret eden Tusk ise "İki taraf da bugün bu sürece ivme kazandırdı. Fakat standartlar mevcudiyetini korumaktadır. Sizin kararlılığınız nedeniyle biz çok umutluyuz. Fakat bizim standartlarımız aynıdır" ifadelerini kullandı.

 

DAVUTOĞLU: TÜRKİYE'YE VERİLEN BİR PARA DEĞİL

Türkiye'nin ortak eylem planına ilişkin sözlerini yerine getireceğini söyleyen Davutoğlu, "Bizmi amacımız çözüm bekleyen sorunlara odaklanmaktı. Ortak eylem planını hayata geçirirsek mülteci sorunu uygun bir şekilde ele alınacaktır. 3 milyar euro da mülteciler için harcanacaktır. Bu Türkiye'ye verilen bir para değildir, sığınmacılar için harcanacaktır. Amacımız insan tacirlerini engelleyerek Avrupa'ya gidecek sığınmacı sayısını azaltmaktır" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim