ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ

Bir dönemler kentin en büyük sorunlarından birisi olan seyyar satıcılar, cadde ve kaldırım işgali son dönemlerde yeniden büyümeye başladı. Yıllar önce alınan tedbirler ile sayısı ciddi manada azaltılan üç tekerli nakliyeler, seyyar satıcılardaki artış kentin de en çok konuştuğu gündemler haline gelirken bir taraftan da kaldırım ve sokaklara gelişi güzel yerleştirilen tabureler, semaverler, stantlar kentin ana caddeleri başta olmak üzere cadde ve sokaklarda akışı adeta imkansız hale getiriyor. Son birkaç yıldır dile getirilmesine rağmen tedbir alınmayan esnafın kaldırım işgali de katlanarak artama devam ederken Şehrivan, son günlerde sosyal medyanın da gündeminden düşmeyen konuyu vatandaşlardan dinledi. Görüş veren isimlerin çoğu kentte trafik akışını ve yürümeyi imkansız hale getiren ve kent estetiği adına büyük sorun oluşturan konuyla ilgili “Van bu olumsuz görüntülerden kurtulmalı” dedi.

Avukatlıkta yeni dönem: Karar Resmi Gazete'de Avukatlıkta yeni dönem: Karar Resmi Gazete'de

BİR TARAFTA SEYYAR SORUNU DİĞER TARAFTA KALDIRIM İŞGALİ

Bir zamanlar ciddi bir sorun iken nispeten azalan fakat son aylarda yeniden artamaya başlayan seyyar satıcıların artışı konusunda sosyal medyada büyük bir hareketlilik oluştu. Bayram ve sonrasında iyice görünür olmaya başlayan sorun ile ilgili bir çok kesim tedbir çağrısı yaparken konu kentin en çok tartışığı sorunlardan birisi haline geldi. Bir taraftan seyyar satıcılık diğer taraftan da kaldırım işgali meselesi konuşulmaya devam ederken söz konusu sorun kentin tıkanan trafiği konusunda da problemler yaşatmaya başladı. Son yıllarda tıkanıklığın zirveye çıktığı kentte hem ana hem de ara caddelerde araç ve yaya olarak yürümek iyice zorlaşırken iki konu için çağrılar ardı ardına gelmeye başladı.

DÖRT BİR YANDAN ÇAĞRI GELİYOR

Kentin gündeminde iyice yer edinen o çağrılar ardı ardına paylaşılırken sosyal medyada da yoğun paylaşım alan o mesajlardan bazıları şu şekilde oluştu: “Kentin en işlek caddelerinde seyyar tezgahlar almış başını gidiyor. Cumhuriyet ve Kazım Karabekir Caddesi’nde mezgah, tabure ve semaver konulması doğru değil. Bu görüntü hem estetik açıdan kötü hem de yolda yürümek bu haliyle imkansız bir hal almış durumda.” Dedi. Bir diğer vatandaş ise, “Bayram ziyareti için Van’a geldim. Cumhuriyet Caddesi ve diğer caddelerde seyyar satıcılardan geçilmiyor. Caddede uçkun, erik, çay, çorap, tişört, havlu, mısır, oyuncak tezgahları var. Bir caddede onlarca tezgah var. Müdahale edilmez ise bu sorun daha da büyüycek.”

VAN HİNDİSTAN’A DÖNMEYE BAŞLADI

Bir vatandaş sosyal medya hesabından “Van’ın en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi, adeta Hindistan sokaklarını andırıyor, cadde boyunca işportacı, seyyar satıcı yemek ve çay yapan tezgahlardan geçilmiyor, bu duruma bir çözüm bulunması gerekiyor.” Diyerek konuya dikkat çekerken Kıyasettin Kızbaş adlı vatandaş, kaldırımlarda yürümenin imkânsız olduğunu belirterek şunları söyledi: “Van'da en büyük sıkıntı kaldırımlarda yürüyememektir. Şu an Ulu Camii ve karşısından ta Japon Pasajına, Cumhuriyet Caddesi'ne kadar hepsi işgal edilmiştir. Adamlar kamyonla kaldırıma sebze-meyve yığmış. Benim hakkımı gasp etmişler. Eski Özalp Durağının orada yürümek mümkün değil. Kaldırımlar işgal edilmiş. Rahat yürümek mümkün değil. Arabanın geçtiği yerde yürüyoruz. En büyük tehlike de budur. Bir araba çarpabilir. Bu yaştan sonra bir insan sakatlanırsa iyileşmesi mümkün değil. Benim hakkımı gasp etmişler.”

VATANDAŞ: VAN’IN KALDIRIMLARINDA ‘YAYA’ HARİÇ HER ŞEY VAR!

Mehmet Çurga adlı vatandaş, Vanlıların yolda yürümekle meşhur olduğunu dile getirerek, “Kaldırımlarda yürüyemiyoruz. Esnaflar kaldırımları kapattığı için yolları kullanıyoruz. Biz yolda yürüdüğümüz için araç sahipleriyle sıkıntı yaşıyoruz. Esnafların bu konuda sağduyulu olması lazım. Kaldırımlara eşyalarını bırakıyorlar. Biz kaldırımları kullanamıyoruz. Bunu çoğu defa da dile getirdim ama Van sahipsiz bir memleket olduğu için sorun çözülmedi. Kimse sorup ilgilenmiyor. Herkes bildiğini okuyor. Herkes bildiğini yapıyor. Talebim esnafların kaldırımları depo olarak kullanmaması. Dükkânlarında satış yapsınlar. Kaldırımlara eşya koymasınlar ki insanlar kaldırımları kullanabilsin. Biz Vanlılar kaldırım dururken yolda yürümekle meşhuruz. Bunun nedeni de esnafların kaldırımları kapatması, vatandaşın da bundan dolayı yoldan yürümesidir” diye konuştu.

VAN’DA KALDIRIM İŞGALİ VATANDAŞI CANINDAN BEZDİRDİ

Mehmet Nezir adlı vatandaş, yayaların kaldırımda yürümekte zorluk çektiğini aktararak, “Kaldırımlarda yürürken bayağı zorluk yaşıyoruz. Yolda yürüyoruz, araçlar geliyor. Kaldırıma çıkalım diyoruz, adım atamıyoruz. Kaldırımlar işgal edilmiş durumda. Yayalar kaldırımlarda zorluk çekiyor. Kaldırımları sebze-meyve ile kapatmışlar. Sebze, meyve almak isteyen zaten dükkândan da alır. Gösterişe gerek yok. İhtiyacı olan gider dükkândan da alışveriş yapar. En yoğun yerlerde kaldırımlara adım atılmıyor. Rahat yürüyemiyoruz. Yaşlılar kaldırımlarda yürüyemiyor, bunlara araç çarparsa ne yapacaklar? Bu konuda tek talebimiz bir an önce bu konuda önlem alınmasıdır. Yayalar için önlem alınsın. Bu yapılanlar yasal da değil. Bu durumdan çok rahatsızız” ifadelerini kullandı.

ARAÇLA İLERLEMEK DE ZOR YÜRÜMEK DE

Araç trafiğinin akmadığı Van’da araçla ilerlemek de yürümek de zor hale gelirken vatandaş duruma da tepki gösterdi. Nurettin Allaç adlı vatandaş, kaldırımda rahat yürüyemediklerini vurgulayarak, “Esnafın bu durumu görmesi lazım. Herkesin duyarlı olması lazım. Esnafın kaldırımları kapatmaması lazım. Rahat yürüyemiyoruz. Çünkü kaldırımlar dolu. Kaldırımlar dolu olunca da insanlar yolda yürümek zorunda kalıyor. İnsanlar alışveriş yapacak, evinin ihtiyaçlarını alacak ama gel gör ki kaldırımlar tıklım tıklım dolu olunca farklı yollardan geçiyor” dedi.  Remzi Koç adlı vatandaş, Van’ın en yoğun bölgelerinde bile bu sorunun yaşandığına dikkat çekerek, “Şu an kentin cadde sokaklarında insanlar adeta yürüyemiyor.” Dedi.

KALDIRIM İŞGALCİLERİ ŞEHRİN CANINA OKUDU

Esnaflara çağrıda bulunan bir vatandaş, “Kaldırımlar medeni toplumlarda niçin yapılıyor? Yayalar, aileler, bebek arabalı hanımlar, engelliler, çocuklar, turistler kısacası insanlar cadde ve sokağı kullanmadan rahat dolaşsın diye değil mi? Kaldırımlar esnafın ürün teşhir etme, ürün ve eşya satma yeri mi? Şehir kurallarını bilmeyen, vatandaşlara saygısı olmayan, kanun nizam tanımayan, şehri dağ başı gibi gören bilinçsiz, duyarsız, saygısız ve şehrin canına okuyan şu kaldırım işgalcisi esnaflara sesleniyoruz. Ürünlerinizi, eşyalarınızı, kasalarınızı, masa ve sandalyelerinizi, sattığınız veya kaldırıma dizdiğiniz her ne varsa dükkanlarınızın içine alın. Kaldırımları boşaltın. Kendinize, insanlara, şehre değer verin. Ayıptır, günahtır, sorumsuzluktur, kanunsuzluktur. Yıllar yılıdır belediyeler ve zabıta bilerek göz yumdu ve şehri felç etti. Bari bundan sonra bu rezalete ve keyfiliğe çözüm bulun” ifadelerini kullandı.

Editör: Zenün Yeşil