Fuar anlamında Türkiye’nin en iyi 5’inci kenti olan Van birbirinden önemli fuarlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Son dönemlerde peş peşe geniş çaplı fuarların düzenlendiği Van’da önemli bir fuar daha kapılarını ziyaretçilerine açtı. Küçükbaş hayvan varlığı bakımından ülkede 1’inci sırada yer alan Van’da bu yıl 14’üncüsü düzenlenen “Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı” yoğun katılımla açıldı. Ziraat ve hayvancılık aletleri, tohum, sulama sistemleri ve birçok besin ürünü ile bölgesel lezzetler sergilendiği Tarım Fuarı’nda 150 marka, 85 stant bulunuyor. Vatandaşların yoğun ilgisiyle açılan fuarda ayrıca en güzel kuzu yarışması düzenlendi ve ücretsiz fidan dağıtımı oldu. 

VAN DOĞU ANADOLU TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA FUARI KAPILARINI ZİYARETÇİLERİNE AÇTI

Tarım Fuarı ile ilgili Şehrivan’a bilgi veren İpekyolu Fuar A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Veysi Uygun şunları söyledi: “Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nı 14’üncü kez düzenliyoruz. Fuarımız ilk gün renkli yarışmalarla başladı. Bölgedeki çiftçi buluşması ve tarımsal mekanizasyon hizmetini sunan tek fuar özelliğini taşıyan bu fuarımız bu yıl tekrar kapılarını açtı. 4 gün sürecek olan fuarımızda bölgedeki çiftçilerimize, tarım ve hayvancılıkla ilgili burada hizmet sunulacak. Tüm çiftçilerimize, üreticilerimize, tarımsal mekanizasyon, tarım aletleri, tohum, gübre ve daha birçok hizmeti sunma özelliği bir fuardır. Ziraat odalarının örgütlenmesi ile birlikte biz bu bölgedeki çiftçilerimizi burada yeni teknolojilerle buluşturuyoruz. Çiftçimizin ve üreticimizin ihtiyacı olan tüm araç gereçleri bulabileceği bir imkân sunuyoruz. Fuarımız artık belli bir noktaya geldi.” 

VAN TARIM FUARINDA 85 STANT, 150 MARKA YER ALIYOR

Fuarda 85 standın yer aldığını belirten Uygun, “Van Tarım Fuarı tüm Türkiye'de konuşulan ve bilinen bir fuar aşamasına geldi. Bundan sonraki aşamada artık tamamen yurtdışından katılımcı ağırlamak ve yurtdışında pazar oluşturmak istiyoruz. Fuarımızda 85 standımızın var. 85 standımız içerisinde 20'si il dışından, geri kalanı ise bölge esnafımızdan oluşuyor. Bütün çiftçilerimizi ve halkımızı fuarımıza bekliyoruz. Aynı zamanda 81 ilden gelen gıda ürünleri de fuarımızda yer alıyor. Ücretsiz servisler ve çeşitli etkinliklerimiz fuar boyunca devam edecek. Tarımla ilgili tüm bileşenleri fuara bekliyoruz. Kendim de çiftçilik yapan biri olarak, bölgemizin genel durumu şu; mutlu olmayan bir kadın ve çocuğun olduğu kırsal alandan kente göç kaçınılmaz olur. Bunun önüne geçmenin birinci yolu, yeni teknoloji ile köylümüzün işini kolaylaştırmak. Çünkü bu durum bölgemizin tarımda kalkınmasına büyük etken oluşturuyor” ifadelerini kullandı. 

“VAN TARIM VE HAYVANCILIK KENTİ OLDUĞU İÇİN BU FUAR BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR İHTİYAÇTIR”

Fuarla ilgili konuşan Van Ticaret Borsası(VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, fuarın kent için ihtiyaç olduğunu aktararak şunları söyledi: “Van tarım ve hayvancılık kenti olduğu için bu fuar bizim için büyük bir ihtiyaçtır. Bu fuar kent için çok önemli. Van’da çiftçiler ekipman almak için dışarıya gidiyordu. İl dışına çıktıkları için zorluklar yaşıyorlardı. Bugün bakıyorum, çoğu çiftçimiz ihtiyacını buradan alıyor. Bu bizim için sevindirici bir durum. Biz VATBO olarak 14’üncüsü düzenlenen Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nda yerimizi aldık. Bu fuara hep destek olduk. Bu fuar hem kentimiz için hem de bölge için mükemmel bir fuar. Fuarda çok sayıda firma var. Van’ımıza, bölgemize hayırlı olsun.” 

“VAN GÜÇLÜ FUARLARI HAK EDİYOR”

Süer, kurumların Tarım Fuarı’nı desteklemesi gerektiğini belirterek, “Fuarda çok farklı sektörler var. Eksik yok ama çiftçimizden ricamız gelip ürünlerimizi görsünler. Bunlardan faydalansınlar. Kişinin yatırım düşüncesi varsa bir ön çalışma olur. Bu da çiftçilerimiz, vatandaşlarımız için bir fırsattır. Herkesten bu fuara gelmesini istiyoruz. Kurumlar bu tür fuarları desteklemeli. Güçlü bir destek olmalı. Kurumların bu alanları güçlendirmesi lazım. Van’ımız güçlü fuarları hak ediyor. Fuarda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

META'ya 335,7 milyon lira ceza! META'ya 335,7 milyon lira ceza!

“KENDİ ÜRÜNLERİMİZİ FUARDA DAHA İYİ TANITMAK İSTİYORUZ”

Fuara Bursa’dan katılım sağlayan Kılıçel Tarım yetkilisi Murat Anga, fuardan beklentilerini dile getirerek, “Fuarın ilk günü. Katılım olacağını düşünüyoruz. Geçen sene de fuara katıldık. Van’ı seviyoruz. Hayvancılık ile ilgili ekipmanları imalatı yapıyoruz. Beklentimiz; yerel çiftçilerle, sınır ülke olan İran’daki müşterilerle buluşmak. Kendi ürünlerimizi fuarda daha iyi tanıtmak istiyoruz” diye konuştu. 

FUARIN AÇILIŞINA YOĞUN KATILIM!

Fuarın katkılarını belirten Ahtamara Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aycan Bayazit, “Ailemle birlikte çiftçilik yapıyorum. Kadın kooperatifimizi de ürettiğimiz ürünlerin pazarını yapmak için açtık. Fuardaki standımıza olan ilgi çok güzel ve çok memnunumuz. Kendimizi tanıtmamız ve reklam yapmamız adına bu tür fuarlar çok önemlidir. Biz de bu yüzden fuara katılım sağladık. Fuarların tanıtım açısından çok önemli olduğunu düşüyoruz. Kadın kooperatiflerinin de desteklenmesi ve fuarlarda yer alması çok değerli. Bu yüzden fuarın bize çok güzel bir katkı sunacağını düşünüyoruz” diye aktardı.

“FUARDAN BEKLENTİLERİMİZ GÜZEL”

Fuara Trabzon’dan katılım sağlayan Desen Dilli yetkilisi Muhammet Dilli, halkı fuara davet ederek, “Türkiye genelinde yöresel fuarlara, tarım fuarlarına katılım sağlıyoruz. Van’a gelişimiz ilk. Trabzon’dan getirdiğimiz ürünleri fuarda tanıtıyoruz. Trabzon ekmeği, kuymak peyniri, tereyağı, tulum peyniri, kaşar peynirini fuara getirdik. Fuardan beklentilerimiz güzel. Bu durum halkın talep etmesiyle de ilişkili. Biz de halktan gelip fuarı görmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

FUARDA AYRICA EN GÜZEL KUZU YARIŞMASI DÜZENLENDİ VE ÜCRETSİZ FİDAN DAĞITIMI OLDU

Ebinç Makina Yönetim Kurulu Başkanı Enver Ebinç, çiftçilerin fuara gelip görmesi gerektiğini belirterek, “Fuara birçok kez katılım sağladık. Daha önceki fuarlarda da vardık. Biz burada çiftçilerimiz için ekipman tanıtımı yapıyoruz. Fuardan beklentimiz, çiftçilerimizi buraya gelip makinaları incelemesi ve yeni teknoloji makinaları tanımaları. Yöresel Ürünler Fuarı’na verilen ilgi tarım ve hayvancılık kenti olan Van’da düzenlenen Tarım Fuarı’na da verilmeli” dedi.

Editör: Necmettin Dursun