Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2018 yılında hayata geçirmeyi planladığı "Atık Yönetmeliği" düzenlemesi kapsamında alışverişlerde yeni bir dönem başlayacak. Naylon poşet düzenlemesi ile birlikte doğada çözülmesi yüzyıllar süren, insanlarla birlikte doğadaki canlıların hayatını tehdit eden naylon poşetler ücretli olacak.

 

Avrupa'nın birçok ülkesinde ve ABD'de başarıyla uygulanan alışverişlerde poşet düzenlemesi, Türkiye'de de hayata geçecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2018'in başında hayata geçirmeyi hedeflediği "Atık Yönetmeliği" düzenlemesi kapsamında market ve mağazalarda naylon olarak nitelendirilen poşet kullanımı ücretli olacak.

 

“YILBAŞINDAN İTİBAREN ÜCRETLİ”

Söz konusu düzenleme hakkında açıklamada bulunan Van PERDER Başkanı Faruk Tasan, "Doğada çözülmesi yüzyıllar süren, hem geleceğimizi hem insan sağlığını tehdit eden naylon poşet kullanımının satış noktalarında ücretli olması yönünde yasal düzenlemenin 2018'in başında hayata geçeceğini TPF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek'in Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk'ü ziyareti sonrasında öğrendik. Sayın müsteşarımız sektörden gelecek her türlü çevreci öneri ve talebin değerlendirildiğini aktarmış. Türkiye Perakendeciler Federasyonu çatısı altında faaliyet gösteren 16 Perakende Derneği ve 3 bin 149 perakende zincirimizde hayli önemli olan bu düzenleme için görüş ve önerilerimizi paylaştık.” Dedi.

 

“TÜRKİYE GENELİNDE KAMPANYA BAŞLATIYORUZ”

Doğanın yüzyıllarca kabul etmediği, çevreyi, denizleri kirleten ve insanlarla birlikte canlıların hayatını tehdit eden naylon poşet kullanımı düzenlemesi için TPF çatısı altında yer alan tüm mağazalarda geçerli olacak bir kampanya hazırlığında olduklarını belirten Faruk Tasan şunları kaydetti: "Mayıs ayından itibaren Türkiye genelinde hayata geçireceğimiz kampanya kapsamında müşterilerimize gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak, sağlıklı bir yaşam sunmak için karşımızdaki tehdidi anlatacağız. 1 Ocak 2018'de satış noktalarında ücretli olması beklenen naylon poşetlere alternatifler hazırlıyoruz. Müşterilerimizi alışverişlerde file, bez torba kullanımına yönlendireceğiz. Karton ya da bez alışveriş torbaları hediye edeceğiz.”

 

“EKONOMİYE DE YÜKÜ BÜYÜK”

Hayata geçecek yeni düzenlemenin doğa ve insan sağlığının yanı sıra ekonomiye de büyük yük verdiğine dikkat çeken Van PERDER Başkanı Faruk TASAN, “Yapılan araştırmalara göre günlük poşet tüketimi 50 milyon adet olarak belirtiliyor. Bu tüketimin 2016 yılı için çevreye zararı ise milyarlarca TL olarak telaffuz ediliyor. İşletmeci tarafından bakacak olursak bir markette yılda 10 ton poşet kullanılıyor. Sadece TPF çatısı altında 3 bini aşkın mağaza var. Sektörün geneline bakacak olursak; Türkiye genelinde yerel, ulusal ve indirim mağazalarının 26 binin üzerinde şubesi var. Mağaza başına poşet giderini 8 bin TL olarak hesaplarsak, ekonomik yükün büyük resmi de ortaya çıkıyor. Poşet kullanımının ücretli olması, market giderini azaltacağı için bu düzenleme alışveriş torbalarının da daha ucuza dolmasını sağlayacak” açıklamasını yaptı. 

Editör: TE Bilisim