Akaryakıtta alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi'nin (KDV) ardından yeni vergilendirme sistemi geliyor. Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile benzinin litresinde 2,52 TL olan ÖTV 7,52 TL’ye, motorinde 2,05 TL olan ÖTV 7,05 TL’ye yükseltildi.

Akaryakıt ürünlerinden ise alınan özel tüketim vergisine (ÖTV) 6 ayda bir üretici enflasyonu oranında zam gelmesini öngören teklif de kabul edildi. KDV oranının yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi.

KARBON VERGİSİ NEDİR?

Ahmet Ercan'dan 8 için 7 büyüklüğünde deprem uyarısı! Ahmet Ercan'dan 8 için 7 büyüklüğünde deprem uyarısı!

Hükümet tarafından benzin ve motorin fiyatlarının daha da yükselmesine neden olacak Karbon Vergisi için hazırlıklara başlandı. Karbon vergisi, sera gazı emisyonlarını azaltmayı teşvik eden bir çevresel vergidir. Karbon vergisi, tüketim veya ithalat sırasında oluşan karbon dioksit emisyonlarının ekonomik olarak cezalandıran bir vergi türüdür.

KARBON VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Karbon vergisi, petrol, doğalgaz, kömür, linyit ve tüm ürünlerin üretimi, ithalatı ve satışı sırasında oluşan sera gazı emisyonlarına göre hesaplanmaktadır. Karbon vergisi hesaplanırken, emisyon kaynakları belirlenir ve bu kaynaklardan gelen karbon emisyon miktarları ölçülür. Ardından, belirlenen bir vergi oranı kullanılarak her kaynağın ödemesi gereken karbon vergisi hesaplanır.

Kaynak: CUMHURİYET.COM.TR