Son günlerde artan elektrik kesintileri hem vatandaşın hem de esnafın tepkisine neden oldu. Geçtiğimiz günlerde kesintilerden dolayı protesto gösterisi yapan esnaf soruna çözüm bulunamayınca yolda ateş yakarak trafiğe kapattı. Yolu trafiğe kapatan esnaf sorunun çözümü için yetkililere seslenmişti. Maraş caddesinde sorun bir nebze de olsun çözülürken, bu kez de Beşyol Doğu Centel civarında bulunan esnaf mağdur durumda. Esnaf mağduriyetin giderilmemesi durumunda VEDAŞ hakkında dava açacaklarını belirtti.

Yıllardır kentin kanayan yarası haline gelen elektrik kesintileri kışın gelmesiyle daha da çekilmez bir hal aldı. Yetkililer tarafından her yapılan açıklamada sorunun çözüleceği söylenirken, hem vatandaş hem de esnaf artık isyan etme noktasına geldi. Daha geçtiğimiz gün kesintiler nedeniyle iş yapamadıklarını hatta elektronik olan iş yerleri kepenklerini bile açamayan esnaf yolu trafiğe kapatarak yetkililerin çözüm bulması için çağrıda bulunmuştu. Ancak sorunun çözümü için bir adım atılmazken, vatandaş ve esnaf artık kesintilerden dolayı isyan ediyor.

VEDAŞ’TAN PROGRAMSIZ KESİNTİ

Kentin birçok noktasından PROGRAMSIZ kesinti yapılırken vatandaş ve esnaf mağdur ediliyor. Dün bir araya gelen Beşyol civarında bulunan Doğu Centel esnafı VEDAŞ’ın kesintilerini protesto etti. 2 gündür elektriklerinin kesik olduğunu söyleyen esnaf, yetkililerin sorumsuz davrandığını söyledi. 2 gündür iş yerlerinin açamadıklarını söyleyen esnaflar, defalarca yetkililere gitmelerine rağmen muhatap alınmadıklarını ve sorunlarının çözülmediğini belirtti. Son çare olarak Valiliğe gelen esnaflar Vali yardımcısı ile görüştü. Vali yardımcısının VEDAŞ yetkililerini aradığını ve sorunun çözümü noktasında yardımcı olunacağını söyleyen esnaflar, soruna çözüm bulunmaması durumunda VEDAŞ hakkında dava açacaklarını belirtti.

ESNAF MAĞDUR OLDU

Birçoğunun elektronik kepenk olan iş yerinin açamadığını söyleyen esnaf, yetkililerin artık bu soruna çözüm bulmasını istedi. Yıllardır bu sorunla karşı karşıya olduklarını ancak çözüm bulunmadığını ifade eden Çiğdem Kaya isimli esnaf şöyle konuştu: “Yıllardır plansız programsız yapılan elektrik kesintileri bu bölgenin kaderi haline geldi artık. Bu sorun gün geçtikçe büyüyor. Yetkililer bu konuda duyarsız. Yetkililer her yaptığı açıklamada bu sorunun çözüleceğini söylüyor. Ancak bu sorun gün geçtikçe büyüyor. Kış aylarında birçok esnaf zaten iş yapamıyor. Bir de elektrik kesintisi buna eklenince eve ekmek götüremez duruma geliyoruz. Artık yetkililer çıkıp bu sorunla ilgili ciddi bir adım atsın. VEDAŞ özelleştirildikten sonra kesintiler daha da arttı. Vatandaş faturasını düzenli ödüyorsa bunun da karşılığı olan elektriği alması gerekiyor. Yetkilileri arıyoruz bize muhatap değilsiniz diyorlar. Faturaya gelince muhatap bizsek, kesintilerde de muhatap bizleriz.” Dedi.

‘VEDAŞ SABRIMIZI TAŞIRMASIN’

Sorunun çözümü için Vali yardımcısıyla görüşen esnaflar, “Yıllardır bu sorunla karşı karşıyayız. Artık iş yerlerimizi bile açamıyoruz. VEDAŞ’ın yaptığı tam anlamıyla bir zulümdür. 2015 yılında halen günlerce elektrikler kesiliyorsa, bence VEDAŞ kurumunun yetkililerinin o koltuklarda oturmaması gerekiyor. Akşama kadar koltuğunda oturan ve vatandaşın sorunuyla ilgilenmeyen bir yetkili düşünün. Bence o koltukta daha fazla oturmasınlar. Bu vatandaşların ve esnafın sırtından para kazanacaksın ama vatandaşı da görmemezlikten geleceksin. Bu dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Vatandaşı sorunuyla ilgilenmeyen bir yetkiliyi o koltukta istemiyoruz. Yetkililere bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Bu esnaf ve vatandaşların sabrını taşırmayın. Adam biri işinizi yapın. Yoksa bu esnaf bu vatandaş siziz o koltuktan indirmesini de bilir. Vali yardımcısıyla yaptığımız görüşmede VEDAŞ bölge müdürünün sorunu çözeceğini söylendi. Bizde şimdi müdürle görüşmeye gidiyoruz. Sorunun yarında devam etmesi durumunda iş yerlerimizin anahtarlarını toplayıp VEDAŞ müdürüne vereceğiz. Gelip kendisi işletsin bizim yerimize.” Dedi.

‘VEDAŞ BİZLERİ MAĞDUR ETTİ’

Zahit Akın isimli esnaf ise, “48 saattir elektriğimiz kesik durumda. Bu sorunla her gün karşılaşıyoruz. İki gündür iş yerimin önünde bekliyorum. Elektrik kesik olması nedeniyle iş yerimi açamıyorum. Ailemi bu iş yerinden elde ettiğim gelir ile geçindiriyorum. Ama maalesef günlerdir buradaki birçok esnaf arkadaşım gibi bende evime ekmek götürmekte zorlanıyorum. Ekmek alacak para bulamıyoruz. Borç, kira ve giderlerimizi nasıl ödeyeceğiz. Fatura ödemediğimi taktirde günü birlik faizler uygulanarak bizlerden tahsil ediliyor. Peki bizim zararlarımızı kim karşılayacak. Çok büyük bir mağduriyet yaşamaktayız. Yetkililerden bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz.” Şeklinde konuştu.


Orhan AŞAN – Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim