Van’da son zamanların tartışmalı konusu olan ekmekte rekabet, indirim ve halk ekmeği tartışmalarına bu kez de Fırıncılar Derneği dahil oldu. Rekabetten dolayı fiyatların düşmesinden sonra belediyelerin ardı ardına açıkladığı halk ekmek projeleri Van’daki fırıncıları da harekete geçirdi. Van Fırıncılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halis Bayram basın karşısına geçerek halk ekmeğin bu kadar gündeme gelmesine tepki gösterirken, şu anda ekmekle ilgili yaşanan sıkıntıların halk ekmekten kaynaklandığını belirtti.

 

Van Fırıncılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halis Bayram, ekmek fiyatlarındaki değişimin fırıncılar arasındaki rekabetten ve ‘Halk ekmek’ projelerinden kaynaklandığını söyledi. 17 gün önce ekmek fiyatlarının 65 kuruşa düşmesiyle fırıncılar arasında başlayan rekabete dur demek amacıyla Van Esnaf Sanatkârlar Odası Birliği (VESOB)’nde açıklama yapan Van Fırıncılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halis Bayram, fırıncılar arasında başlayan rekabetin tek sebebinin ‘Halk ekmek projesi’ olduğunu belirtti. Bayram, Fırıncılar Derneği başkanı olarak göreve başladığı tarihten bu yana esnafın alın teri için çalıştığını dile getirerek, “Bu alın teri için verdiğim mücadele, bu güne kadar yaptıklarım ortadadır. Ben hep bunu savundum. Eğer bu gelinen süreçle alakalı bu son 16 gündür yaşadığımız rekabeti bir tek sebebe bağlıyorum. Bu sebep yıllardır önümüze hangi dönem olursa olsun, hangi belediye gelirse gelsin bu belediyeler temlik pilavı gibi bu esnafı durmadan halk ekmekle tehdit ediyor. Halk ekmekle tehdit ediliyoruz. Ben görev sürensimce esnafıma verdiğim bir söz var. Neye mal olursa olsun, ne pahasına olursa olsun sizin alın terinize saygı duyacağım. Sizin alın teriniz için elimden ne gelirse yapacağım. Tabi bunu yaparken de derneğimle birlikte yapacağım.” İfadelerini kullandı.

 

BAYRAM: BENİN VİCDAMIN RAHAT

Türkiye’nin her ilinde yıllık rayiç alınırken şuanda Van’da ortalama bir buçuk yılda rayiç aldıklarını dile getiren Bayram, “Bu rayici alırken de şahsım adına vicdanım rahat. Vicdanım rahat olduğu için bu rayici almışızdır. Bundan 3 yıl önce aldığımız rayiç yüzde 20’ydi. Bugüne geldikten sonra aldığımız rayiç yüzde 25’e tekabül eder. Bunu alırken halkın ve belediyelerimizin gözden kaçırdığı bir nokta var. Bu un fiyatlarını gözetmeksizin, maya fiyatlarını gözetmeksizin, işçilerin maaşına yapılan zamlar gözetmeksizin, verdiğimiz ekmek firelerini gözetmeksizin her defasında bizi hırsızlıkla itam ettiler. Bizi çalmakla itham ediyorlar. Buna artık bir dur demek gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

BAYRAM: BİZİ FAHİŞÇİLİKLE SUÇLAMASINLAR

Bugün Van’da 4 yüz fırınlarının olduğunu belirten Bayram, “Derneğimize bağlı resmi olarak 250 tane fırın var. Gayri resmi olarak şuanda Van’da 4 yüzün üstünde ekmeğini ekleten temin eden esnafımız var. Bu 4 yüz insanın içerisinde en aşağı işçi çalıştıran esnafımızın işçi sayısı 10 personeldir. Bu da 4 bin ansana tekabül ediyor. Van’da esnaflık yapan fırıncılarımız 12 bin insana iş istihdamı açmaktadır. Gönül isterdi ki belediyelerin sürekli başımızda halk ekmek halk ekmek diye söylenmelerini duymayalım. Madem halk ekmek istiyorlar, madem sağlıksız ekmek istiyorlar buyursun açsınlar. Hangi belediye istiyorsa, kim istiyorsa halk ekmeği açabilir. Halk ekmek açmak isteyenlere bir itirazımız olmayacak. Ama onlardan bir ricamız var. Bunu bizim esnafımız üzerinden yapmasınlar, bizi rencide etmesinler. Bizi fahişçilikle suçlamasınlar. İkide biz bizi halk ekmekle tehdit ermesinler. Gönül isterdi ki belediye başkanlarımız çıkıp projelerle halkı sevindirsin. İkide bir ekmek ekmek demesinler. Yeter diyoruz artık.” Şeklinde konuştu.  

 

“ESNAFIMIZDAN ÖZÜR DİLESİNLER”

Kendilerini fahişçilikle itam edenlere seslenen Bayram, “Bu esnaftan bir özür dilesinler. Buna hakkımız var bunu bekliyoruz. Belediye başkanlarımızdan ricam bizim üstümüzden siyaset yapmasınlar. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Şu anda Van’da 70 sigortalı personel çalıştıran fırınlarımız var. Sizce bu insanlar hızsızlık yapabilir mi. Elli yıldır bu işi yapan insanlar bunlar. Bizi hırsızlıkla, fahişçilikle suçlayanları Allah’a havale ediyoruz. Derneğim adına tek bir isteğim var. Esnafa sahip çıkılsın. Bu esnaf eğer bugün Van’da 12 bin insanı istihdam ediyorsa, o belediye başkanları kalkıp kendileri istihdam alanı açsınlar. Gönül isterdi ki onlarda 12 bin insanı istihdam etsinler.” İfadelerini kullandı.

 

“ESNAFIMI SATTIRMAM”

Bayram ayrıca; “16 gündür rekabetteyiz Van’a un arabası girmiyor. Şu anda yanı başımızda Tatvan’da halk ekmek 1 liradır. Bizim burada rekabet başlayınca 90 kuruşa indirdiler. Bak dernekle oynamayın. Bu esnaf hesap soruyor.  Esnafımızı bir araya getirmek için sağlığımızdan olduk.  Ne gerekiyorsa yapacağız bu insanlar için. Araştırabilirsiniz, dernekte önüme atladılar. Ya bizi ezersin ya bizi bu sıkıntıdan kurtarırsın. Bu insanlara da dedim bunları kurcalamayın.  Bir iki büfe söz verilmiş diye bu kadar esnafı hiçbir şeye değişmem. Bu insanlar yıllardır bu memlekete hizmet veriyor. İnsanlar bu memleketi terk ederken fırıncılar bu memlekette kalıp hizmet verdiler. Uncular girmiyordu, mayacılar da girmiyordu. 2007-2008’deki rekabetin yaralarını sarmayan arkadaşlarımız var hala. Bu anda bütün dernek tek bir şekilde net duruyoruz. 3 isim dışında hiçbir Allah’ın kulu bunu yapmaz. Bu esnafı sattırmam. 450 esnafı bir iki insana kurban etmek yakışmaz. Bir daha diyorum. Eğer ki bizim alın terimiz değilse, eğer ki biz faizcilik, biz çalıyorsak Rabbim bize yedirmesin. Ama alın terimizse de herkes saygı göstermesi lazım.” Dedi.

 

Bayram son olarak, “Eğer bir daha halk ekmekle tehdit edilirsek, inanın bana bütün Van’da bulunan fırınların anahtarlarını alacağım. Esnafımlar birlikte o anahtarları götüreceğim ve diyeceğim ki ‘Halk ekmek açılacağı güne kadarda biz kontak kapatırız’ buda son sözlerimdir.” Dedi.


ŞEHRİVAN ÖZEL – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim