7 Ekim'de Hamas'ın saldırısının ardından başlayan ve İsrail'in saldırılarıyla bir İsrail-Hamas savaşına dönüşen çatışmaların 36. gününe girerken işgal sonrası Gazze'deki yönetim durumunun ne olacağına ilişkin tartışma sürüyor.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, işgal altındaki Batı Şeria'yı da kapsayacak tam bir siyasi çözüm bulunması koşuluyla Filistin Yönetimi'nin Gazze Şeridi'nin yönetiminde rol oynayabileceğini söyledi.

Filistin Yönetimi'nin, bağımsız bir Filistin devletini içeren daha geniş bir siyasi çözümün parçası olabileceğini belirten Abbas, "Gazze, Filistin Devleti'nin ayrılmaz bir parçasıdır ve hem Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'yı hem de Gazze'yi kapsayan kapsamlı bir siyasi çözüm çerçevesinde tüm sorumluluklarımızı üstleneceğiz" dedi.

Abbas ayrıca, uluslararası garantilerle desteklenen belirli zaman çizelgelerinin belirlenmesi için uluslararası bir barış konferansı düzenlenmesi gerektiğini de söyledi.

Uluslararası toplumun da büyük ölçüde benimsediği iki devletli çözüm, bölgede İsrail ile barış içinde yaşayacak, Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'ü kapsayan bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını öngörüyor.

Ancak bağımsız bir Filistin devleti ile iki devletli çözüm için anlaşmaya varma girişimleri, ABD'nin arabuluculuğundaki barış görüşmelerinin son turunun 2014 yılında durmasının ardından neredeyse 10 yıldır devam etmiyor.

Netanyahu ne demişti?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Amerikan ABC News kanalına verdiği mülakatta, İsrail'in Gazze'yi savaş bittikten sonra da "belirsiz bir süre" yönetebileceğini söylemişti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın daha önce İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin "hata" olacağını söylediğine dikkat çeken röportajcı David Muir, Netanyahu'ya çatışmalar sona erdiğinde bölgeyi kimin yönetmesi gerektiğini sormuş; İsrail Başbakanı, İsrail'in "belirsiz bir süre" boyunca oynayacak bir rolü olacağını öne sürmüştü.

Netanyahu, "Bence İsrail belirsiz bir süre için genel güvenlik sorumluluğuna sahip olacak çünkü buna sahip olmadığımızda neler olduğunu gördük. Bu güvenlik sorumluluğuna sahip olmadığımızda, hayal bile edemeyeceğimiz ölçekte bir Hamas terörü patlak veriyor" demişti.

Yer Bilimci Naci Görür’den Malatya depremi açıklaması! Yer Bilimci Naci Görür’den Malatya depremi açıklaması!

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, daha önce, İsrail'in askeri harekâtının temel hedeflerinden birinin "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki yaşam sorumluluğunu" ortadan kaldırmak ve "İsrail vatandaşları için yeni bir güvenlik gerçekliği" oluşturmak olduğunu söylemişti.

Kaynak: T24