Van Fuar ve Kongre merkezi kurulduğu yıllarda, merkeze uzaklığı ve büyüklüğü açısından ufak da olsa bazı tartışmalara vesile olmuştu. Ancak bu tartışmaların gereksiz olduğu ve fuarın Van ekonomisine ve turizmine katkı sunduğu çok geçmeden anlaşılmıştı. İki gündür düzenlenen Doğu Anadolu Kariyer Fuarı (DAKAF’24) ise bu tartışmalara yeni bir boyut katacak gibi gözüküyor.

DAKAF’24’ün uzun bir hazırlık devresi olduğu ve bunda ev sahibi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin lokomotif görevi üstlendiği herkesin malumudur. Bitlis, Hakkâri, Muş, Iğdır, Siirt üniversitelerin de ortak olması fuarın etkileşim alanını daha da büyüttü. Ancak fuarın Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin öncülüğünde düzenlenmesi, bu etkinin Türkiye sathına yaymasına da vesile olmuştur. Ofis Başkanı Doç. Dr. Salim Atay’ın açılış konuşmasında dile getirdiği; “üniversite, lise ve ortaöğretim mezunlarının işe ve iş fırsatlarına daha rahat ulaşabilmelerini sağlamak için” fuarı düzenlediğini ifade etmesi, konunun özüne de işaret ediyordu.

"Yetenek Her Yerde" sloganıyla düzenlenen fuar, Van’da ilkleri gerçekleştirmesi açısından tarihsel bir öneme sahip olmuştur. Bu vesileyle biz de Van fuar tarihine bu hususu ekleme gereğini hissettik.

Birincisi Van fuar tarihinde bu kadar kapsamlı, kalabalık ve izdihamın yaşandığı başka bir fuar olmamıştır.

Bu fuarın diğer tarihsel bir yönü, nüfus oranıyla Türkiye’nin en genç illerinden biri olan Van’da gençlerle firma veya kurumları bir araya getirmesine öncülük etmesidir. Gerçekten -ister taşımalı olsun isterse de sivil girişimlerle- Van’da ilk defa bir fuarda binlerce genç bir araya gelmiştir.

Van fuar tarihinde ilk defa kurum yetkilileri en üst düzeyde fuara katılım sağlamış ve Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli başta olmak üzere birçok kişi iki gün boyunca alandan ayrılmamıştır.

Van fuar tarihinde ilk defa Türkiye’nin farklı yerlerinden bilim insanları ve uzmanların katıldığı altmışa yakın etkinlik, söyleşi, konferans düzenlenmiştir. Gözlemlendiği kadarıyla her etkinlik de kalabalık ve verimli geçmiştir.

Van tarihinde ilk defa bir fuar 45 sponsor tarafından desteklenmiştir.

Van tarihinde 133 özel sektör ve 61 kamu kurumunun ortak katıldığı tek fuar DAKAF’24’tür.

Bu saydığım ilkleri arttırmak mümkündür. Hatta fuar dışında da birçok oluşumun (üniversite-şehir işbirliği, sponsorluk, gençlik oranı, ortak hareket etme) da fuar dışında da bir ilki oluşturduğunu ifade edebiliriz.

Peki, fuarın eksiklikleri veya çıkarılacak dersler…

Elbette bu kadar büyük bir etkinliğin kendi içinde dezavantajları da olacaktır. Bunlardan birincisi, bu kadar büyük bir ilgiye mazhar olan fuarın iki günle sınırlı tutulmasıdır. Gerçekten de bu fuar, üç-dört gün sürseydi daha çok gence ulaşma imkânı olacak; kalabalık ve heyecan ilk günkü gibi devam edecekti.

Bu fuar, DAKAF’24’ün dışında Van’da ortak hareket edildiğinde çok büyük bir avantajın yakalanabileceğini göstermiştir. Bu hususta Van Valisi Sayın Ozan Balcı ve Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin öncülüğünde, bölge illerin de katılımıyla özellikle gençlere yönelik olmak üzere birçok yeni fuar düzenlenmelidir.

DAKAF’24, Van’ın fuar ve kongre merkezi olduğu anlayışına olumlu bir katkı sunmuştur. Ancak Van Fuar ve Kongre Merkezinin artık ihtiyaçları karşılamadığını özellikle gürültü, araç giriş çıkışları, yürüyüş yolları ve çevre düzenlenmesi gibi hususlarda elden geçirilmesi ve yeni bir kongre merkezinin daha yapılması gerektiğini de açık bir şekilde ortaya koymuştur.