Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıkladığı istatistiklere göre Türkiye genelinde Ocak 2016 itibariyle 18 yaş altında çalışan çocuk işçi sayısı 133 bin 33 kişiyi buldu. Çocuk işçilerden 59 bin 571'inin kız, 73 bin 432'sinin ise erkek olduğu bildirildi.

Sabah'ta yer alan habere göre,  2016 yılı ocak ayı itibariyle çeşitli işkollarında 18 yaş altında 133 bin 33 çocuk işçi çalışıyor. Bunlardan 59 bin 571'ini kız çocuklar, 73 bin 432'sini ise erkek çocuklar oluşturuyor.

 

HEDEF YÜZDE 2'NİN ALTI

Bakanlık ise çocuk işçiliğini ve ortaya çıkan olumsuz şartları önlemeye yönelik eylem planı için kolları sıvadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 2005-2015 arasında Ulusal Politika ve Program Çerçevesi uygulandığını belirtti. Söz konusu programın güncellenmesi için çalışmalara başlandığını söyleyen Soylu yeni eylem planının çocuk işçiliğinde, koordinasyon ve işbirliğini esas alan, bütçesi, süresi ve yaptırımları olan, mevzuat düzenlemeleri ile desteklenen bir eylem planı olacağını belirtti.

 

 

Soylu, özellikle sanayide ağır ve tehlikeli işlerde, sokakta, mevsimlik, geçici tarımda gerçekleşen çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin tamamen ortadan kaldırılması, diğer alanlarda ise yüzde 2'nin altına düşürmeyi hedeflediklerini söyledi. Soylu, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü kapsamında ulusal kanallardan çocuk işçiliği temalı yayın yapmalarının talep edildiğini de bildirdi.

 

TARIM İŞLERİNDE DE ÇOCUK İŞÇİ ÇALIŞIYOR

Bakan Süleyman Soylu, Türkiye genelinde işkolları ayrımı gözetilmeksizin 2016 yılı ocak ayı itibariyle 18 yaş altında çalışan çocuk işçi sayısını 133 bin 33 olarak açıkladı. Açıklanan istatistiklere göre tarım sektöründe tespit edilen çocuk işçi sayısı ise 398. Ancak tahminler bu rakamın çok üstünde.


KAYNAK-MEMUR HABER

Editör: TE Bilisim