Gram altın fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor. Gram altın güne 1897 liradan başladı. Gün içinde en düşük 1894 lira, en yüksek de 1907 lira seviyesi görüldü. Şu sıralar gram altın 1899 liradan alıcı buluyor. Ons altın güne 2041 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 2040 dolar, en yüksek de 2052 dolar seviyesi görüldü.  Ons altın şu sıralar 2043 dolardan işlem görürken rekoru 4 Mayıs 2023 tarihinde 2078 dolarla kırmıştı.

SON BİR YILDA YÜZDE 83, 5 YILDA YÜZDE 611 KAZANDIRDI

KKM'de parası olanlar dikkat! Merkez Bankasından önemli karar! KKM'de parası olanlar dikkat! Merkez Bankasından önemli karar!

Gram altın yılbaşından bu yana yüzde 74 kazanç sağladı. Son bir ayda yüzde 5,30, son 3 ayda yüzde 17,35, bir yılda ise yüzde 83 oranında prim yaptı.  Son 5 yılda da yüzde 611 oranında kazanç oluştu. Yükselişte Fed'in 2024'ün ilk çeyreğinde faiz indirmeye başlayacağı söylentileri etkili oldu. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonun bir kaç ay daha gerilemesi durumunda Fed'in faizleri düşürmeye başlayabileceğini söyledi.

DOLAR GÜNE SAKİN BAŞLADI

Dolar güne 28,91 TL'den, Euro ise 31,81 TL'den başladı. Bugün dış ticaret rakamları takip edilecek. Dolar küresel para birimleri karşısında değer kaybetse de Türk Lirası karşısında değer kazanmaya devam ediyor.

28 Mayıs'taki seçimin ikinci turundan itibaren yüzde 41,99 değer kaybetti. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi ise yüzde 2 azaldı. Son bir ayda ise yüzde 3,6 azaldı. Uygulanan ekonomi politikaları ve TCMB'nin faiz artırımlarıyla enflasyonun belini kırma konusundaki kararlığını göstermesiyle yabancı yatırımcıların Türk Lirası yatırımları artmaya devam ediyor.

Paris merkezli olan ve 2 trilyon dolarlık varlığı yöneten Amundi Reuters'e yaptığı değerlendirmede "Türk Lirasının değer kaybedeceğine yönelik görüşten vazgeçtik" dedi ve ekledi "Türk Lirası'nı portföye dahil etmeye başladık."

Ekonomi Koordinasyon Kurulu dün Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.  Toplantı sonrası kuruldan yapılan açıklamada "12. Kalkınma Planı'nın hedeflerine ulaşma amacıyla Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanacak olan üç aylık izleme raporları EKK’da düzenli olarak değerlendirilecektir." ifadesi kullanıldı.

TCMB, "Merkezin Güncesi" adlı ilk blog yazısında KKM'den çıkışların dövize yönelip yönelmediği analiz edildi.  Yazıda yer alan analize göre, dövizden dönüşmlü KKM için başlatılan TL'ye geçiş sürecinin "ek döviz talebi yaratmadığı" ifade edildi.

Vadesi dolan kurumsal KKM hesaplarının net döviz alıcısı olma ihtimalinin Ağustos ayında yapılan düzenlemelerin ardından belirgin şekilde azaldığı ifade edildi.

Fed üyelerinden faiz indirimi sinyalleri gelmeye başladı. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonun önümüzdeki aylarda düşmeye devam etmesi halinde Fed'in faiz indirimine gideceği değerlendirmesinde bulundu.

Yatırımcılar da 2024'ün ilk çeyreğinde faizlerin düşmeye başlayabileceğini söylemeye başladı. Dolar endeksi bugün yüzde 0,12 düşüşle 102,557'den işlem görüyor.

Editör: Necmettin Dursun