Son zamanlarda sıkça kullanılıyor.

Dillerden düşmüyor.

Aklı başında isimler değerini anlaşılır kılmak için her ortamda dile getiriyor.

Çünkü önemli. Kıymetli.

Nedir?

Lobi. Van Lobisi.

Şüphesiz Van en çok ihtiyaç duyduğu şey Van Lobisi.

Neden önemli? Çünkü kentler artık sadece kendi kabukları içerisinde bir kentleşme süreci ile büyüyemiyorlar.

Büyük kent olmak için büyük düşünmek gerekiyor.

Büyük düşünüp büyük oluşumlar ile kente değer katmak gerekiyor. Bunda lobilerin önemi kıymetli.

Dışarda önemli oluşumlar var. Yıllardan bu yana sadece ‘lokal’ buluşmaların olduğu lokal olmanın ötesine çıkamayan Vanlıların güç birleştirdiği oluşumlar da bunun farkında. Fakat daha aktif kılmak. Daha çok misyon yüklemek gerekiyor.

 

***

 

Bu oluşumlardan birisi İstanbul-Van İşadamları Dostluk Grubu. Grupta son dönemlerin yıldızı parlayan Vanlı işadamları var.

 

Yurtiçi ve yurtdışında gıda, tekstil, akaryakıt, turizm, hizmet, medikal, danışmanlık, lojistik, finans ve inşaat alanlarında faaliyet gösteren kuruluşlarda aktif olarak yöneticilik yapan işadamlarından oluşuyor. Kendilerini tanımlarken de: “Fikir, girişim ve yatırım konularında ortak bir paydada buluşma gayesi ile bir araya gelmiş işadamları gurubumuzu; birbirimize karşı olan ciddi samimiyet ve güvenden dolayı ‘Dostluk Gurubu’ olarak adlandırdık.” Sözlerine yer veriyorlar.

 

İstanbul’daki önemli işadamlarından ve önemli isimlerinden oluşan Dostluk Grubu’nda saygın da isimler var. İstanbul’da iyi işler yapıp son dönemlerde Van adına iyi muhabbetlerde adlarından söz ettiriyorlar. Van adına önemli bağlantılar kuran isimlerden oluşan Dostluk Grubu’nun güçlü isimlerle teması da gelecekte bu isimlerle Van adına güçlü birlikteliklerin de ipucunu veriyor.

 

Her buluşmada önemli konuları gündeme alan Dostluk Grubu’nun son toplantısı işadamı Murat Dicle’nin ev sahipliğinde Türkiye’nin son zamanlardaki önemli şirketlerini yöneten ve yolu bir dönemler Van’dan geçen Sancak ailesinden Haydar Sancak ve Türkenfed’in başkanı ve Kadooğlu Grubun Yönetim kurulu başkanı Tarkan Kadooğlu katıldı. Türkiye’nin bu yönüyle önemli isimleri buluşturması ve Van muhabbetine dahil etmesi bence önemli. Zira isminizde vakıf, dernek olmasa da bu tür buluşmalarla kent adına çok hayati izlenimler bırakabiliyorsunuz. Lobi dedikleri de tam bu işte.

 

***

 

Ne yaparsak yapalım. Yine kurtuluş biz Vanlıların Van’a sahip çıkmasından geçiyor.

Şu son zamanların en çok söylenen “Van’ın sahibi yoktur.” Sözü artık bizim ayıbımız. Eğer Van’a Vanlı isimler sahip çıkarsa inanın Van’ın az milletvekilinin, etkisiz isimlerinin olmaması bir şey kaybettirmeyecek. Van her mecradan Van’a sahip çıkan isimler sayesinde hep dinamik kalabilecektir.

Bknz.: Kayseri Bknz.: Konya.

 

***

 

Bunun için de lobi kadar Vanlı isimlerin kente yönetime dahil olması da önemli.

Kurumlarda liyakatli, işin hakkını veren isimler oldukça da Van’ın etkinliği artacaktır.

Bu noktada geçtiğimiz günlerde Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne Vanlı bir isim olan Abdurrahman Çohaz’ın atanması önemliydi.

Tarım İl Müdürlüğü’ne Vanlı isim İbrahim Görantaş’ın atanması önemliydi.

Kente yön verecek kurumlarda, vizyoner ve liyakatli isimlerin kent hassasiyeti ile yapacağı her şey kıymetli.

 

***

 

Şu sıralar yine bir değişim var.

Geçtiğimiz yıllarda Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlık Müdürlüğü olarak iki ayrı çatı altında buluşturulan Sağlık alanında da bir değişim konuşuluyor.

Yıllarca Van’a iyi hizmetler yapan Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde bayrak değişimi yaşanacak.

Halk Sağlığı da ismini saydığım kurumlar gibi önemli.

Bu kurum için de şu sıralar adı geçen çalışkan, liyakatli ve kurumu iyi yönetebilecek bir isimden bahsediliyor.

15 yıldır Van’da çalışan, Van’ı bilen, meslekte tecrübe sahibi Dr. Zübeyde Kul ismi en güçlü şekilde anılan isimlerden.

Halk Sağlığı gibi birinci basamak sağlık hizmetlerinde iyi bir tecrübesi bulunan Kul’un Halk Sağlığı Müdürlüğü için iyi bir isim olabilir.

O zaman Vanlıya da desteklemek düşer.