Kuvvetli yağış ve fırtına Türkiye genelinde etkisini gösterdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 19 Kasım için 29 kentle ilgili turuncu uyarısı, gün içinde 41 kente kadar yükseldi. Şiddetli yağmur ve fırtınanın en etkili olduğu illerin başında Zonguldak geliyor... Şehrivuran fırtına nedeniyle kıyıya vuran gemi battı.

Kötü hava koşulları nedeniyle teyakkuzda olan yetkililer çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Zonguldak'ta incelemelerde bulundu. Yerlikaya, incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu.

BAKAN ALİ YERLİKAYA BİLANÇOYU PAYLAŞTI

Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı'nda düzenlediği basın toplantısında valilikler koordinasyonunda belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının önemli hazırlıklar yaptıklarını belirten Yerlikaya, şu ana kadar 16 ilde 1611 ihbar geldiğini, 65 çatı uçması, 270 ağaç devrilmesi, 102 su basması ve 1150 diğer olayların bildirildiğini söyledi.

Yerlikaya, Türkiye genelinde meydana gelen aşırı yağışlar nedeniyle Diyarbakır'da 1, Batman'da 1 olmak üzere 2 kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek vefat eden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. 2 ildeki olaylarda yaralanan 50 kişiye de şifa dileyen Yerlikaya, "Zarar gören araç sayımız 4 ilde 16 ve şu ana kadar 16 ilimizde 7 bin 17 görevli arkadaşımız var. 4 ilde 109 vatandaşımız yapılan ihbarlar üzerine arkadaşlarımız tarafından kurtarıldı." diye konuştu.

ZONGULDAK'TA 12 DENİZCİ KAYBOLDU

Yerlikaya, "Olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle İzmir'e gitmek üzere limandan ayrılan Türk bayraklı 'Kafkametler' adlı kuru yük gemisi, sürüklenerek mendireğe çarpmak suretiyle batmıştır. Gemide bulunan 12 Türk mürettebat ile halen irtibat kurulamamıştır. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri, AFAD, Kıyı Emniyeti, jandarma, emniyet, itfaiye ekipleri hazır beklemektedir. Olumsuz hava koşullarının düzelmesiyle hemen arama kurtarma faaliyetlerine başlanacaktır." ifadesini kullandı.

1 DENİZCİNİN CESEDİNE ULAŞILDI

Sabah saatlerinde kayıp denizcilerden birinin cansız bedeni sahile vurdu. Ekipler tarafından bulunan talihsiz denizcinin bedeni bölgeden alınırken 11 işçi için çalışmalar devam ediyor.

13 MÜRETTEBAT KURTARILDI

Yine öğlen saatlerinde Ereğli Limanı'nda bağlı bulunan Kamerun bayraklı 'Pallada' isimli kargo gemisinin halatının kopması nedeniyle karaya oturduğunu söyleyen Yerlikaya, gemide bulunan 13 mürettebatın kurtarıldığını anımsattı.

Yerlikaya, Kamerun bayraklı bir başka geminin de halatının kopması sonucu sürüklendiğini ve liman römorkörü tarafından 12 mürettebatıyla yedeğe alınarak kurtarıldığını dile getirdi.

"DUAMIZ, TEMENNİMİZ, BU KARDEŞLERİMİZE BİR AN ÖNCE ULAŞMAK"

Meteoroloji'den alınan tahminlerin, havanın sabah itibarıyla daha iyi olacağı yönünde olduğunu aktaran Yerlikaya, önceki sabah erken saatlerde rüzgarın zaman zaman 74 nat, dalga boyunun 9 metreye ulaştığı ve görüşün 25 metreye düştüğü bilgisinin paylaşıldığını söyledi.

"Bu kadar olumsuz hava koşulu ortamından maalesef 'Kafkametler' adlı gemimizde bulunan 12 vatandaşımız, 12 Türk mürettebatının da arama kurtarma faaliyetini yapamadık, üzülerek bunu belirtmek istiyoruz." diyen Yerlikaya, sabah saatlerinde havanın arama kurtarma çalışması yapmaya fırsat vermesini beklediklerini ifade etti.

Yerlikaya, tüm ekipler olarak olumsuz hava koşullarının düzelmesiyle çalışmalara başlayacaklarını ve gelişmeleri sürekli olarak kamuoyuyla paylaşacaklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da gelişmeleri anbean takip ettiğini dile getiren Yerlikaya, "Duamız, temennimiz, bu kardeşlerimize bir an önce ulaşmak. Allah, tekrarından, tüm afetlerden ülkemizi, şehrimizi korusun diyoruz. Hepimize geçmiş olsun." dedi.

Zonguldak'ta sığındığı limandan çıkan gemi kayboldu.

Van'daki yağışlar yem bitkisi üreticilerini ve besicileri sevindirdi! Van'daki yağışlar yem bitkisi üreticilerini ve besicileri sevindirdi!

11 kişi için çalışma sürüyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da basın mensuplarına, batan gemiye yönelik çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Ülkenin birçok kesiminde görülen yağışlar konusunda Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarı yaptığını anımsatan Uraloğlu, "O uyarılarla beraber de gerekli bütün ulaşım noktalarında kara, demir, hava ve deniz yolunda ilgili taraflar uyarıldı." dedi.

Uraloğlu, uyarılar sonucu gerekli önlemlerin alındığını ancak Karadeniz'de iki gemide sıkıntı yaşandığını söyledi. Yüksek hızda esen rüzgar ve fırtınada Türk bayraklı bir geminin dün limana yanaşırken mendireğe çarparak dalgaların etkisiyle battığını bildiren Uraloğlu, şunları kaydetti:

Gemi, sabah saat 10.00 civarında uydu sistemlerinden acil çağrı verdi. Arkadaşlarımız olayı, Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz, Denizcilik Genel Müdürlüğümüz takip etti ama o şartlarda oraya müdahale imkanı yoktu ve görüntüleriyle beraber geminin en son battığını tespit ettik. 12 personelin bulunduğu gemide bir arkadaşımızın cansız bedenine ulaşıldı. Diğerleriyle ilgili de arama çalışmaları devam ediyor.

YABANCI BAYRAKLI GEMİDE CAN KAYBI YOK

Yabancı bayraklı bir geminin yaşadığı sıkıntıyı da anlatan Uraloğlu, "O da sahile gelip birkaç defa çarptıktan sonra bölündü ancak içindeki mürettebat, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, itfaiyenin, Kıyı Emniyetinin ve o bölgedeki kurtarma ekiplerinin müdahaleleriyle sağ salim çıkarıldı. Orada çok şükür bir can kaybımız yok. An itibarıyla da arama kurtarma çalışmaları sürdürülüyor." dedi.

Kaynak: ensonhaber