Bitlis’in Tatvan ilçesinde bir firma Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’ndan (DAKA) aldığı hibe destekle daha önce Gaziantep iline gönderdiği motor tamiratlarını artık kendi atölyesinde onarıyor.  

Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri’deki işletmecilerin hayallerini gerçeğe dönüştüren DAKA, üreticileri de dışa bağımlılıktan kurtarıyor. Bu işletmelerden biri de 40 yıldır Bitlis’in Tatvan ilçesinde araç motor tamiratı yapan Karaca Otomotiv. İşletmenin sahibi Şerafettin Karaca, 1971 yılında Tatvan’da başladığı motor tamiratına 2009 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’ndan (DAKA) aldığı hibe destekle işyerindeki makine teknik altyapısını güçlendirdi. Karaca, daha önce arızalı motorları tamir için gönderdiği Gaziantep’te bu kez kendi atölyesinde onarmaya başladı. Motor tamir kapasitesini ve işçi sayısını artıran Şerafettin Karaca, işletmesindeki büyümenin öyküsünü şu şekilde anlatıyor. 

 

DAKA İLE İŞÇİ SAYISI 2’DEN 12’YE ÇIKTI

“ 1971 yılında oto tamirciliğiyle mesleğe başladım. Ancak daha önce işyerimizde bulunan makineler bölgenin ihtiyacına cevap veremeyecek şekildeydi. 2 kişi ile çalışıyorduk. Müşteriden gelen motorları işyerimizdeki makine ekipman yetersizliği sebebiyle Gaziantep iline göndermek zorunda kalıyorduk. Bu durum hem bizim müşteri kaybetmemize hem de zaman kaybına sebep oluyordu. Yeni bir işyeri kurmak için yeterli sermayemiz olmayınca hayalimizdeki atölyeyi kuramıyorduk. Ancak 2009 yılında DAKA’nın ilanlarını görünce firma olarak bizde bir proje hazırladık. 189 bin 260 TL’lik projemiz onaylanınca kendi öz kaynaklarımızı da birleştirerek 2 adet olan makine sayısını 12’ye çıkardık. İşimizi geliştirerek yeni bir atölye daha açtık. Şuanda işimizi o kadar geliştirdik ki, başta Tatvan olmak üzere, Bitlis, Muş ve diğer illerden siparişler kabul ediyoruz. Daha önce 2 adet motor tamiratını yaparken şuan günlük 5-6 motor tamir ediyoruz. Eğer biz işletmemizin makine teçhizatını geliştirmeseydik bu motor tamirleri Gaziantep başta olmak üzere diğer illerde tamire gidecekti. Bu durumda da zaman ve ekonomi kaybı çok oluyordu. Yeni aldığımız makinelerle birlikte istihdam sayısında da artış oldu. Daha önce 2 olan işçi sayısını 7’ye çıkardık. Daha önce sadece Tatvan’dan motor arızaları geliyordu. Ancak biz bu özgüveni kendimizde yakaladığımız için Bitlis, Muş ve diğer il ve ilçelerde de motor arızaları gelmeye başladı. Kapasitemiz yükselince bunun yanında Siensi ve diğer kaliteli makineleri almak istiyoruz. DAKA’da yeni bir projemiz geçerse yeni açacağımız iş yerinde hem onarım hem de istihdam sayısını 2-3 yıl içinde kapasitemizi 2-3’e katlarız. Yeni aldığımız bu makineler 1 yıl öncesine kadar bizim yaptığımız işlere yeterli geliyordu. Ancak gelen yoğun talepler üzerine işlerimize bu makineler yetersiz gelmeye başladı. 

 

DAKA’NIN DESTEĞİYLE ATÖLYESİNİ OKULA ÇEVİRDİ

“DAKA’nın desteğiyle aldığımız makineler sayesinde hem sektörde bizi iyi bir yere getirdi hem de atölyemiz bir okul gibi eleman yetiştirmeye başladık. İş-Kur aracılığıyla atölyemizde açmış olduğumuz kursa katılan 14 kişi hem çalıştı hem de meslek öğrendi. Özveriyle çalışan bu kursiyer arkadaşlarımız aldıkları belgelerle kendi atölyelerini kurmaya başladı. TSE bölgesi aldığımız için bölgede bulunan araç servisleri artık bizimle çalışma zorunda. Sebebi de kalite ve TSE belgesidir”

Editör: TE Bilisim