Sabah namazına giden imama silahlı saldırı! Sabah namazına giden imama silahlı saldırı!

Utrecht Üniversitesinden bilim insanlarının araştırmasında, fetüslerden alınan dokulardan beyin organoidleri üretildi. Organoidler, laboratuvar ortamında üç boyutlu olarak geliştirilen ve kendilerini yenileyebilen hücre gruplarını ifade ediyor.

Araştırmanın eş başyazarlarından Hans Clevers, daha önceki çalışmalarda kök hücrelerden beyin organoidleri üretildiğini fakat yeni araştırmada bunun ilk kez bir fetüs beyni dokusundan oluşturulduğunu belirtti. Hakemli bilimsel dergi Cell'de 8 Ocak'ta yayınlanan çalışmada, 12 ila 15 haftalıkken ölen fetüslerin beyinlerinden alından dokular, laboratuvar ortamında farklı işlemlerden geçirilerek organoidlere dönüştürüldü.

MİNİ BEYİN GELİŞTİRİLDİ

Independent Türkçe'nin aktarmış olduğu çalışmada, organoidlerdeki hücre oluşumlarının beynin farklı bölümlerinin yapısını, hücreler arası iletişimi ve beyin hastalıklarını incelemek için önemli bir fırsat sunduğu bildirildi.

Tek fetüs dokusundan birden fazla "mini beyin" geliştirebilen araştırmacılar, organoidlerin olgunlaşmasının yaklaşık 6 ay sürdüğünü aktardı. Kök hücrelerden elde edilen beyin organoidleriyse 80 gün civarında canlı kalabiliyordu.

Bilim insanları, organoidlerin özellikle tümör ve kansere karşı geliştirilen ilaçların etkilerinin laboratuvar ortamında daha iyi gözlemlenmesini de mümkün kıldığına dikkat çekti.

Araştırmacılardan Benedetta Artegiani, bu organoidleri inceleyerek nörogelişimsel hastalıkların ve çocukluk çağında ortaya çıkabilen beyin kanserlerinin yapısına ve tedavisine yönelik çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

Kaynak: CUMHURİYET