ŞEHRİVAN HABER- MENDUH ÇALIŞKAN/SONER İZGİ- Van’da uzun yıllar akademisyenlik yapan, İnci Kefali (Van Balığı) konusunda uzunca yıllar büyük uğraşlar ortaya koyan ve balığın bugün geldiği yerde korunması konusunda çabalar harcayan Prof. Dr. Mustafa Sarı’dan Van’a dair önemli bir öneri geldi. Yıllarca çalıştıktan sonra Bandırma’ya giden Sarı buna rağmen Van ile bağını koparmazken kentin turizmine katkı sunacak bir öneride bulundu. 2016’dan bu yana Van’a gelip İnci Kefali (Van Balığı) çalışmalarını sürdürmeye devam eden Sarı, Van’da Türkiye’de sadece Datça’dan yapılan Badem Çiçeği Festivali’nin Van Akdamar Adası’nda başlatılması önerisinde bulundu. Sarı, konuyla ilgili önerisini, “Yıllardır düşündüğüm bir festivali dile getirmenin zamanı geldiğini sanıyorum. Biliyorsunuz 11 yıl önce inci kefali festivalini böyle bir motivasyonla başlatmıştık ve bugün harika bir yere geldi. Akdamar Adası’nda yapılacak bir Badem Çiçeği Festivali’nin tanıtıma çok ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum. Van zaten fotoğraf cenneti, bu festivalle tüm dünyadan fotoğrafçıları buraya çekmek mümkün olabilir.” Sözleri ile paylaştı.

Uzunca yıllar Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde çalışan, 2016 yılında da Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi Dekanlığına atanarak Van’dan ayrılan Prof. Dr. Mustafa Sarı’dan Van’ın turizmine katkı sunacak önemli bir öneri geldi. Sarı, kentin turizmine katkı sunacağı umuduyla her yıl bahar ayında badem çiçekleri ile müthiş bir güzelliğe kavuşan Akdamar Adası’nın muhteşem bir festivale ev sahipliği yapabileceği önerisini paylaştı.

SARI: ULUSAL ÇAPTA DEĞERİ OLAN BİR OLAYDIR!

Sarı Van kamuoyu ile paylaşılmak üzere yaptığı açıklamasında, Akdamar Adası için yaptığı festival önerisini şu sözler ile paylaştı: “Akdamar Adası’nın açık pembe badem çiçekleriyle bezeli, karlı dağlara doğru çekilmiş fotoğrafları sanırım Van’ın tanıtımında Van Gölü inci kefalinin göç fotoğraflarıyla birlikte en çok kullanılan görüntülerden. Akdamar Adası’nda bademler, kışın ılık veya sert geçmesine bağlı olarak yıllara göre değişmekle birlikte genelde mart ayı sonundan mayıs ayı başına kadar devam eden bir süreçte çiçek açar. Bademlerin çiçek açma zamanı Van’da doğa ve fotoğraf tutkunları tarafından heyecanla beklendiği kadar ulusal çapta da her zaman haber değeri taşıyan bir olaydır. Çünkü hemen birkaç kilometre ötesinde, karla kaplı dağlara karşı (Örneğin hemen dibindeki Artos Dağı’nın karlı doruklarına karşı) dünyada eşine az rastlanan bir zıtlık içinde açar badem çiçekleri. Diğer bir ifadeyle bu görüntüler zıtların birlikteliğidir bir anlamda.”

“DÜNYADAKİ HİÇ BİR YERİN VAN İLE YARIŞMA ŞANSI YOK!”

“Dünyada Kuzey Kaliforniya’da, İtalya ve sınırlı sayıda ülkede yapılan badem çiçeği festivali, ülkemizde her yıl düzenli olarak Datça’da yapılmaktadır. (http://www.bademcicegifestivali.com/en/home-page/) Hem Kaliforniya hem Datça’da açan bademlerin miktarı Akdamar Adası’ndaki bademlerden fazladır. Ancak bu bademler doğal değildir. Ticari amaçla kurulmuş badem bahçelerinde açan çiçekler esas alınarak düzenlenir festivaller. Benzer festivaller Japonya’da kiraz çiçekleri için yapılmaktadır. Ancak Japonya’da yapılan kiraz çiçeği festivali de yine kiraz bahçelerine dikkat çekmek için gerçekleştirilmektedir. Oysa Akdamar Adası’nda bulunan badem ağaçlarının tarihsel en az bin yıllık bir arka planı bulunmaktadır. Belki badem ağaçlarının tarihi adadaki Surp Haç Kilisesi’nin tarihi kadar eskidir. Bu yüzden ne Kaliforniya, ne Japonya ne de Datça’da açan çiçeklerin Akdamar Adası bademleriyle yarışma şansı yoktur. Belki böyle bir kıyaslama da gerekli değildir aslında ama biz konunun anlaşılmasına katkı yapması için bu örnekleri kullandık.”

“AKDAMAR HALA TAM ANLAMIYLA MARKAYA DÖNÜŞMÜŞ DEĞİL”

Sarı, o festivalin Van’da yapılması konusu ile ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “Akdamar Adası, tarih ve inanç turizmi açısından olduğu kadar Van’ın tanıtımı bakımından da çok büyük öneme sahiptir. Bu yüzden adada bulunan kilisenin restore edilmesi, son yıllarda yılda bir kez olsa da ayine açılması Van’ın turizmine ciddi katkılar sağlamıştır. Ancak Akdamar Adası’ndan halen yeterince yararlandığımız, marka değerini gelire dönüştürdüğümüz söylenemez. Adada bulunan badem ağaçlarının göl çevresindeki tepeler henüz karlıyken çiçek açması çok önemli bir olaydır. Datça’da şubat ayının ilk haftalarında yapılan Badem Çiçeği Festivali’ni binlerce insan ziyaret etmekte ve Datça yaz aylarında başlayan turizmi öne çekerek şubat ayında başlatma fırsatı bulmaktadır. Biz de Akdamar Adası’nda badem çiçeklerinin açtığı dönemde bir festival yaparak, tüm dünyadan doğaseverleri ve doğa fotoğrafçılarını buraya çekebiliriz.”


 

ADAYA DA TATLI SU DA ULAŞTI, ARTIK O FESTİVAL YAPILABİLİR!

Sarı son olarak Akdamar’a tatlı su taşınması konusuna da değinerek, o festival için tüm şartların sağlandığına değindi. Sarı, “Akdamar Adası Badem çiçeği festivaliyle hem turizm mevsimini biraz öne almış oluruz, hem de adanın bilinirliğini Van’ın turizm değerinde daha çok kullanmış oluruz. Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali başta olmak üzere Van’ın doğal değerleriyle ilgili yaklaşık on yıl önce başlatılan festivaller, hem doğal değerlerimizin hem de Van’ın tanıtımına çok ciddi katkı sağlamıştır. Bu festivalleri Akdamar Adası Badem Çiçeği Festivali’nin eklenmesi zamanı gelmiştir. 2018 yılında Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile adaya tatlısu hattının ulaştırılması, badem ağaçlarının bakımının iyileştirilmesi ve aynı ağaçlardan üretilen fidanlarla ağaçların gençleştirilmesi açısından çok büyük önem arz etmektedir. Geçmiş yıllarda Doğa Gözcüleri Derneği başkanı olarak Akdamar Adası bademlerinin gençleştirilmesi yönünde hazırladığımız raporu hem ilgili kamu kurumlarına hem de Gevaş Belediye Başkanlığı ve Kaymakamlığa iletmiştik. Badem çiçeği festivalinin adanın ve badem ağaçlarının bakımına da ciddi katkı sağlayacağı unutulmamalıdır.” Dedi.

İNCİ KEFALİ KONUSUNDA ÇALIŞMALARINI DA SÜRDÜRÜYOR

2016 yılında Van’dan ayrılıp Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ne giden Sarı, buna rağmen İnci Kefali (Van Balığı) konusunda çalışmalarını sürdürürken bu süreçte Vazgeçme (İnci Kefali Peşinde Bir Değişim Yolculuğu) ve İnciler Yola Çıkıyor adında iki kitap yayımladı. Sarı, yine dünyanın önemli konferans buluşmalarından birisi olan TED Talks İstanbul Programı’nda da yine İnci Kefali’ne dair çalışmalardan söz etmiş ve Van Gölü’ndeki endemik tür konusunda ses getiren bir konuşma gerçekleştirmişti. Sarı’nın yine Van Gölü’ne yapılan dalışlar ve Van Gölü ile ilgili çalışmalar da büyük katkıları olmuştu.

Editör: TE Bilisim