ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ - MERAL YILDIZ - 2016 yılında Van’a 42 müjde ile gelen, 1 yıl içinde bunların 19’unu tamamlayan 23’ünü de devam ettiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu 75 Milyon TL’lik 10 tesisin temel atma törenini gerçekleştirmek için yeniden Van’daydı. Van’a 20 yeni proje ile gelen Bakan Eroğlu, Vanlının ve kırsalda yaşayan halkın yüzünü güldürecek önemli yatırımların müjdesini verirken huzur olduktan sonra önemli işlerin yapılmasının kolay olduğuna vurgu yaptı.

 

En son 13 Haziran 2016’da Van’a 42 müjde ile gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu 75 Milyon TL’lik 10 tesisin temel atma törenini gerçekleştirmek ve önceden vermiş olduğu müjdelerin hangi aşamada olduğunu basına ve kamuoyuna duyurmak için Van’a ziyarette bulundu. Ziyaretleri arasında Van Valiliği, Ak Parti Van İl Teşkilatı ve Kültür Sarayı’nda gerçekleştirilen temel atma töreni olan Bakan Eroğlu kırsal kalkınma konusunda yürütülen çalışmalara ve Van’ın orman anlamındaki eksikliklerini gidermeye yönelik projelere de değindi. Eroğlu Van’a 20 de yeni projenin müjdesini verdi. Eroğlu temel atma töreninde yaptığı konuşmada yaptığı konuşmada Van’a yatırım atağının süreceğine de değinerek: “Van için Doğu’nun Paris’i diyorlar. Ben bu lafı pek beğenmiyorum. Van gerçekten Dünya’nın gözdesi bir hale gelebilir. Bu zor bir şey değil. Bunun için gereken şey huzurdur.” Dedi. Kırsalda kalkınmayı artırmak için krediler verdiklerini söyleyen Eroğlu 3 yıl bakımını üstlendikleri, gelirinin de 49 yıl vatandaşa ait olduğu ceviz, badem, menengiç fidanları ile yaptıkları kalkınma modelini de müjdeledi. Eroğlu, bunun gibi önemli projeleri paylaştı

 

Van Valiliği’nde basın mensupları ile bir araya gelen Bakan Eroğlu daha önceden verdiği 42 müjdenin 19’unun tamamlandığını ve 23 tanesinin de bitime yakın olduğunu belirtti. Van’a yapılan hizmetlerden duyduğu memnuniyeti ve Bakan Eroğlu’nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Van Valisi Murat Zorluoğlu yaptığı açıklamada “Sayın bakanlarım ve kıymetli konuklar Van ilimize hepiniz hoş geldiniz. Sayın Bakanım Van ili zatıalinizi deprem sonrası Van içme suyuna gösterdiğiniz hassasiyet ve kısa süre içerisinde Van’daki içme suyu sorununu çözmenizi şükranla hatırlıyor. Sizlere bu anlamda da teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz. Ayrıca Orman ve Su İşleri Bakanlığı’mızın sadece içme suyu değil barajlardan göletlere Ağaçlandırmalardan mesire alanlarına kadar ilimize yaptığı çok önemli yatırımlar var. Son 14 yıl içerisinde 1,1 Miyar Lira yatırım sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından yapıldı. Zatıalinize ve şahsınızda hükümetimize şehrim adına şükranlarımızı sunuyorum. Halen devam eden Erciş içme suyu ve Van civar içme suyu konularında önemli aşamalar kaydedildi ve bitme aşamasına geldi. Sayın bakanımızın özel destekleri ile de bu içme suyu sorunu büyük oranda çözüme kavuşacak.” İfadelerini kullandı.

 

 

“ESKİ HÜKÜMET GİREMEDİ BİZ GİRDİK”

Konuşmalarına 17 Ağustos’ta yaşanan ve derin izler bırakan Marmara Depremini anımsatmakla başlayan Bakan Eroğlu  “Kıymetli Valimiz, eski başbakan yardımcımız, bakanımız ve Van milletvekilimiz Beşir Hocamız, kuruma mirlerimiz ve basınımızın güzide mensupları hepinizi bu güzel ve bereketli günde muhabbetle selamlıyorum. Bugün 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümü akabinde biliyorsunuz ki Van’da bir deprem oldu. Değerli dostlar Marmara Depremi olduğu zaman özellikle Gölcük’e, Kocaeli’ye, Yalova’ya o zaman merkezi hükümet 20 günde bölgeye giremedi. Haberleşme sistemi çökmüştü. Biz o zaman İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi olarak bölgeye yetiştik. Özellikle dev tankerler ile su verdik. Yalova’daki Gökçe barajını biz onardık devreye aldık. Hatta haberleşme sistemi çöktüğü için İSKİ olarak 5 bölgede telsiz baz istasyonu kurarak haberleşmeyi sağladık.” Şeklinde konuştu.

 

 

“VAN DEPREMİNDE DE BURADAYDIK”

Van’da yaşanan 2011 depreminde de hükümet olarak büyük çalışmalarda bulunduklarını vurgulayan Eroğlu “Marmara Depremi zamanında 15 günde hükümet yetişemedi konutları 10 yılda yapamadı. Ama Allah bir daha göstermesin Van depremi olduğu zaman Başbakanımız bütün bakanlar başta Beşir Hocamız buradaydı. Hatta Beşir Hocamızdan Allah razı olsun burada yatıp kalktı. Burada AFAD ile bütün kurumları organize ederek kısa zamanda nerdeyse 1 yıl gibi bir süre zarfında bütün konutlar yapıldı. Yani gerçekten Van tamamen yeniden inşa edildi. İşte hükümetin gücünü bu şekilde görebilirisiniz. 15 gün boyunca haberleşme sağlanamayan bir afetten dört saat içerisinde bütün bakanlar ve başbakanın intikal ettiği bir afet gördük. İnşallah Cenab-ı Allah bir daha böyle bir felaket yaşatmaz.” Diye ekledi.

 

 

“VAN’A 10 YENİ MÜJDE”

Van’da temelini atacakları tesisler hakkında bilgiler sunan Bakan Eroğlu  “Değerli kardeşlerim Beşir Hocamızla görüştük dedik ki, Van’a gelerek 75 Milyon TL’lik 10 tesisin temelini atalım. Bununla ilgili fazla detaya inmek istemiyorum ama göletler, dere ıslahları gibi projeleri kapsadığından söz edebiliriz. Sayacak olursam 1 gölet, 7 adet dere ıslahı, 1 adet Orman Genel Müdürlüğü’nün paket tesisi bunu açıklayacak olursam paket halinde vermemizin sebebi sayısının fazla olması bir de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün tesisi olmak üzere 10 tane tesisin temelini atacağız. Kısaca bu attığımız temellerin 8 tanesi Devlet Su İşleri’ne ait, birer tane de Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne ait. Van’a en büyük yatırımları yapan DSİ Genel Müdürümüz, Orman Genel Müdürümüz ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürümüz burada bizler ile beraberler.” Diye konuştu.

 

 

VAN’A 20 DE YENİ MÜJDE!

Daha önceden sözünü verdikleri tesisler hakkında bilgiler veren Bakan Eroğlu şu sözleri kullandı: “Buraya gelirken yine müjdelerle gelmeyi ihmal etmedik. En son 13 Haziran’da gelmiştik. 794 Milyon TL’lik 42 müjde vermiştik. Bu müjdelerin 19 tanesini tamamladık 23 tanesi de hızla devam ediyor. Bu sefer de 20 tane yeni müjde ile geldik. Bunlardan 15 tanesi Devlet Su İşleri’ne ait baraj, gölet, sulama tesisleri ve dere ıslahlarını barındırıyor. 4 tanesi Orman genel Müdürlüğü’ne ait. 1 tanesi de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne ait. Bunların temellerini atmak için bir araya geldik. 19 adet tamamlanan ve 23 adet yapımı devam eden müjdemiz ile ilgili bilgileri de vereceğiz. Bu yapımları devam eden 23 müjdemizin de kimisi yüzde 90’lık aşamada, kimisi yüzde 80’lik aşamadadır. Ama biz bunlar tamamen bitmedikçe sona ermiş kabul etmiyoruz.”

 

 

“VAN’I ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Van’a hükümet olarak çok büyük önem verdiklerini dile getiren Bakan Eroğlu “Bizler Van’a hükümet olarak çok büyük önem veriyoruz. Depremde özellikle Beşir Hocamız gibi çok kıymetli bir hocamızı Cumhurbaşkanımız Van’a gönderdi. Peki, şimdiye kadar ne yaptık? Bugüne kadar Van’a 23 Milyar TL’lik yatırım yapıldı. Hesaplar biliyorsunuz ki yıl sonunda hesaplandığı için bu seneki yatırımlar hariç 23 Milyar TL’lik yatırım yapıldı. Özellikle deprem için büyük yatırımlar da gerçekleştirdik fakat bunları dahil etmeden söylüyorum. Bu yatırımlara örnek verecek olursak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız tarafından 3 Milyar 700 Milyon TL’lik, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 3,5 Milyar TL ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı da 1 Milyar 130 Milyon TL ile buraya yatırımlar gerçekleştirdi.” Dedi.

 

 

“İÇME SUYU PRONLEMİNİ ÇÖZDÜK”

Van’da yaşanan içme suyu problemlerine kısa bir süre zarfı içerisinde çözüm bulduklarını ifade eden Eroğlu “Burada bir içme suyu problemi vardı. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlık döneminde bilhassa Beşir Hocamız bana demişti ki su kaynağını 48 kilometrelik bir boru hattıyla suyu getirin demişti. Bizde hemen onun talimatı üzerine yıldırım hızıyla bu suyu getirdik. Ve yılda 76 Milyon metreküp su verecek kapasitede, 2 metre 20 santim çapında borularla su geliyor. Sulamaya da bunun dışında büyük önem verdik 336 Bin dekar arazi sulamaya açıldı. Van çiftçileri bu sulama sayesinde yılda 109 Milyon TL zirai gelir elde ediyor. Tabi dere ıslahları Van için çok önemli 72 dereyi ıslah ettik.” Diye ekledi.

 

“ORMANLAR AÇISINDAN FAKİRİZ”

 

Ormanlar açısından yaşanan eksikliği dile getiren Eroğlu “Burası maalesef orman varlığı açısından çok fakir. Sadece 3,5 Milyon fidanı toprakla buluşturabildik. Ama bir şehir ormanı ve bir mesire alanı tesis ettik. Orman köylerine 3,3 Milyon TL kredi verdik. Ayrıca 21 adet otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurduk. Bununla birlikte Van Denizi için 1 tane de dalga yüksekliği, sıcaklık, rüzgar hızı gibi ölçümleri yapan otomatik sistem kurduk. Havaalanı için de bir raporlama sistemimiz mevcuttur.” gibi ifadeler kullandı.

 

 

“23,5 KİLOMETRE İÇME SUYU HATTI ÇEKTİK”

Erciş’teki içme suyu problemini Morgedik Barajı’ndan çekilen hatlar ile giderdiklerine dikkat çeken Bakan Eroğlu “Erciş ile ilgili bir müjde vereyim. Erciş içme suyu isale hattı ile 23,5 kilometreden su getiriyoruz. Şöyle ki Morgedik Barajı’nı inşa etmiştik. Morgedik’ten çektiğimiz bir hatla regülatörden 23,5 kilometrelik hatla arıtma tesisine oradan da Erciş ve civar yerleşim yerlerine su veriyoruz. Bunların hemen hemen yüzde 96 civarında fiziki gerçekleşmesi sağlandı. Erciş için büyük bir içme suyu arıtma tesisi yapıyoruz. Bunun da yüzde 82’si gerçekleşti. Bu tesisimiz ile ilgili de tamamlandığında günde 76 Bin metreküp suyun arıtımı sağlanabilecek diyebiliriz. Van Valimizin de Diğer yerleşim yerleri için yaptığı içme suyu talebini dikkate alarak gerekli çalışmaları başlattık. Bu çalışmalarda da yüzde 66’lık bir gelişme var.” Diye ekledi.

 

ORMANLAR İLE İLGİLİ MÜJDE VERİLDİ

Van’ın orman anlamındaki eksikliğini gidereceklerini belirten Bakan Eroğlu o müjdeyi şu şekilde verdi: “Daha önceden de belirtiğim gibi orman açısından çok fakir bir yer. Ama Sayın Valimiz Beşir Hocam ağaçlandırmaya çok önem vermemiz gerekiyor. Bizim talebimiz var. Bize yer verildiği takdirde hatta bu yıl toprak işlemesini ve arazi çalışmasını yaparak Sonbahar ’da Ekim Ayı’nda dikim yapmak için hazırız. Burada özellikle bazı alanlar mera olarak gözüküyor ama mera vasfı falan yok. Ben Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile görüştüm Dedi ki bu alanları valilik belirlesin biz buraları ağaçlandıralım. Hatta ağaçlandırma bittikten sonra oralar hayvancılığa da açılabilir. Sizden talebimiz burada da bir çalışma yapılsın. Orman Bölge Müdürümüz ve İşletme Müdürümüz burada hemen başlayalım ve hızla bu çalışmayı başlatalım.”

 

BİR MÜJDE DE KÖYLÜYE GELDİ

Köylerdeki kırsal kalkınmayı arttırmak için çalışmalarda bulunduklarını belirten Bakan Eroğlu  “Köylere gelir elde ettirecek krediler veriyoruz. Ceviz, badem, menengiç fidanları dikerek 3 yıl bakımını ve masraflarını biz üstleniyoruz. Gelirini 49 yıl vatandaşa ait olmak üzere sertifikalar veriyoruz. Yeri belirleyip masraflarını üstleniyoruz. Bu şekilde de bir kırsal kalkınma başlatabiliriz hocam. Burada bir projemiz daha var. Van’a geliş artık çok kolay. Van gerçekten muhteşem güzellikler merkezi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Van ile ilgili bir master plan hazırlamış. Tabiat turizmi master planı adı altında hazırlanmış bir plandır bu. Bu master planı da sizlere teslim ediyoruz. Bölge müdürümüz ve genel müdürümüz buradalar. Dolayısıyla bunları özellikle ele almanızı istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

HUZUR VARSA GERİSİ KOLAY

Van’a bu hizmetlerin devamlılığı için terör örgütlerinin etkisinden çıkılması gerektiğini belirten Eroğlu “Diğer bakanlıklarımızın projelerini burada anlatmak isterdim fakat vaktimizin dar olduğunu görüyorum. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Van’da çok çalışkan bir valimiz var. Zaten Beşir Hocamızın da burada milletvekili olması Van için gerçekten büyük bir nimettir. Van’ı hep birlikte kalkındırıp, geliştireceğiz. Van için Doğu’nun Paris’i diyorlar. Ben bu lafı pek beğenmiyorum. Van gerçekten Dünya’nın gözdesi bir hale gelebilir. Bu zor bir şey değil. Bunun için gereken şey huzurdur. Huzur iklimini PKK, PYD, DAEŞ gibi FETÖ gibi bütün terör örgütlerini perişan edip en etkisiz hale getirinceye kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Ayrıca burada emniyet güçlerimiz, askerimiz, jandarmamız, köy korucularımız Vanlı kardeşlerimizin canını, malını, ırzını korumak için canlarını seve seve feda ediyor. Bunu da aklımızdan çıkarmayalım.” Şeklinde konuştu.

 

“BİTİŞ 31 ARALIK 2019 SAAT 16.59”

DAP Projesi kapsamında yürütülen çalışmaların bitiş tarihini de belirten Bakan Eroğlu şu şekilde konuştu: “Son olarak Cumhurbaşkanımızın bir talimatını dile getirmek istiyorum. Cumhurbaşkanımız Doğu Anadolu Projesi (DAP)’nde bana tarih belirleyin dedi. Biz de en çok DAP’da faaliyet gösterecek olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı’dır. Tabi diğer bakanlıklarda vara ama biz kendimize düşen vecibeleri vazifeleri bir kitapta topladık. Netice itibariyle 29 Milyar 919 Milyon TL’lik yatırım yapılacak. Bitiş tarihini de 31 Aralık 2019 saat 16.59 olarak belirledik. Bu kapsamda burada 6 tane büyük tesis, 29 tane baraj ve gölet, 25 sulama tesisi, 188 dere ıslahı yapılacak. Ayrıca ormancılıkla ilgili de Sayın Valimiz ve Beşir Hocamız buradadır. Kullanın yani, tamamen devre dışı kalmış meralardan yer tahsis edilsin. Hedefimiz 150 Bin dekar alanda 8 Milyon fidanı toprakla buluşturmak. Ayrıca şehir ormanları ve mesire alanlarını da kurmaya gayret edeceğiz.”

 

“OYLARINI EN ÇOK ARTTIRAN İL OLDUNUZ”

Ak Parti İl Teşkilatı ziyareti esnasında konuşan Bakan Eroğlu kendisini dinleyen partililere şu şekilde hitap etti: “Ben hepinize ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Hakikaten referandumda oylarınızı çok arttırdınız. Yaklaşık yüzde 43’lük bir oranla oyunu en çok arttıran bir il unvanını kazandınız. Ben sizin referandum sürecinde kadın kollarımızın, gençlik kollarımızın, Beşir Hocamızın ne kadar büyük bir gayretle çalıştığınızı biliyorum. Hele ki hanımefendilerin gayretlerini takdir ediyorum. Kıymetli arkadaşlar Ak Parti Dünya’nın en büyük siyasi organizasyonudur. Anayasa değişikliği ile birlikte ki sizin büyük katkınız olmasaydı belki de bu değişiklik olmayacaktı. Bu anlamda bakanlar kurulu toplantısında Van’a geleceğimi söylediğimde Sayın Cumhurbaşkanımız tüm teşkilata ve Vanlılara en kalbi selamlarını iletmemi söyledi. Bende bu selamı sizlere iletmenin bahtiyarlığını yaşıyorum.”

 

“ESKİ BELEDİYE PARALARI TERÖR ÖRGÜTÜNE YOLLUYORDU”

Eski belediyenin aktarılan paraları farklı yönlere kullandığını ifade eden Bakan Eroğlu “Önümüzde referandum seçimleri var. Eskiden iktidara gelmek için yüzde 35’lik oy oranları yetiyordu. Ama artık öyle değil. şimdi iktidara gelmek için yüzde 50+1 oy yüzdesi gerekiyor. Bizler 80 Milyon vatandaşı kucaklayacağız. Kapımızı herkese açık tutacağız. Yunus Emre’nin dediği gibi ‘Yaratılanı severiz, yaratandan ötürü’ mantığıyla yaklaşacağız herkese. Vanlıları ve Van’ı çok seviyorum. El birliğiyle 2019’da yapılacak olan seçimlerde büyük bir başarı kaydedeceğiz. Van’a yüzde 43 yetmez. Yüzde 65 gibi hedefler koyun. Zaten Van’a ne yapılıyorsa hükümet yapıyor. Eski hizmet anlamında hiçbir şey yapmayan belediyeye kayyum olarak Sayın Valimiz atandı. Birçok güzel çalışmaya imza atıyor. Hükümet tarafından gönderilen paralar adaletli bir şekilde tüm illere gönderiliyordu. Ama buradaki eski belediye bu paraları değişik yollardan terör örgütüne aktarıyordu. Bunların hepsini tespit ettik. Daha önceden burada hizmet namına bir şey yoktu. Biz Van’dan umutluyuz ve sizlere güveniyoruz.” Diye sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim