Artvin'in Şavşat ilçesinde bal üreticiliği yapanGünay Gündüz, endemik bitki çeşitliliği nedeniyledünyada ender bulunan balların üretildiği ilçedeSarıçay Yaylası'nda bir mağarada buldukları "Peri Balı'nın" içeriğindeki mineralleri nedeniyle yüksekfiyatlara alıcı bulduğunu belirtti.

TAHLİL İÇİN FRANSA'YA GÖNDERİLDİ

Bölgede üç kuşaktır balcılıkla uğraştıklarını, 2009 yılında yayladaki bir mağarada arı hareketliliğisaptadıklarını ifade eden Gündüz, "1800 metrelik mağarada yaptığımız araştırma sonucu bal olabileceğini tahmin ettik. 500 metrelik halatlarla profesyonel dağcıların yardımıyla indiğimiz mağarada kayalara bağlı olarak 18kilogram bal bulduk. Bal analizi konusunda en prestijli kurum olan Fransa'daki CETAM laboratuvarına gönderdik. Burada yapılan analizlerde kovan olmadan kayalara bağlı oluşan bu balın içeriğindeki mineraller nedeniyle çok farklı olduğu ve 7 yıllık olduğu saptandı."

FRANSA'DA 45 BİN AVRO'YA SATILDI

Balın 2009 yılında Fransa'daki bal borsasında 1 kilogramının 45 bin avro, 2010 yılında ise Çin'deki borsada 1 kilogramının 28 bin avro fiyatla ilaç firmalarına satıldığını anlatanGündüz, gıda maddesinden çok tedaviye yardımcı özellikleri nedeniyle tercih edilen balın Türkiye'deki satış fiyatının 5 bin avro olarak tespit edildiğini anlattı.

6 KİLOGRAMI SATILDI

Balın 6 kilogramının satıldığını belirten Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"170 ve 250 gramlık kavanozlarda sattığımız bala kanser gibi müzmin hastalıklarlamücadele eden insanlar rağbet gösteriyor. İnsanlar balın fiyatını sorduğunda şaşırıyor. Birotomobil parası etmesi nedeniyle ilk etapta tepki çekiyor. Ancak balın gıda maddesi değiltedavi amaçlı tüketildiği öğrenildiğinde anlayışla karşılıyorlar."

 

Editör: TE Bilisim