Seçime iki gün kala hakları geri alınan Adalet Bakanlığı’nın YSK’ya yazdığı yazı ile Abdullah Zeydan’ın seçimle hakları geri alındığı öğrenilen Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan ile ilgili flaş gelişmeler yaşanmaya devam ederken bir açıklamada DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan'dan YSK'nın Abdullah Zeydan kararı ile ilgili ilk açıklama geldi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan ve Hukuk Komisyonu Eş Sözcüsü Öztürk Türkdoğan, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı'nın 'talimatıyla' geri alınmasına ilişkin parti genel merkezinde açıklama yaptı.

'ZEYDAN ŞAHSINDA TEKRAR BİR İRADE GASBIYLA KARŞI KARŞIYA BIRAKILDIK'

Ayşegül Doğan, Abdullah Zeydan'ın mazbatasını almaya gideceğini belirterek destek çağrısında bulundu. Van halkının iradesinin gasp edilmesine izin vermeyeceklerini belirten Doğan, partinin seçimden sonraki ilk Merkezi Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının yarın Van'da yapılacağını söyledi. Ayşegül Doğan, DEM Parti'nin herhangi bir sorumluluğu olmadığını söyleyerek "Herhangi bir boşluk DEM Parti tarafından bırakılmadı. Aday belirleme sürecinde ön seçimin yanı sıra işte bununla karşılaşacağımızı da bildiğimiz için titizlikle hareket ettik" açıklamasını yaptı. Doğan, "Kayyım rejimine verilen net cevaba karşı mesai bitimine dakikalar kala Abdullah Zeydan şahsında tekrar bir irade gasbıyla karşı karşıya bırakıldık" dedi.

'KÜRT SORUNUNU GÜVENLİKÇİ POLİTİKALARIN ÇÖZECEĞİNİ DÜŞÜNEREK YANILDINIZ'

Ayşegül Doğan, "Zeydan bütün hukuki prosedürleri tamamlayarak YSK'ya başvuruda bulundu, başvurusu kabul edildi. Tüm incelemeleri yapılmış, tüm prosedürler hukuka uygun bulunmuş, seçime saatler kala Adalet Bakanı aracılığıyla yapılmak istenen irade gasbına gereken cevabı halk veriyor, verecek. Kürt sorununu güvenlikçi politikaların çözeceğini düşünerek yanıldınız, hala bu yanlış içindesiniz" açıklamasında bulundu.

'GERÇEK OLMAYAN GEREKÇELER BULUP BİR HALKIN İRADESİNİ GASP ETMEYE ÇALIŞANLARA KARŞI...'

Doğan'ın açıklamaları şöyle: "Aday adaylığı bile ciddi bir prosedür gerektiriyor. Zaten Yargıtay'da, İstinafta dosyası olmayan insan bırakmadınız. Tüm incelemeleri yapılmış, hukuki prosedürler usulüne uygun şekilde gelmiş ve hiçbir itirazın gelmediği ama tam da cuma günü Adalet Bakanlığı talimatıyla gerçek olmayan gerekçeler bulup bir halkın iradesini gasp etmeye çalışanlara karşı halk en güçlü cevabı vermeye devam edecek. Van halkı 14'te 14 yaptı.

'KÜRT HALKI MESAJINI HERKESE DUYURDU'

Kürt meselesinde güvenlikçi politikalara sarıldığınız için ortaya çıkan bu hezimetle karşı karşıya kaldınız. Görünen o ki ders almadınız. Kürt meselesini çözmeyen; diyalog, uzlaşıyı esas almadığı müddetçe bu iktidar da çözülmeye mahkum olacak. Kürt halkı, kendilerinden zorla alınıp kayyum rejimiyle yönetilen belediyelerde bir irade ortaya koyma basiretiyle yaklaşıp mesajını tüm Türkiye halklarına ve kamuoyuna duyurdu. Bu mesajı algılamazsanız siz bu hezimetin daha büyüğünü yaşamaya mahkum olursunuz. 2 yıl önce memnu haklarını alıp tüm yasal süreçlerden geçen Zeydan'ın haklarına seçime 2 gün kala itirazınız, Kürt meselesine yaklaşımınızın göstergesidir.

'LÜTUF DEĞİL HAK'

Biz bunu kabul etmeyeceğiz. Bir halkın bu denli güçlü şekillde ortaya koyduğunu iradenin gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Halkın gösterdiği iradeye saygı göstermek zorundasınız. Bu bir lütuf değil hak. Büyük bir özveri ve alınteriyle elde ettiğimiz hakkı sonuna kadar savunacağımızı, yetkililerin de gerekli duyarlılığı göstermeleri gerektiğini ifade etmek isteriz.

'SADECE DEM PARTİ İLE SINIRLI KALMAZ'

Tüm demokratik kamupyunu sorumluluk üstlenmeye davet ediyorum. Bu sadece DEM Parti ile sınırlı kalmayacak. Bunlardan payını almayacağını zannedenlere özellikle sesleniyorum. Böylesine büyük bir irade karşısında ortaklaşmaşsak demokratik değerlerden, hukuktan bahseden hiç kimsenin inandırıcılığı kalmaz. Bugün yapılmak istenenler de seçim sürecinde yapılanlar da suçtur."

'BÜTÜN SİYASİ HAKLARI 4 NİSAN 2023'TE VERİLDİ"

DEM Parti MYK üyesi ve Hukuk Komisyonu Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan ise şunları söyledi: "Zeydan'ın bütün siyasi hakları 4 Nisan 2023'te verildi ve taraflara tebliğ edildi. Karar temyiz edilmedi ve 25 Nisan 2023'te temyiz edilmeyerek kesinleşti. Mahkemenin son verdiği karara da bizim itiraz hakkımız var. Bu hakkımızı kullandırtmadan mahkeme bu kararını Bakanlığa bildiriyor ve sanki arkadaşımız siyaseten yasaklıymış gibi bir duruma düşüyor.

Zeydan, memnu hak almış bir siyasetçidir. Bir siyasi müdahale ile karşı karşıyayız. Halkımız 31 Mart'ta karar verdi, iktidara desteğini çekti. Bürokratlara, savcılara sesleniyorum. Kanunlara aykırı işlemler yapmayın. Buna karşı her türlü hakkımızı kullanacağız. Hak arama mücadelesini de sürdüreceğiz."

DEM PARTİ MYK VAN'DA TOPLANACAK

Van Havalimanı kapanıyor! Uçuşlar uzun süre Muş'tan yapılacak Van Havalimanı kapanıyor! Uçuşlar uzun süre Muş'tan yapılacak

Van BB Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının geri alınma kararı sonrası DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan, Tülay Hatimoğulları ile tüm MYK ve bölge milletvekilleri Van’a doğru yola çıktılar. DEM Parti Van İl Örgütü ise saat 14:00’da parti binasında bir basın açıklaması yapılacağını duyurdu.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - HABER MERKEZİ