35 il için sarı kodla uyarın yapan meteoroloji, Cuma günü gece saatlerine kadar görülmesi beklenen çöl tozu nedeniyle başta sağlık problemleri olmak üzere görüş mesafesinde düşme, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması konusunda vatandaşları uyardı.

Meteoroloji’den yapılan son değerlendirmelere göre; Türkiye genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun kuzeydoğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeyi, Doğu Akdeniz’in Toroslar kesimi ile Afyonkarahisar, Eskişehir ve Ankara çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. İç Anadolu ile Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı beklenmektedir. Hava sıcaklığının Marmara ve Kuzey Ege'de mevsim normalleri civarında, diğer bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin edilirken Rüzgarın ise genellikle güneyli, güneydoğu kesimlerinde kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, İç Anadolu'da güneyli yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına (50-70 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

DOĞU ANADOLU

Havanın bölge genelinde parçalı ve çok bulutlu olması beklenirken öğle saatlerinden sonra Van ve kuzey illerinde yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

VAN 7°C, 20°C

Parçalı ve az bulutlu, güney ilçeleri(Başkale, Bahçesaray, Çatak, Gürpınar) ile Bitlis’in doğu ilçelerinde öğle saatlerinde aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

ERZURUM 8°C, 24°C

Parçalı ve çok bulutlu, (Cuma) öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

KARS 5°C, 26°C

Parçalı ve çok bulutlu, (Cuma) öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

MALATYA 15°C, 30°C

Van'da gün içerisinde devam sağanak yağış akşam saatlerinde de etkili oldu Van'da gün içerisinde devam sağanak yağış akşam saatlerinde de etkili oldu

Parçalı ve çok bulutlu

35 İLE SARI KODLU UYARI

Meteoroloji tarafından Adana, Adıyaman, Amasya, Ankara, Bolu, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Konya, Malatya, K.Maraş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Şanlıurfa, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Karabük, Kilis, Osmaniye ve Düzce için sarı kodlu çöl tozu uyarısı yapıldı.

UYARILAR

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI

Rüzgârın, İç Anadolu’da güneyli yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına (50-70 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek, ulaşımda aksamalar, çatı uçması, iç kesimlerde toz savrulması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasıdır.

TOZ TAŞINIMI UYARISI

İç Anadolu ile Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı beklendiğinden, görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER