Orhan AŞAN - Şehrivan


 

Van Adliyesi önünde toplanan Van Barosuna kayıtlı yaklaşık 25 avukat, basın açıklaması yaptı. Danıştay'ın 146'ncı kuruluş yıldönümünde TBB Başkanı Feyzioğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında geçen konuşmayı değerlendiren Baro Başkanı Avukat Timur, “Başbakan'ın gösterdiği tutum, kullanmış olduğu kavramlar demokrasinin en temel değeri olan düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gibi, aynı zamanda hakaret içermesi nedeniyle yargının temel ayağından biri olan savunmayı derinden üzmüştür” diye konuştu.

İNSAN HAKLARINI SAVUNMAK BAROLARIN GÖREVİ

Başbakanı düşünce ve ifade özgürlüğüne karşı demokratik tavra davet eden Timur, Birlik Başkanı Feyzioğlu'nun nezaket içinde Van depremine ilişkin yaptığı açıklamanın, bugüne kadar kentteki birçok sivil toplum örgütü ve kanaat önderi tarafından da dile getirildiğini ve tespitlerin birçok kesim tarafından doğrulandığını söyledi.

“BAŞBAKAN’IN TAVRI TEMEL DEĞERLERE AYKIRIDIR”

Timur yaptığı açıklamanın devamında konuşmasını şöyle sürdürdü: “Avukatlık Kanunu'nun 76'ncı maddesi, baroları hukukun üstünlüğüyle insan haklarını savunmak ve korumakla görevlendirilmiştir. Bu bağlamda barınma hakkı gibi temel bir hakla ilgili depremzedelerin taleplerini dile getirmek yasa gereğidir. TBB Başkanı depremzedelerin talebini dile getirirken, hükümetin deprem politikalarına dair hiçbir açıklama ve eleştiri yapmamıştır. Buna rağmen Başbakan 84 bin üyesi bulunan bir meslek örgütünün başkanına hakarette bulunarak konuşmasına müdahale etmiştir. Başbakanın bu tavrı oldukça otoriter olduğu gibi demokrasinin temel değerlerine aykırıdır.”

Editör: TE Bilisim