Aylardır bölgede devam eden çatışmalar yüzbinlerce insanın yurdundan olmasına neden oldu... Sur, Nusaybin, Silopi, Cizre gibi ilçelerden sonra şu sıralar da Yüksekova'da insanlar evini barkını bırakıp çevre illere göç ediyor. O isimlerden biri de tam 100 yaşını geçirdiği yurdunu bırakıp Van'a gelen Zezi Nene...

 

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde yaşayan ve 180 torunun olduğunu belirten 100 yaşındaki Zezi Ağırbaş da yaşadığı ilçeyi terk ederek Van'a yerleşmek zorunda kaldı. PKK'li grupların etkisiz hale getirilmesi, kazdıkları hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması amacıyla 13 Mart'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağından 3 gün önce 1 asırdan bu yana oturdukları ilçeyi terk ederek Van'ın İskele Mahallesi'ne gelip, 700 liraya kiraladıkları eve yerleşen Ağırbaş ailesi, evlerine dönecekleri günü bekliyor. 3 aileden oluşan 13 kişi ile birlikte aynı evi paylaşan Zezi nine ise yaşı ve dinçliği ile dikkat çekiyor.

 

GERÇEKTE 110 YAŞINDA...

Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere geçtiğimiz pazar günü Van'a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun da ziyaret ettiği Zezi nine, kimseden bir şey beklemediklerini tek isteklerinin bir an önce evlerine dönmek olduğunu, şu ana kadar kendilerine gösterilen ilgiden de memnun olduklarını söyledi. İlerleyen yaşına rağmen yürüyebilen ve tüm ihtiyaçlarını karşılayan 12 çocuk ve 180 torunu olan Zezi nine, bol bol koyun yoğurdu tükkettiğini 10 yıldırda hiç hastaneye gitmediğini anlattı. 9 Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler bölümünden 2 yıl önce mezun olan 27 yaşındaki torunu Mesut Ağırbaş ise ninesinin kimlikteki yaşının 100, gerçekte ise 110 yaşında olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim