Şırnak’ın Silopi İlçesi'ndeki 172'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı General Zeki Durnalık Kışlası'nın nöbet kulübesinde şehit edilen 22 yaşındaki Er Abdulhalik Araz, Van'da tören düzenlenen törenle Kürtçe ağıtlar ve gözyaşları arasında toprağa verildi.

 

Şırnak’ta şehit düşen Abdulhalik Araz’ın cenazesi dün Van’a getirildi. Van'ın Ali Paşa Mahallesi'nde bulunan Yukarı Norşin Cami'nde düzenlenen şehit törenine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Tuşba İlçesi Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, askerler ve ailesi katıldı. Şehit Er Abdulhalik Araz'ın bayrağa sarılı tabutu bir süre omuzlarda taşındıktan sonra camiye getirildiği sırada yakınları tabuta sarılıp gözyaşlarına boğuldu. Tabuta sarılan acılı aile Kürtçe ağıtlar yaktı. Öğle namazının ardından Van Müftüsü Nimetullah Arvas tarafından cenaze namazı kıldırılıp, dua edildi.

 

BAKAN EKER BABAYI TESELLİ ETTİ

Gözyaşlarına boğulan ve ayakta durmakta güçlük çeken şehit babası Sami Araz ise Bakan Mehdi Eker tarafından teselli edilmeye çalışıldı. Yapılan cenaze töreninin ardından Şehit Er Abdulhalik Araz'ın cenazesi Bakan Eker ve törene katılanlar tarafından yine bir süre omuzlarda taşındıktan sonra cenaze aracına konularak Akköprü Mezarlığı'ndaki Şehitlikte gözyaşları arasında toprağa verildi.

 

EKER: SÜREÇ SÖZLEŞMEMİZDİR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker cenaze töreni sonrası açıklamalarda bulundu. Şırnak’ın Silopi İlçesi'ndeki 172'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı General Zeki Durnalık Kışlası'nın nöbet kulübesine şehit edilen 22 yaşındaki Er Abdulhalik Araz’ın cenaze törenine katılmak için Van’a gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker cenaze törenin ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Van Valiliğinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Bakan Eker son günlerde yaşana olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.  

 

EKER: ÇÖZÜM SÜRECİNİ ZEHİRLENMİŞTİR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker yaptığı açıklamada ilk olarak şunları kaydetti: “Şırnak’ta terör örgütü tarafından yapılan saldırı sonucu Abdulhalık Araz kardeşimiz şehit düşmüştür. Şehidimizin cenaze törenine katıldık. Tabi PKK terör örgütü, kan üzerine ve ölüm üzerine sürekli çalışan bununla beslenen bir örgüttür. Türkiye’de demokratikleşme ve sivilleşme yoluyla Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın, Kürtlerin daha müreffeh bir daha demokratik, daha sivil bir rejim içerisinde hayatlarını dizayn etmeleri için gerekli çabaları biz ısrarlı sürdürürken, 2004 yılından itibaren sürekli bir şekilde barışa ve çözüme, sürekli bomba attı, sürekli kurşun tuttu, sürekli sabote etti. En son çözüm süreci hamlesini maalesef özellikle son 2 ayda yaptıkları açıklamalarla, gerçekleştirdikleri eylemlerle ve saldırılarla bunu da bu ortamı da bir kez daha zehirlediler ve gerek yatağında uyuyan polisleri enselerinden vurarak şehit ettiler. Gerek Adıyaman’da hiçbir çatışma içerisinde bulunmayan askeri kurşunlayıp, şehit etmek, gerek Diyarbakır’da trafik polisini tuzağa düşürüp onun hayatına kast etmek, gerek bu son 10-15 gün içerisinde birçok kanlı saldırıyı gerçekleştirmek suretiyle barış ortamını ve çözüm sürecini zehirlemiştir.”

 

“ÇÖZÜM SÜRECİ BİZİM SÖZLEŞMEMİZDİR”

Çözüm sürecinin milletle sözleşme olduğunu aktaran Eker, “Tabi biz iki şeyi birbirinden ayırıyoruz. Çözüm süreci bizim milletimizle sözleşmemizdir. Çözüm süreci sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde inisiyatif alarak Türkiye’deki bütün Kürt kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın, 78 milyon vatandaşımızın tamamının daha müreffeh, daha demokratik bir hayat yaşaması için başlattığı bir inisiyatiftir. Bunu biz milletimizle sözleşerek başlattık ve burada herhangi bir kesintiye uğratmamız söz konusu değildir. Milletimizin hakkı olan, milletimizin beklentisi ve umudu olan çözüm ortamını ve barışı gerçekleştirmek bunun demokratikleşme ve sivilleşme yoluyla gerekli adımların atılması bizim gayemizdir.  Biz bununla hiçbir şekilde hiç ama hiç düşmedik. Bunu savunuyoruz, savunacağız ve savunmaya devam edeceğiz. Ama halkın huzuruna katleden, paralel yapılar kuran halkı haraca bağlayan illegal faaliyetlerle, yol kesmelerle, cinayetlerle, adam kaçırmalarla, saldırmalarla kendini hissettiren ve toplumun artık nefret ettiği bir düzeye ulaşan terör saldırılarına da, teröristlere de onların anladığı dilden cevap vermekte devlet olmanın gereğidir. Biz barışın bir an önce tesis edilmesini, bu topraklarda barışın kalıcı olmasını savunduk. Bunun içinde siyasi mücadelemizi devam ettiriyoruz.” Dedi.

 

EKER: ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKAR

Bölgedeki bütün siyasi aktörlerin barış için aynı çabayı sarf etmesi gerektiğini söyleyen Bakan Eker son olarak şunları kaydetti: “Terör örgütüne aynı şekilde tepki göstermesi lazım. Bütün siyasi partiler son günlerde yapılan saldırıların nedenini sorması lazım. Huzur ve güvenlik ortamı sağlanınca bölge refaha erer, bölgede daha çok kalkınma olur. Daha çok istihdam gelir. Barışı sağlanırsa bu bölgenin bütün ekonomik ve sosyal sorunları çözülür. Yani aylardır halka savaş çağrıları yapan,  6 milyon insan neden oy veriyor. Çözüm sürecine katkı sağlayan, barışçıl bir dil kullanın diye, 6 milyon insan oy veriyor. 80 milletvekilini parlamentoya gönderiyor. Dönüp bizim sırtımızda halkımız var diyeceğine bizim sırtımızda şu şu terör örgütleri var denilebiliyorsa bu yanlıştır. Bu doğru değildir. Bu barış dili değildir. Bu çözüm dili değildir. Çözüm dili herkesin sorumlulukla konuşması, temiz bir dil kullanması, kesinlikle şiddete ve teröre dur demesi lazım. Bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ateş düştüğü yeri yakar. Bütün şehit düşen annelerimizin yürek yangınını söndürelim. Bunun için PKK terör örgütünün bu saldırıları yapmaması lazım. Halkın huzurundan elini çeksin.”

Editör: TE Bilisim