ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ÖMER AYKAÇ

Son yıllarda fuarlar konusunda önemli destinasyonlardan birisi olan Van, yeni yeni fuarlara da ev sahipliği yapıyor. Her yıl fuarlar konusundaki portföyünü zenginleştiren Van’da fuarlar kenti olma yolunda bir adım daha atıldı. Son dönemlerde gastronomisiyle öne çıkmaya çalışan fakat bu anlamda kurumsal bir adım atamayan kentin ilk gastronomi fuarı, kentte fuarcılık konusunda ilk adımları atan Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından gerçekleştirdi. Van TSO son yıllarda en çok önemsediği konulardan birisi olan gastronomi turizmine katkı sunmak üzere Van’da ‘Van Mutfak Gurme Fuarı’nın kapılarını açıp Türkiye’nin önemli kentlerini ve lezzetlerini Van’da buluşturdu.

Van’da fuar sezonu önemli bir fuarla başladı. Son yıllarda birbirinden önemli fuarlara ev sahipliği yapan Van, ilk kez düzenlenen Mutfak Gurme Fuarı da ziyaretçilerine kapılarını açtı. Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı (TSO) öncülüğünde gerçekleştirilen fuara, Van'ın yanı sıra Ankara, Trabzon, Erzurum, Hakkâri, Diyarbakır ve Sivas'tan 39 firma katıldı. 17 Eylül'e kadar sürecek fuara katılan şeflere plaket veren Balcı ve beraberindeki protokol üyeleri daha sonra stantları gezdi, firmaların hazırladığı yöresel lezzetleri tattı. Fuara, Van Valisi Ozan Balcı, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Diyarbakır TSO, Erzurum TB, Yüksekova TSO, Bodrum TO, Söke TB Sivas TB, Erzincan TB, Bingöl TSO Yönetim Kurulu Başkanları ve Meclis Üyeleri, MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, siyasi parti ve STK temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, Van TSO Yönetim Kurulu, Meclis, Komite ve Disiplin Kurulu Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BALCI: MUTFAK KÜLTÜRÜ ARTIK TURİZMİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI

Yöresel yemeklerin yapıldığı fuarın açılışında konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, mutfak kültürünün artık turizmin önemli bir parçası olduğunu belirtti. Yöreye özgü ürünlerin yetiştirilmesi için projeler hazırladıklarını anlatan Balcı, "Van, Doğu'nun incisi konumunda. Bugün çiftçilerimize sertifikalı tohum dağıttık. İki yıldır 120 milyon liralık sertifikalı buğday, arpa, korunga ve yonca tohumu dağıtımı yapıyoruz. Bir baraj ve 5 gölet inşaat ettik. Bu da çiftçimize verdiğimiz önemi gösteriyor. Van'a has meyve ağaçlarının fidelerini dağıtacağız. Ceviz ve arıcılığı çok destekliyoruz. Hayvancılığı geliştirmek için proje hazırladık. 1900 aileye koyun verdik." dedi.

TAKVA: YEREL 27 FİRMAMIZ TOPLAMDA 39 FİRMA İŞTİRAK EDİYOR

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise, “Bugün birincisini düzenlediğimiz Van Mutfak Gurme Fuarına çok kıymetli borsalarımızın kamu kurumlarımızın sivil toplum örgütlerinin ülkemizin birçok şehrinden katılanların kentimizde ki tüm dinamiklerin tabi ki halkımızın desteğiyle bizleri ziyadesiyle onurlandırmıştır. Bu vesileyle odamız tarafından düzenlenen Van Mutfak ve Gurme Fuarının kentimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Öte yandan burada yerel 27 firmamız toplamda 39 firma iştirak ediyor” dedi.

“ÜN SALMIŞ BİR MEDENİYET ŞEHRİYİZ”

Takva, “Asılar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kentimiz tarihsel ve kültürel süreçlerle birçok alanda olduğu gibi gastronomi alanında da önemli bir merkez haline gelmiştir. Evliya Çelebi başta olmak üzere birçok gezgin ve seyyah yazıtlarında yöresel, yemek kültürümüzü ve doğal zenginliklerimizi kaleme alarak anlatımlarda bulunmuşlardır. Bin 700 rakımın üstünde yer alan kentimiz yüzyıllardır kahvaltısıyla anılan bir yer olmuştur. Sahip olduğu tarım ve hayvancılık potansiyeli ile et ve süt ürünlerin de elde edilen mamuller olmak üzere yöresel yemekleri ile de ün salmış bir medeniyet şehridir.” İfadelerini kullandı.

Yargıtay DEM Parti için harekete geçti! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti!

“EN FAZLA KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞINA SAHİP BİR KENTİZ”

Takva son olarak şunları söyledi: “Tarihçi Richard Hovhannisyant, tarihi kentler Van kitabın da şöyle söyler; çiftçiler ürünü tahıllar ve lezzetli meyveler, kayısı, armut, elma, üzüm, parlak kırmızı nar ve koca cevizler veren toprağı nesiller boyu sürdüler. Çobanlar vadiler etrafında ki yüksek yaylalarda sürülerini beslediler yine Urartuların tarım ve sulama alanın da dünya tarihindeki yeri kentimizin bir tarım ve hayvancılık şehri olduğunun da göstergesidir. Şehrimiz ülkemizin en fazla küçükbaş hayvan varlığına sahip kentidir. Cumhuriyet tarihinden bu yana değişmemiş bir realite olarak önümüzde duruyor, dolayısıyla et ve süt ürünlerin de özelliklede kırmızı etin hemen hemen bölgesel gastronominin oluşmasın da önemli rolü ve kentimizi tanıtan önemli başlıklardan biridir.” Şeklinde konuştu.

Editör: Şaban Beyazsaç