Anadolu Parsı anlamına gelen PARDUS’un temelleri 2003 yılında atıldı. TÜBİTAK-ULAKBİM bünyesinde geliştirmeye devam edilen yazılım için Ahmet Ünlü “özgür, hızlı kurulabilen, kolay kullanılır, çoklu dil içeren, bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını gidermek üzere halihazırdaki Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kullanan; kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlayan açık kaynak bir işletim sistemidir.” tanımlaması yapıyor.

İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilen ve kolay kurulabilen PARDUS’la ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kendi teknolojisini ve bilimini üretemeyen bir ülkenin, kendi kültüründe ve değerinde de belirleyici olamayacağını" dile getirmişti.

Ahmet Ünlü, “PARDUS’un, kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lerde kolay yaygınlaştırılabilmesi için kurumsal ihtiyaçları karşılayan açık kaynak kodlu alt projeleri bulunmaktadır.” diyor ve ekliyor:

“Devletin cesameti dikkate alındığında en büyük tedarikçi olduğu açıkça görülecek ve tüketimden kaynaklanan güç kendini gösterecektir.”

 

NEDEN PARDUS KULLANILMIYOR?

Ahmet Ünlü, yazısında PARDUS’un gelişime açık olduğunu ifade ediyor. Kamu kuruluşlarının ihtiyaçlarını sorunsuz karşılayacağını da söyleyen Ünlü, yabancı lisanslara ödenen milyonlarca doların PARDUS’la ülke ekonomisine katkı sağlayacağını söylüyor.

Ünlü, yazısında “İşte bizim temel sorunumuz, çok basit yöntemlerle çok ciddi sonuçlar alabilmek yerine hem sıkıntılı hem de israf yöntemlerini kullanmada ısrarlı olmamızdır. Haydi hep birlikte karanlığa sövme yöntemi yerine mum yakma yöntemini deneyelim. Biz karanlıkta kaldık, bari çocuklarımız aydınlığa çıksın.” diyerek bir çağrıda bulunuyor.

 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Editör: TE Bilisim