Yaşadığımız coğrafyanın büyük bir kısmını oluşturan, bize ve canlılara hayat veren, geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve dillere destan eşsiz güzelliği ile görenleri büyüleyen, Dünyaca ünlü, kıymetlimiz, en büyük değerimiz ve fazlası ile Van Gölü!

Van Gölü’nün, tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerinden bahsedecek olursak ciltlerce kitaba sığamayacağından yazımızda çok detaya girmeden, kısaca bize lütuf edilmiş Dünya değerini korumak için son bir yıldır özellikle lise düzeyindeki okullarda gençlerle buluşmalarımızdan bahsedeceğim.

Kamuoyunun da bildiği üzere Van Gölü için son yıllarda uygulanan ve Vangölü Aktivistleri Derneği olarak paydaşı olduğumuz “Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı” kapsamında bilinçlendirme çalışmalarında, Van ve Bitlis’te olmak üzere on binlerce 15-18 yaş aralığındaki öğrencilerle buluşarak Van Gölü’nü ve Havzayı konuştuk.

100 okuldaki on binlerce gençle neler konuştuk?

İlgileri nasıldı?

Kısa zamanda 100 okula gidilmesi, eğitimler verilmesi ve bunun sonuçları neler oldu?

Kısaca bu emeğe değdi mi?

Özetle gözlemlerimi aktarmaya çalışayım…

Vangölü Aktivistleri’nin gönüllü eğitmen ekibi ile 100 okulda 100 sunumu yapmaktan onur duyduğumuzu, hiç sıkılmadan, bıkmadan ve heyecanla sunumlarımızı gerçekleştirmenin verdiği bir huzuru yaşadığımızı belirtmek istiyorum.

Öncelikle sunumlarımıza başlarken, Van Gölü’nün ve Havzanın başlıca önemli olan özelliklerini aktardıktan sonra Van Gölü’nün sorunlarını, çözüm önerilerini, yaptığımız çalışmaları, gençlere bugün ve gelecekte sorumlulukları üzerine interaktif sohbetlerde bulunduk.

Sunumlarımız, tamamen standart sunumlardan çok farklı olacak şekilde, bol soru cevaplı ve her cevapta da üzerinde “Van Gölü Kirlenmesin Mavi Kalsın” yazılı tişörtler ve tohumlu kalemler hediye ederek, sunum boyunca gençleri sıkmadan ve ilgiyi toplayarak devam ettirdik.

Hemen hemen tüm okullarda soru cevap kısmı olan sunumun ilk bölümü coşkulu geçerken, ikinci bölümdeki Van Gölü sorunları kısmında, salonun bir anda sessizliğe bürünmesi, pür dikkat kesilmeleri ve öğrencilerin can kulağı ile sunumun üçüncü bölümü, sorunların çözümü dahil olan kısmı adeta içselleştirerek ilgi duymaları doğru bir iş yaptığımızın adete tesciliydi.

Gençlerin ve de öğretmelerinin ilgisi bizlere öyle moral oluyordu ki teknik olarak mümkün olsaydı her bir eğitmenimiz bir günde 10 okula gidecekti.

Çünkü, aktarmak istediğimiz mesajları aldıklarına şahitlik ediyorduk.

Soru, cevap ve hediyeleşme şeklinde devam eden sunumda gençlerin Van Gölü, çevre ve geleceğe dair görüşleri oldukça umut vericiydi.

Kısaca bu emeğe değdi mi diye bir soru sormuştuk?

Evet, kesinlikle DEĞDİ!

Önümüzdeki Eğitim ve Öğretim yılında da öğrencilerle buluşmalarımız devam edecek ve şuan bize emanetleri olan Van Gölü’nü gelecekteki sahipleri olan gençlere anlatmaya çabalayacağız.

Okullardaki buluşmalarımızda bize kıymetli destekler BESTVAN Turizm CEO’su Sayın İrem Bayram’a ve her görüşmemizde bizleri cesaretlendirerek motive eden kıymetli anneleri Sayın Rezzan Bayram hanımefendiye teşekkür ederim.

Vangölü Aktivistleri Eğitmen ve yardımcı hizmetler ekibini canı gönülden kutluyorum, iyi ki varsınız.

Bitlis ve Van Valiliklerimize, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlerimize, okul Müdürlerimize, öğretmenlerimize ve kıymetli öğrencilerimize de ayrıca teşekkür ederiz.