Vanlı esnaf Ekrem Arlı, Bakkallar ve Manavlar Odası Başkan adayı olduğunu açıkladı. Menua Otel’de düzenlenen kahvaltılı toplantıda basın mensuplarıyla bir araya gelen esnaf Ekrem Arlı, Ocak-Mart 2014 döneminde yapılacak olan esnaf odaları seçimlerinde, Bakkallar ve Manavlar Odası Başkan adayı olduğunu açıkladı. Konuşmalarında bakkalın; girişimci, toplumsal ihtiyaçları, bireysel atılımla gerçekleştirme çabası içerisinde bulunan cesaretli, aynı zamanda fedakar kimse olduğunu ifade eden Arlı, “Bakkallık; işadamı olmak isteyenlerin ve ticarette tecrübe etmek isteyenlerin ilk başvurdukları meslektir” dedi.

 

ARLI BAKKALLAR ODASINA ADAY


Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkan Adayı Ekrem Arlı ilk olarak başkan adaylığını açıklayarak şu sözlere yer verdi:  “Bugün önümüzdeki Ocak-Mart 2014 döneminde yapılacak olan esnaf odaları seçimlerinde Van Bakkallar ve Manavlar Odası’na başkan adaylığımı sizlerin aracılığıyla değerli Van kamuoyuna duyurmak istiyorum.  Bakkal; girişimci, toplumsal ihtiyaçları, bireysel atılımla gerçekleştirme çabası içerisinde bulunan cesaretli, aynı zamanda fedakâr kimsedir. Özellikle ülkemizde girişimci ruhu taşıyan birçok kimsenin bakkallık mesleğinden başlayarak ilerlediğinin altını çizmek istiyorum. Bakkal; temel ihtiyaç maddeleri olan gıda, temizlik ve benzeri ürünleri, evimize ya da işyerimize yakın mesafede satışını yapan küçük esnaftır. Diğer çok önemli bir konu, hala veresiye satış yapan, başka bir ifadeyle tüketiciye faizsiz kredi kullandıran, zaman zaman mekânımıza kadar servis yapan ya da hiç ummadık bir anda ihtiyacımız olan malı ve hizmeti satın alabildiğimiz kimsedir.”

 

ARLI: BAKKAL TOPLUMUMUM TEMEL DİREKLERİNDENDİR

 

Bakkalların büyük bir önem teşkil ettiğine değinen Arlı, “Saydığımız bu özelliklerin yanı sıra işadamı olmak isteyenlerin ve ticaret’te tecrübe etmek isteyenlerin ilk başvurdukları meslektir, bakkallık. Bakıyorsunuz birçok sabit gelirli vatandaşlarımız, yeni emekli olan ve emekli sonrası vakti değerlendirme çabasındaki insanlarımız ile çocuklarının geleceğine zemin oluşturma gayreti içerisinde bulunan çoğu insanlarımız bakkallık mesleğini icra etmektedirler. Sözün özü Bakkal; toplumumuzun temel direklerindendir. Maalesef son ekonomik gelişmelerden ve yakın geçmişte ilimizde meydana gelen deprem sonucunda bakkal esnaflarımız en ağır biçimde etkilenmişlerdir. Buna, yetkili kurum, kuruluş ve Meslek Odaları’nın başında bulunan bazı kişi ve kişilerin ilgisizliği de eklenince Bakkal esnaflarımız adeta bunalım sürecine girmişlerdir. Her geçen gün sayısı artan ve kontrolsüzce açılan market ve büyük alışveriş merkezlerinin küçük esnafı bitirme noktasına getirdiğini göz önünde bulundurmak gerekir. Deminde dediğimiz gibi toplumun temel direği olan bu küçük işletmelerin yıkılmasını önlemekle ileride düzeltilmesi zor, toplumsal bir sorunun önüne geçilmiş olunacaktır. Zira ilimiz için sadece küçük esnaf değil, yanlarında çalıştırdıkları binlerce kalfa, çırak ve işçileri işsizler ordusuna katılmış olacaklardır. Bu durum toplumda sosyal bir sorun oluşturacaktır. Bildiğiniz gibi küçük esnaf, dolayısıyla bakkal esnafı çok zor bir dönem içerisine girmiştir.” Dedi.

 

DEPREM BAKKALLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ

 

Van’da yaşanan depremlerden sonra bakkalların büyük olumsuzluklar yaşadığını ve yaralar aldığını belirten Arlı şu sözlere yer verdi: “Bakkal esnaflarımız, son ekonomik gelişmelerden ve ilimizde meydana gelen depremde etkilenmiş kesimlerin başında yer almaktadır. Haksız rekabete neden oldukları gerekçesi ile süpermarketler şehir dışına taşınmalıdır. Bakkal esnaflarımızın büyük bir kısmı “Bakkalımı devralacak biri varsa yanında işçi olarak çalışmaya hazırım” demek zorunda kalmıştır. Müşterisine veresiye mal satan Bakkal esnafı sıfır faizle kredi sağlayan birer kurum gibidir. VAN da Bakkal esnaflarının tüketicilerden alacakları milyarlarca liraya ulaşmıştır. Bütün bu olumsuzlulara rağmen Ocak-Mart 2014’te yapılacak olan seçimlerinde Van Bakkallar ve Manavlar Odası’na Başkan Adayı olacağımı sizlerin vasıtanızla VAN halkına müjdeliyorum. Göreve geldiğimizde ilk icraatımız; uzman ekibimiz tarafından hazırlanan ve tanıtım broşürümüzde yer alan 11 maddelik eylem paketini harekete geçireceğiz.

 

İŞTE ARLI’NIN 11 MADDELİK EYLEM PLANI

 

1. Bütün oda üyelerimize, siyasi düşünce, din, dil ayrımı yapmaksızın eşit hizmet vereceğiz.

2. Özellikle bakkallarımızın ayakta kalmasını sağlayacak ve rekabet gücünü arttıracak projeler üreteceğiz.

3. İlk icraatımız ortak mal alımı projesinin hayata geçirilmesi olacaktır. (anayasanın 173. maddesine istinaden madde 173 - devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır.) proje detayları broşürde yer almaktadır.

4. Odaya kayıtlı üyelerimizin meslekle ilgili her konuda sorunlarını yetkili kurum ve kuruluşlar nezdinde yapılacak çalışmalarla çözüme kavuşturacağız.

5. Değişik zamanlarda odamız üyeleriyle bir araya gelip mevcut durumu da göz önüne alarak daha iyi hizmetlerin yapılabilmesini öngören önerileri değerlendirmek, tartışmak ve fikir birliğine varmak için program oluşturacağız.

6. Oda için yapılması gerektiği halde henüz yapılmamış olan bir web sitesi oluşturacak, oda üyelerinin reklam ve ilanlarını ücretsiz olarak sitemizde yayınlayacağız.

7. Üyelerimize yönelik yasalarda yapılan değişiklikler hakkında bilgilendirme seminerleri ve toplantılar gerçekleştireceğiz.

8. Yerel yönetimlerle oda üyeleri arasında köprü görevini üstleneceğiz.

9. Üretici – bayii – satıcı firmalarla oda üyeleri arasındaki ihtilaflarda köprü görevini üstlenerek sorunların çözümünü kolaylaştırmak için gerekli tüm çalışmaları yapacağız.

10. Oda üyelerine ücretsiz hukuk ve iş danışmanlığı hizmetini vereceğiz.

11. Üyelerimizin tüm sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlamak için gerekli adımları atacağız.

 

EKREM ARLI KİMDİR?

 

1974 Patnos doğumlu Arlı, 1988 yılında babasına ait işyerinde ticaret hayatına atılmıştır. Geleceği ticarette gördüğü ve ticaret hayatını çok sevdiği için öğrenimini Ankara Ayrancı Ticaret Meslek Lisesi’ndeyken yarıda kesmiştir. 1996’da askerlik görevinden sonra ticarete kaldığı yerden devam etmiştir. Ticari faaliyetlerine ek olarak 2002 yılında, imtiyaz sahibi olarak Doğu Anadolu bölgesinin ilk ve tek aylık ekonomi dergisi “Eko Doğu Anadolu” dergisini yayınlamış, aynı zamanda derginin editörlük görevini de üstlenmiştir. Attığı cesur adımlarla Bölgenin Sosyo-Ekonomik yapısının gelişmesi ve büyümesi noktasında bölgeye büyük katkılar sağlamıştır. Aynı dönemde Eko Vitrin ve Eko Yaşam köşe adlarıyla yerel gazetelerde köşe yazarlığı yapmıştır. Bazı yazıları birçok gazete ve dergide yayınlanmıştır. 2003 yılında Gaziantep’te ortağı olduğu firmayı satın alarak kimya sektöründe üretim ve pazarlama işine girmiştir. İşletmesini 2010 yılında Van’a taşıyan ve halen bu sektörde ticari faaliyetlerine devam eden Arlı, evli ve 2 çocuk babasıdır.


Zehra ÇOŞAR – Önder ALTINAL


 

 

Editör: TE Bilisim