ŞEHRİVAN HABER - KOSGEB'in esnafa sunduğu 50 bin liralık sıfır faizli kredi başvuruları tamamlandı. 3 gün süren ve rekor başvurunun yapıldığı kredi için Türkiye genelinde 244 bin 980 başvuru olurken Van'da ise tam 3 bin başvuru gerçekleştirildi. Türkiye genelinde sadece 15 bin esnafa verilecek olan kredi başvuru tamamlanırken gözler ödemelere çevrildi. Van'da da sayısı yüzlü haneleri geçmeyecek sayıda kişiye verilecek olan kredi heyecan yaratsa da ekonomik krizde olan kentte az sayıda esnafın faydalanacak olması üzüntü yarattı. KOSGEB'in kredi ödemelerinin başlaması için gün sayılırken 

Demirciler Tornacılar ve Tamirciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İdris Karael'den açıklama geldi. Karael yaptığı açıklamada Vanlıların bu kredilerde ayrıcalıklı tutulması gerektiğini söylerken Van'a yeni bir destek açılması gerektiğini vurguladı.

 

KUYRUKTA BEKLEYEN 3 BİN ESNAFIN EMEĞİ BOŞA GİTMESİN!

Karael açıklamasında o krediler ile ilgili olarak: “Bilindiği üzere, kısa bir süre önce 65 Hükümetimizin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından Ekonomik koordinasyon kurulu toplantısının ardından KOBİ'lere Esnaf ve Sanatkârlarımızı da kapsayacak şekilde ilk yılı ödemesiz, 3 yıl vadeli, 50 bin liraya kadar verilecek faizsiz kredi için Van ilimizde KOSGEB’e müracaat eden Esnaf ve sanatkârların sayısının 3000 bini civarında müracaat olduğunu öğrendik. Söz konusu krediden yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkârın KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmak ve verilecek krediden faydalanmak için evrak ve belge temininde adeta zamanla yarışan bu soğukta kuyruklarda bekleyen 3000 bini aşkın Esnafın emeğinin boşa gitmemesi için gerekli acil tedbirin alınması lazımdır.”

 

VANLI MÜJDE BEKLİYOR..

“Ancak 50 bin liralık krediden faydalanmak için İlimizde müracaat eden tüm esnafımıza şans verilmesi ekonomiyi ve piyasaları canlandıracaktır. Şimdi müracaat edip kredi alamayan Esnaf ve sanatkârlarımıza Yeni yılda (2017) yılının hemen başında yeni bir hak verilerek krediden yararlanmalarının önü açılmalıdır' dedi. Krediye Başvuruda bulunan Ancak Türkiye ortalaması hesap edildiğinde her kesin bu krediden faydalanmasının mümkün olmayacağı kesin olmakla beraber Vanlı esnaf ve sanatkârlar olarak hükümetimizden geniş kapsamlı müjde verilmesini beklemekteyiz. '50 bin liralık sıfır faizli kredi için 3000 bini aşkın kişi müracaatta bulundu.  Bu karda, kışta soğukta uzun kuyruklar oluşturan ve evrak temininde bir sürü zamanla yarışırcasına gece ve gündüz sistemin ağır çalışması sıkışan bilgi ve veri girişindeki aksaklıklarda dikkate alınarak çok yorulan ve krediyi kullanacağı ümidiyle dolu olan Esnaf ve Sanatkârlarımızın emekleri boşa gitmesin.”

 

VAN’A YENİ BİR HAK VERİLMELİ!

“En önemlisi bu verilecek olan krediler hibe değil. Kredi olarak verilecek ve tekrar devlete geri dönecek. Bir başka önemli konu ise bu kredi 1 milyona yakın ilimizde yaşayan vatandaşımızı dolaylı ve yakından ilgilendiriyor. Daralan piyasaların canlanması ve esnafa can suyu olması için çok önemli. Çünkü yaşanan iç ve dış destekli olumsuzluk ekonomik gelişmeler terör olayları sebebiyle esnaflarımızın krediye olan ihtiyacı beklenin üzerinde oldu bu nedenle Esnafımızın sıkıntılarının giderilebilmesi ve bu avantajlı krediden faydalanabilmesi adına İlimizde müracaat eden 3000 bini aşkın kişiye KOSGEB veri tabanı yenilenmeden bu başvurular kabul edilerek yeni bir hak verilmeli. Bunun için tüm esnafımız hükümetten ve Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’dan yeni yılda müjdeli haberi beklemekteyiz.” dedi.

Editör: TE Bilisim