Geçtiğimiz hafta Akdamar Adası ile ilgili yaşanan ‘ayak bastı’ ücretinin fazlalığı kentte uzunca süre konuşulmuştu. Alınan ücretin fazla olduğu ile birlikte ‘makul’ olduğu yönünde görüşlerinde dile getirildiği o tartışmaların ardından Akdamar gibi ‘ören’ yerlerin işletmesini alan kuruluş olan TÜRSAB’ın söyleyecekleri merak konusu olmuştu. O tartışmaların yatışmasının ardından Şehrivan’a konuşan TÜRSAB yetkilileri bir daha bu tür ören yerlerin ihalesine girmeyeceklerini açıkladı.  

 

Akdamar Adası gibi dinlence yeri ve turizm bölgesi olarak kullanılan, tarih öncesinde yaşamış uygarlıklar tarafından bırakılarak günümüze kadar gelmiş kendine has özellikleri olan ve ‘Ören’ yerlerini olarak alınan mekanlardaki ‘Ayakbastı parası’ kentin gündemini meşgul etmeye devam ederken, flaş bir açıklama yapan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, bir dahaki ihaleye girmeyeceklerini söyledi.

 

Ülkenin ve bölgenin turizm anlamında sıkıntılı zamanlardan geçtiği bir dönemde Van Akdamar Adası’na giriş ücretlerinin 10 TL olması kentin bir anda en çok konuşulan konusu oldu. 5 TL olan ücretin 10 TL’ye yükselmesine olan tepkisini sosyal medya üzerinden dile getiren Van TSO başkanı Necdet Takva’nın paylaşımı kentte tüm kesimlerin bir anda ücret tartışması içine girmesine neden olmuştu. Van’da günlerdir Akdamar Adası’na giriş ücretlerinin 10 TL’ye yükseltilmesi tepki almaya neden olurken, jet bir cevap TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy’dan geldi.

 

ÖZGÖKÇE: SON GÜN ARALIK 2016

Türkiye’nin bütün ören yerlerinde alınan ‘Ayakbastı parası’nda artışa gidilmesinin ardından özellikle Van’da büyük bir polemik söz konusu olmuştu. Daha önce Kültür Turizm Bakanlığında olan ‘Ayakbastı parası’ ihale yoluyla başka firmalara verilmeye başlandı. 5 yılda bir ihalesi yapılan ören yerlerinin son ihalesi TÜRSAB’da kalmıştı. 2016 Aralık ayında ihale süresi dolacak olan TÜRSAB, bundan sonra ihaleye girmeyecekleri belirtildi. Konuya dair açıklamalarda bulunan TÜRSAB Doğu Anadolu Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Türkiye’deki bütün müze ve müzadelerin iletmelerinin TÜRSAB tarafından yapıldığını dikkat çekti. Özgökçe, “5 yılda bir ihalesi yapılan müze ve müzadelerin son günü 2016 Aralık’tır. Bu yıl bitiyor. İhalenin belli şartları var ve şartlara göre satmamız gereken biletler var. Şuan depolarımızda binlerce bilet var satılmayı bekleyen. Elimizde kalan onlarca bilet var. Türkiye’nin durumu ortada. Turizmin geldiği noktada ortada. Birkaç arkadaşımız günlerdir sosyal medyada yazıp duruyorlar ayakbastı parası ile ilgili. Neden TÜRSAB işletiyor, ne hakla işletiyor gibi laflar kullanılıyor. Madem hakkımız yok gelip kendileri işletsin.” Dedi.

 

“10 TL OLAN PARANIN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN ÇABALAYACAĞIZ”

Akdamar Adasının güvenlikli bir yer olması için 6 personel çalıştırdıklarını ifade eden Özgökçe, “Emek veriyoruz, mesai harcıyoruz. Maden bu kadar sıkıntılıdır, buyursunlar ihaleyi alsınlar. 2016’da bitiyor ihale. Kimse onlara ihaleye girme demez ki. Sadece Akdamar’a özel bir ihale değil ki bu. Ayakbastı parası da Türkiye’nin her yerinde alınan ne ise burada da odur. Sadece en büyük sorun tekne parası. Biz yine yönetim kuruluna gidip ricada bulunacağız ve 10 TL olan paranın düşürülmesi için çabalayacağız.” Diye belirtti.

 

“BİZ ARTIK İHALEYE GİRMEYECEĞİZ”

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy’un kendisi ile yaptığı bir görüşmede artık TÜRSAB olarak ihaleye girmeyeceklerini kaydeden Özgökçe, “Çünkü zarar ediyoruz. Gelen para giden parayı karşılayamıyor. Büyük bir meblağ döner sermayeye gidiyor. Bu yüzden de biz artık ihaleye girmeyeceğiz. Genel başkanımızda beni aradı ve öyle söyledi. Beni en çok üzen sorun başkanlarımızın bu konudaki tavırları. Deprem yaşadık ancak depremde dahi bizden aidat aldılar. Neden depremde iyileştirmeye gidilmedi. Ancak biz TÜRSAB olarak 3 yıl boyunca acentalarımızdan aidat almadık. Keşke bizim başkanlarımızda bu konularda hassas olsalar. Keşke onlarda bölgenin hassasiyetini göz önünde bulundursalar. Polemik yerine yapılan çalışmaları konuşsunlar. Ancak emeğe de saygısızlık yapmasınlar.” Şeklince konuştu.  


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

 
Editör: TE Bilisim