Türkiye’de Eris varyantı görüldü. Bu haberi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca verdi. Dünya bilindiği gibi uzun bir süre corona virüs ile mücadele etti. Corona virüsün etkileri yavaş yavaş atılmaya çalışılırken bir yandan da virüsün pek çok varyantı da ortaya çıkmaya devam etti. Bu seferde eris varyantı kendini gösterdi. Türkiye'de de görülen bu varyantın ne olduğu, belirtilerinin neler olduğu araştırılmaya başlandı. İşte Eris varyantına dair merak edilenler…

ERİS VARYANTI NEDİR?

Eris varyantı, COVID-19'un Omicron varyantının bir alt türü olarak bilinmektedir. İlk olarak 2023 Şubat ayında Güney Afrika'da tespit edilen Eris virüsünün, hızlı bir yayılımla ile birlikte dünyanın diğer bölgelerine de yayıldığı bilgisi verildi. DSÖ’ün son verilerine göre, eris varyantının diğer COVID-19’un varyantlarına benzer belirtileri gösterebilir. Eris varyantı, diğer varyantlardan daha bulaşıcı olup olmadığı ya da daha COVİD-19’un bilinen ciddi semptomlarından daha kritik semptomlara sebep olup olmadığı da hala net olarak bilinmemektedir. Ancak, yapılan bazı araştırmalar da Eris varyantının önceki varyantlardan daha bulaşıcı olabileceği bilgisini vermektedir.

ERİS VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Eris varyantının belirtilerinin, diğer COVID-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğu tespitinde bulunmuştu. Eris varyantına yakalanan kişilerde görülen en yaygın görülen belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır;

Ateş,

Öksürük,

Boğaz ağrısı,

Nefes darlığı veya solunum güçlüğü,

Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü,

Baş ağrısı,

Yorgunluk,

Tat veya koku kaybı,

İshal veya mide rahatsızlığı,

Burun akıntısı veya tıkanıklığı.

ERİS VARYANTINDAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Covid-19 varyantlarına özel korunma yolları yoktur. Eris varyantından korunmakta genel olarak virüsten korunma yolları ile benzerdir. Yayılım hızı ve ne boyutlara ulaşacağı net bir şekilde bilinmemektedir.  Ancak eris varyantından korunmak için aşağıdaki yöntemlere başvurulabilir;

Aşı Olunabilir

 COVID-19 aşıları, hastalığın şiddetini azaltmak ve hastalığa karşı bağışıklık kazanılmasına yardımcı olur. Aşılar, farklı varyantlara karşı koruma elde edilebilir. Sağlık otoritelerinin ve uzmanların önermiş olduğu aşı takvimine göre aşıları olmak virüsün tehlikeli etkilerini ve yayılımını azaltabilir.

Maske Takılabilir

Maske, hem sizin hem de çevrenizdeki diğer insanların enfeksiyondan korunmasına yardımcı olur.

Sosyal Mesafe Korunmalıdır

İnsanlar arasındaki teması sınırlı bir seviyeye çekmek ve sosyal mesafe kurallarına uymak bulaşma riskini azaltır. Bu yüzden de kalabalık ortamlardan kaçınmak ve mümkün olur ise kişisel teması minimize etmek de korunma yolları arasında yer alır.

El Hijyenine Dikkat Edilebilir

Kuş cenneti Akgöl yeniden hayat buldu! Kuş cenneti Akgöl yeniden hayat buldu!

Eller sık sık sabun ve su ile yıkanalı veya alkol bazlı el dezenfektanları kullanarak enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz. Bununla birlikte yine ellerle yüzün temasını azaltmak da genel olarak önem arz edebilir.

Kamu Sağlığı İlkelerine Uymak:

Yerel sağlık otoritelerinin ve bilim insanlarının sunmuş olduğu önerilerine uymak, enfeksiyonun yayılmasını kontrol etmeye yardımcı olur.

Hasta İnsanlarla Temastan Kaçınmak:

COVID-19 semptomları gösteren kişilerle teması sınırlamak ve COVİD-19 semptomları gösteren kişilerin de kendisini izole etmesi önemlidir. Eris virüsünün yayılma hızı ve etkisi bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir, bu yüzden de yerel sağlık otoritelerinin güncel önerilerine dikkat etmek önem arz eder.

Editör: Şaban Beyazsaç