Geçtiğimiz haftaya damga vuran yolsuzluk operasyonları devam ederken, başta Ak Parti ile Cemaat arasında başladığı söylenen çekişmeyi ve operasyonları vatandaşa sorduk. Ak Parti ve Cemaat arasında bu gerginliğin uzun süredir var olduğunu söyleyen vatandaşların büyük bölümü yolsuzluk operasyonlarının yerinde bir müdahale olduğunu ifade ediyor. Vatandaşların bir bölümü ise bölgede bu olayla Ak Parti’nin biraz daha güç kaybedeceğini BDP’nin bu olaydan da güçlenerek çıkacağını söylüyor.

Hafta başında İstanbul polisinin başlattığı yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun yankıları sürerken, Ak Parti ile Cemaat arasında başladığı söylenen çekişme ile ilgili iddialar da gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Operasyonlar ve gözaltılar sürerken Ak Partili bakanlar ve çocuklarının adının karıştığı yolsuzluklar da sürüyor. Tüm bu gelişmeler yaşanırken Şehrivan Gazetesi olarak Van’daki kamuoyunun nabzını yokladık ve yaşanan gelişmelerle ilgili düşüncelerini aldık. Özellikle üstte yaşanan bu kavganın Van’a yansıyıp yansımayacağı konusunda görüş bildiren vatandaşlar Ak Parti ve cemaatin bu olaydan zararlı çıkacağını belirtti.

İŞTE VAN HALKININ YAŞANAN GELİŞMELER İLE İLGİLİ YORUMLARI:

“Ben bir vatandaş olarak, cemaat ve AKP arasındaki olumsuzlukları zaten başta itibaren böyle olacağı belliydi. Bunların bütün politikaları Kürt halkının üzerine kurulmuş bir politikadır. Kürt halkının tavsiye edilmesi, iradesini ipotek altına alması onun çabasıyla karşı karşıyaydı. Zaten başta Kürt halkı bunun farkındaydı ve böyle olacağını biliniyordu. Aslında Van halkı bu durumu çok iyi tahlil etmiş bir halktır. Depremden sonar Van halkı AKP’yi hem de cemaati çok iyi tanıyan ve tahlil eden bir halktır. Artık bundan sonra geri adım atmaz.  AKP’ye karşı büyük bir başarımız olacak, bir Kürt halkı olarak yüzde 100 başarılıyız. Tabi ki de bu konu Van halkını çok etkilemektedir.

“AK PARTİ CEMAATİN HAKKINDAN GELECEKTİR”

“AK Parti başta olmasaydı insanların sırtını dayanacağı bir parti olmazdı.  Biz AK Partiyi olumlu görüyoruz. Sayın Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan iyi bir başbakandır, iyi bir liderdir. Bana göre o cemaatin hakkından da gelecektir. Bana göre Van’da olumlu hareket yaşanmış olsaydı, bugün Van bu şartlarda olmazdı. Ben olsam her aşiretten belirli adaylar çıkarırdım ve burada hem kazanırdım, hem de daha iyi işler yapardım. Ben bu sene Van’ı hem şimdi ortaya çıkan olaylardan hem de seçimlerde olumsuz görüyorum. Büyükşehir olma münasebetiyle iyileştirmeler var anacak bunların bir işe yarayacağında pek emin değilim.

“İki taraf aynı yolda giderken bir anda ayrıldılar. Şu an artık ikisi bir birinin kuyusunu kazmaktadır. Bana göre ikisinin de onu pek hayırlı görülmemektedir. Bu olay bana göre Van’ı etkilemeyecektir. Van’ın partisi bellidir, oda BDP’dir. Diğer partilerin bu konu ile ilgili hiçbir alakası yoktur. O yüzden bu konu olumsuz bir şekilde Van’ı etkilemez. Çünkü Van ne AKP’yi ne de cemaati seven bir Van değil.

“VAN HİÇBİR ŞEKİLDE ETKİLENMEZ”

“Yaptıkları işler ile Türkiye’yi batırdılar. Gelişmelere baktığımız zaman bunu çok açık bir şekilde görebiliyoruz. Tutuklanan Bakan çocukları ve bunun gibi diğer birçok ünlü isimin tutuklanması cemaatin işidir bana göre. Bana göre bu olay Van’ı hiçbir şekilde etkilemez. Kürtler zaten cemaati sevmiyor bundan sonra hiçbir şekilde bir sempati kalmaz cemaate karşı. O yüzden bana göre bu olay Van’ı hiçbir şekilde etkilemez.”

“BU BİR AK PARTİ-CEMAAT KAVGASIDIR”

“Bana göre AK Parti ile cemaat arasında tartışma ve kavgalar zıtlaşmadan dolayı ortaya çıkmıştır. Bundan dolayı ortalığın karışması ve çatışmaların yaşanması şimdiden görülmektedir. Dershanelerin kapatılması buna gösterilebilecek en güzel örnektir. Dershanelerin kapatılması bakıldığı zaman güzel bir şeydir, öğretmenlerde bana göre memnundurlar. Ancak kapatılma dediğim öyle şıp diye kapatılması değildir. Daha anlamlı ve her iki tarafında mağdur olmayacağı bir şekilde yapılmalıdır. Bana göre bu Van’a kötü bir şekilde yansıtılmaktadır özelliklede bu cemaate giden öğretmen ve öğrenciler konusunda kötü bir şekilde yansımaktadır.”

“İNSANLAR CEMAATTEN ŞİKAYETÇİ”

“Allah başbakanımızdan razı olsun kendisi çok iyi bir insandır. Barış konusunda yapmış olduğu yenilikler ve reformlar sayesinde büyük yollar kat etti. Onun sayesinde artık kan dökülmemektedir. Ancak halkımız başka bir sorunda dolayı da perişandır. O da şudur ki insanlarımız cemaaten şikâyetçidir. Bunun için cemaatin artık ortadan kaldırılması gerekiliyor. Bizler cemaat değil adam akıllı Müslümanlığın öneminin anlatılmasını istiyoruz. Van şuan da perişan bir durumdadır. Van’ın iş imkânı yok. O yüzden bu meselenin Van’ı etkileyeceğini düşünmüyorum. Nasıl diyecekseniz? Van halkı ekmeğinin peşindedir. Vanlı gençlerin hepsi Batı’ya kadar gidip orada çalışmanın ve para kazanmanın peşindedir. Bu yüzden gençlerimiz iş peşindedir. Kimse kalkıp AK Parti ile cemaat arasındaki meseleleri konuşacak kadar tok ve boş bir halk değildir.”

“YİNE AYNI DOLAPLAR…”

“Bana göre bugüne kadar çevrilen dolaplar her zaman kapalı kapılar ardından çevrildi. Şimdi bunların gündeme gelmesi iyi oldu ancak bu ülke için kötü bir şey olmuştur. Aslında bu iki partinin görüşü aynıdır ancak dershaneler olmak üzere yapılan son açılımlar ortalığı çok kötü bir şekilde karıştırmıştır. Bakan çocukları ve iş adamları yakalandı bu da ayrıca bana göre olumlu ve güzel bir şeydir. Çünkü o insanlar o koltuklarda oturacak ve ülkeyi yönetecek şahıslar değildir. Kötü yanları olsa bile bana göre bunun ortaya çıkması güzel olmuştur. Halkın bundan haberdar olması çok iyi olmuştur. Bizden uzak dursunlar ne yapıyorlar yapsınlar. Biz onları görmek istemiyoruz. Bizim şimdiki durumumuz çok iyi bizden uzak dursunlar. Bizler bugüne kadar zaten büyük acılar çektik, kanlar döküldü, analarımız ağladı. Ama bundan sonra öyle bir durum yok bizlerde bu olaylardan uzak durmak istiyoruz. Van gelişme yolunda gidiyor, inşallah büyükşehir olduktan sonra çok daha iyi de olacaktır.”


Zehra Coşar/Meltem Dağer - ŞEHRİVAN

 

Editör: TE Bilisim