Mazlum uyumaz. Onun âhından kork. Sabah vakti yana yana ettiği bedduadan çekin. Temiz kalpli mazlumun geceleyin ciğeri yanarak “Yarabbi” demesinden sakın. Biriyle mücadele ederken onu şerefsiz mevkie düşürecek sözler söyleme. Onun kötü­lükleri hakkında ifşaatta bulunma. Çünkü, senin de ne gizli fenalıkların vardır. Yumruklaşmada çocuklar ile başa çıkacak kudrette değilsen, arslan yürekli erlerin yanında nâra atıp meydan okuma. (Sadi)

Mazlum, zulüm gören zulme uğrayan demektir. Nice mazlum hikayeleri okumuş nice  zalimlerin hayatını okumuş ve nicelerini de görmüşüm. Bunlardan iki örnek vereceğim. Bunlar insanlara o kadar zulmetmişlerdi ki mazlumlar tıpkı ayette belirtildiği gibi "Allah'ın yardımı ne zaman! demişlerdi.”

Gel zaman git zaman bu zalimler öyle sıkıntılara maruz kaldılar ki mazlumlar - mağdurlar onlara dua etmek durumunda kaldı, ben de öyle. Hatta bir mazlumun ağzından duydum. “Ya Rabbi ben o kadar da beddua etmemiştim.” Muâz (ra) şöyle derdi: Resûlullah (sav) beni (yönetici olarak Yemen’e) gönderdi ve şunları söyledi: “Mazlumun bedduasını almaktan da son derece çekin, çünkü onun bedduası ile Allah arasında bir perde yoktur.”

Mazlum insan sabırsızdır. Ancak yeterince sabrederse zalimlerin kendilerini bekleyen akibete uğrayacaklarını ergeç görecektir. Sun TZU şöyle der: Nehir kenarında yeterince beklersen; düşmanlarının cesetleri yüzerek gelir; önünden geçerler...” Arapçada da bir söz var: Zulmet ve yat! Unutma ki yatmayan bir Allah var. Evet, yatmayan bir Allah var.

Zulmün önüne geçebilecek duygulardan birisi de empati duygusudur. Hastalıklı insanlar bir yana insanlar empati duygusunu geliştirebilirlerse yani yaptıkları davranışların birileri tarafından göz bebekleri olan yavrularına uyguladıklarını düşünseler umulur ki zülmlerinin farkına varır ve vazgeçerler. Diğer taraftan otoritelere düşen bir husus var; o da hastalıklı ruhları tespit etmeye çalışıp zulüm yapacakları mevkilere getirmemek. Çünkü yetki verdiklerinin zulümlerinden onlarda mesul olur.

Hepimiz kendimizi çek etmeliyiz. Maiyetimiz altında çalışanlara veya hizmet talep edenlere doğru davranıyor muyuz? Bazen farkında olmayan davranışlarda bulunabiliriz. Bunu düşünüp etrafımızda güvenilir arkadaşlara davranışlarımızı gözden geçirtmeliyiz. Ancak şuna dikkat etmemizde fayda var; seçtiğimiz dost ve arkadaşlar bizim hoşumuza gidecek sözler değil aksine bizim hatalı davranışlarımızı eleştirebilecek kişiler olmalı.   

Rabbim bizi önce zalim olmaktan sonra da zulme uğramaktan korusun.