Uzun yıllar önce konuşulan bir hayal olan, bir kaz sekteye uğrasa da son zamanlarda projesi için büyük emek gösterilen Van Kalesi altındaki Eski Van Şehri’nin ayağa kaldırılması için çalışmalar sürüyor. Mevcut yapıların restore edileceği, bazı yapıların yeniden ayağa kaldırılacağı ve bir turizm destinasyonu ile yıllık 2 milyon kişiyi ağırlama hedefi olan Eski Van Şehri için çalışmalar sürerken o şehrin hikayesi TRT’ye de belgesel oldu. Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesi ile TRT İç Yapımlar ortaklığı ile hazırlanan ‘Şanlı Geçmişten Geleceğe: Eski Van’ adlı belgesel önceki gün düzenlenen görkemli bir törenle tanıtıldı. Büyük bir katılım ile gerçekleştirilen belgeselin galasında hem belgesele hem de belgesele konu olan Eski Van Şehri’nin ayağa kaldırılmasına değinildi.

ESKİ VAN YENİDEN ANLATILDI

Van’da Eski Van Şehri’nin inşası ve ihyası sürerken sürece katkı sunacak önemli adımlardan birisi de Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi iş birliği ve TRT İç Yapımlar tarafından hazırlandı ‘Şanlı Geçmişten Geleceğe Eski Van' belgeselinin süreçleri tamamlanarak ilk gösterimi Van’da yapıldı. Eski Van Şehri'nin tarihini ele alan belgesel, izleyicilerle buluşurken programa büyük bir katılım sağlandı. Van’daki Uygulama Oteli Konferans Salonu'nda Van Oturma Gecesi ekibinin türküler seslendirerek katıldığı törene Van Milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu, Burhan Kayatürk, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, TRT İç Yapımlar Dairesi Başkanı Kurtuluş Zeydan, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

KAYATÜRK VE TÜRKMENOĞLU ESKİ VAN ŞEHRİ ÇALIŞMALARININ ÖNEMİNE DE VURGU YAPTI

Programın açılışında konuşan TRT İç Yapımlar Dairesi Başkanı Kurtuluş Zeydan, sahnede Yüsekovalı olduğunu ve Van’a uzak olmadığını hatırlatırken Van’ın öteden beri kendisi ve ülke için önemli bir merkez olduğunu söyledi. Bu belgeselin çekilmesinin ve yayınlanmasının kendisi açısından da çok heyecan verici olduğunu söyleyen Zeydan, bu belgesel ve Eski Van Şehri’nin canlandırılmasını anlamlı bulduğunu söylerken bu sürecin Yeni Van’ın geleceğine ışık tutacağını söyledi. AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ve Kayhan Türkmenoğlu da belgeselin önemi ile birlikte Eski Van Şehri’nin olduğu alandaki çalışmalara değindi. Türkmenoğlu Eski Van Şehri’nin çalışmalarının olduğu alanın gelecekte milyonlarca insanı ağırlayacak bir alana dönüşeceğini hatırlattı.

VALİ BALCI: VAN KADİM BİR ŞEHİRDİR

Son olarak konuşan isim Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan vekili Ozan Balcı oldu. Balcı konuşmasında hem belgesel hem de alandaki çalışmalara değinerek; “Bu güzel belgeselin çekilmesine vesile olan çok kıymetli TRT Genel Müdürü’ne, çok kıymetli mensuplarına ve bu belgeselin yapımında katkısı olan emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Şunu ifade etmek isterim ki Van doğanın, tarihin, kültürün harmanladığı kadim bir şehir. Yalnızca Urartulara değil Selçuklulara, Osmanlılara merkez olmuş, cumhuriyet dönemiyle beraber parlayarak yerini almıştır.”

“VAN SOYLU İNSANLARIN YAŞADIĞI ASALETLİ BİR ŞEHİR”

Van Büyükşehir’den bakım-onarım seferberliği! Van Büyükşehir’den bakım-onarım seferberliği!

“Van Türkiye Yüzyılı’nda da inşallah bir yıldız gibi parlayacak. Ülkemiz gelişirken Van da tarımdan sağlığa, kültür turizmden iletişime her alanda güzel işler oluyor. Biz şehri yılmadan yorulmadan bahane üretmeden aşkla şevkle gelecek kuşaklara hazırlamaya çalışıyoruz. Van bana göre sadece Türkiye’nin doğusu ya da incisi değil aynı zamanda da ülkemizin Orta Asya ya açılan kapısıdır. Van içinde yaşayan insanlarıyla beraber asil soylu insanların yaşadığı asaletli bir şehirdir.”

ESKİ VAN ŞEHRİ AYAĞA KALDIRILIYOR

Eski Van belgeseli de hayırlara vesile olacak. Geçen hafta da Kültür Bakanımızın başkanlığında millet vekillerimizle de toplantı yaptık, eski Vanımızı tarihine ve görkemine uygun olarak ayağa kaldıracağız. Hedefimiz oradaki tarihi yapıları restore etmek, yaklaşık 2 milyon ziyaretçinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Ona da Ya Allah deyip başladık. Yaklaşık 700 yıllık bu caminin restorasyonuyla başladık, Kızıl Minareli Caminin restorasyonuyla başladık. Kalenin üstünde görülen Süleyman Han Camiyi restore ediyoruz. Mihri Hamamını ve diğer tarihi yapıları restore edeceğiz.

Kaynak: ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER AYKAÇ-SONER İZGİ