Türkiye'de Kürt sorununun çözümüne ilişkin başlayan süreç, hayatın her alanında hissediliyor. Bu ilgi sanal dünyaya da yansıdı. Google'un arama trendlerinde son aylarda en çok aranan sözcükler arasına 'İmralı ve Abdullah Öcalan' da girdi. 2005 yılına kadar arama trendi içine bile girmeyen İmralı, 2013 yılıyla hızlı bir yükseliş gösterdi.

Akşam'ın haberine göre, 2007 ve 2009'da Abdullah Öcalan'ın adadaki yaşam koşullarının gündeme geldiği dönemlerde 'İmralı' sözcüğünün aranma oranında hafif bir artış olsa da 2013 yılına kadar dikkat çekici bir gelişme yaşanmadı.

MART AYINDA ZİRVE YAPTI

Aynı durum, barış görüşmelerinde kritik bir isim olan Abdullah Öcalan için de geçerli. Google trends'de 'Abdullah Öcalan, Öcalan, Apo' gibi kelimelerin arama sıklığında uzun yıllardır bir değişim olmamış. Fakat 2012'nin sonunda hareketlilik başlıyor ve mart ayında zirve yapıyor.

 

21 Mart'ta Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında okunan Öcalan'ın mektubu, aramaları en çok artıran neden. Öcalan aramalarıyla ilgili bir fark daha...

 

İmralı ve Nevruz da yurt içi arama çoğunluktayken, Öcalan'ın grafiğinde yurt dışından da çok sayıda arama yapıldığı görülüyor. Bu aramaların önemli bir bölümü Avrupa ülkelerinden yapılmış. Nevruz kelimesi ise kendine özel bir tabloya sahip. Zira her yıl 21 Mart öncesi tavan yapan 'Nevruz' 22 Mart'tan itibaren kendi kabuğuna çekiliyor. Bir sonraki yıl aynı sıçrama tekrar yaşanıyor.

Google Arama Trendleri, Google'da yapılan toplam arama sayısına oranla girilen terimler için kaç arama yapıldığını hesaplıyor. Google, şirket politikası gereği arama sayısını açıklamıyor ancak 0- 100 arası bir ölçekte çizilmiş arama hacmi grafiği veriyor.

TWITTER DA COŞTU

4 ila 28 Mart arasında 'Öcalan' kelimesi geçen toplam 41 bin 702, içinde 'İmralı' geçen 14 bin 123 tane, içinde 'Apo' geçen 27463 tane ve içinde Nevruz geçen 27 bin 923 tane tweet atıldı. Twitter'da her bir tweet'in bir ekonomik değeri bulunuyor. Hesaba göre 4-28 Mart arasında atılan 'Apo', 'İmralı', 'Nevruz' ve Öcalan tweetleri Twitter'a 477 TL kazandırdı.

9411 ADET APO TWEET'İ

Öcalan'ın İmralı'dan gönderdiği Nevruz mesajından sonra twitter'da da hareketli saatler yaşandı. Nevruz'dan bir gün önce içinde 'nevruz' kelimesi geçen tweet sayısı 2505 iken Nevruz'un olduğu 21 Mart tarihinde içinde Nevruz kelimesi geçen toplam 16635 tweet atıldı. Aynı şekilde 20 Mart tarihinde içinde 'Öcalan' geçen toplam 1795 tweet atılmışken 21 Mart günü bu rakam 17679'a yükseldi. Öte yandan Nevruz'dan bir gün önce 926 adet 'Apo' tweeti atılırken 21 Mart'ta toplam 9411 adet Apo tweet'i atıldı.

 
Editör: TE Bilisim