Van tarihi pasajın esnafları geçtiğimiz hafta olduğu gibi bu haftada mağduriyetlerini dile getirmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Esnaf adına açıklama yapan Erhan Çelik, “Esnaf her geçen gün daha da mağdur olmakta ve sorumlu oldukları aileleri de maalesef zor günler geçirmektedir. Sıkıntı büyümekte borçlar birikmektedir. Sürekli "52 esnaf” diye deklare ettiğimiz Belediye Pasajı esnafları takdir edersiniz ki sadece 52 kişiden ibaret değildir.” Dedi.

 

Bir süre önce Van Büyükşehir Belediyesi ile mahkemelik olan tarihi belediye pasajı esnafı ruhsatlarının zamanının dolmasıyla birlikte dükkânları mühürlenmişti. Pasajın bulunduğu bina hasarlı olduğu için yıkılacağı söylenmesiyle birlikte pasaj esnafı konuyu mahkemeye taşımıştı. Mahkeme esnaftan yana karar vermişti ancak ruhsatlarının zamanı dolunca belediye tarafından dükkânları mühürlendi. Pasaj esnafı da buna karşılık her Cuma basın açıklaması yaparak mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyor. Bu haftada pasaj önünde bir araya gelen pasaj esnafı Van Büyükşehir Belediyesine çağrıda bulundu. Esnaf adına açıklama yapan Erhan Çelik, mağduriyetlerinin giderilmemesi durumunda her cuma yeni bir basın açıklaması yapacaklarını hatırlattı. Çelik, “Bugün itibari ile bir ayı aşkın süredir dükkânlarımız kapalıdır ve talep ettiğimiz çözüm ortamı ne yazık ki oluşturulamamıştır. Esnaf her geçen gün daha da mağdur olmakta ve sorumlu oldukları aileleri de maalesef zor günler geçirmektedir. Sıkıntı büyümekte borçlar birikmektedir. Sürekli "52 esnaf” diye deklare ettiğimiz Belediye Pasajı esnafları takdir edersiniz ki sadece 52 kişiden ibaret değildir. Çalışanları ve aileleri ile birlikte 800 den fazla insan demektir ve şu an devam eden çözümsüzlük ortamı bu kadar insanın mağdur olması anlamına gelmektedir.” Diye konuştu.

 

“BİZİM AMACIMIZ KİMSEYİ KARALAMAK DEĞİLDİR”

Çelik şu ifadelere yer verdi: “Gelinen noktada kamuoyundan isteğimiz konuya sadece ticari işletme-esnaf çerçevesinden değil aynı zamanda mağdur olan halk gözüyle bakmalarıdır. Bugün burada sayısal olarak ciddi bir halk topluluğu perişandır ve halkın, kendi belediyesinden çözüm talep etmesi kadar doğal bir şey yoktur. Nitekim biz buradan daha önce de belirttiğimiz geçici çözüm çağrımızı yineliyoruz. Hala devam eden davalar varken ve binanın fiziki durumu ile ilgili ortada net bir karar yokken en azından davalar sonuçlanana kadar ruhsat yenileme talebimizin işleme alınmasını ve dükkânlarımızın açılmasını istiyoruz. Bunu defaten belirtmekte fayda görüyoruz. Bizim amacımız kimseyi karalamak ya da yermek değildir. Burada esnaf ekmeğinin peşindedir ve bu kutsal değer için de günlerdir dükkânlarının önünde kararlılıkla beklemektedir. Çözüm bulunamaması durumunda bu eyleme devam edecektir. Aynı kararlılık bütün diyalog ve uzlaşı yollarının zorlanması yönünde de devam edecektir.”

 

“BİNANIN TAHLİYE KARARI BULUNMAMAKTADIR”

Mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde atılacak her samimi adımın değerlendirileceğini kaydeden Çelik, “Tüm bunlar olurken aynı zamanda konuyla ilgili yasal süreç devam etmektedir, sonuçlanan ve devam eden davaların da gerektirdiği üzere binanın tahliye kararı bulunmamaktadır. Bu haliyle binanın mühürlü kalması iki taraf için de olumsuz bir durumdur.

Sonuç olarak bizler Van Belediyesi'nin bu konuya daha fazla sessiz kalmayacağına ve mağduriyetimizin giderilmesi yönünde adım atacağına samimiyetle inanıyoruz. Bu İnancımız ilk günden beri değişmedi. Durum ortadadır ve atılması gereken adımlar bellidir.

Hepinize geldiğiniz için teşekkürler.” Dedi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim