Ömer Aytaç AYKAÇ - Şehrivan ÖZEL

 

Başbakan Erdoğan’ın hafta sonu Van’da sürdürdüğü iki günlük programının en önemli ayağı olan kanaat önderlerle bir araya geldiği toplantıya birbirinden önemli konular damgasını vurdu. Van Büyükşehir konusunu defalarca gündeme getiren Erdoğan, bu toplantıda bir kez daha gündeme getirdi. Kanaat önderleri ile bir araya gelen Erdoğan en önemli mesajlarını bu toplantıda verdi. Bununla da yetinmeyen Başbakan, soru-cevaba ayırdığı toplantının büyük kısmında Van’ın önde gelen isimlerinin sorularını dinledi ve beraberinde getirdiği Bakanlara adeta Van’da yapılanlar ve yapılamayanlar için hesap verdirdi. Cevapsız sorunun kalmadığı toplantı hem Erdoğan hem de Van’ın önde gelenleri için gelecek için verimli bir konuşmaya da vesile olmuş oldu.

 

Çeşitli açılışlara katılmak ve ziyaretlerde bulunmak üzere kette bulunan Başbakan Erdoğan, akşam yemeğinde Rescate Otel’de kanaat önderleri ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. Yemekte konuşan Başbakan Erdoğan, deprem sonrası Van'a yapılan hizmetlerden bahsederken burada çözüm sürecine ve Van’ın geleceğine dair çok önemli vurgular yaptı. Van’ı çok önemsediğini apaçık belli eden Erdoğan bu anlamda Van Büyükşehir Belediyesi için destek beklerken programının büyük bölümüne ayırdığı soru-cevap kısmında ise hesap vermek için Bakanları tek tek kürsüye çağırdı. İlgili soruları her bakan ayrı ayrı cevaplarken son değerlendirmeyi ise yine Başbakan Erdoğan yaptı.

 

BAKAN BAYRAKTAR: BELEDİYE VATANDAŞA ACİLEN RUHSATI VERMELİ

 

Başbakan’ın Van’ın önde gelen isimlerinden aldığı soruları bakanlara göre ayırmasının ardından imar ile ilgili sorunları cevaplamak için sahneye ilk olarak Bakan Bayraktar çıktı. Van Belediyesi’nin depremden sonraki ilk imar için içinden çıkamadığı için kendilerinden yardım istediğini söyleyen Erdoğan, bu anlamda belediye destek verdiklerini söyledi. Erdoğan konu ile ilgili ayrıca, “Van Belediyesiyle ikinci kez yapığımız imar planı için 20 bin itiraz geldi ve biz oturduk birlikte bu itirazları tek tek değerlendirdik. Ama onlar bizimle çalışmak istemeyince biz de buyrun kendiniz yapın dedik. Fakat daha sonra belediye tekrar işin içinden çıkamadığını söyledi ve beraber yapma teklifini getirdik. Bundan sonra da dört etaplı bir plan hazırladık. Bunun ardından da belediyeye yazı yazarak vatandaşın ruhsatı vermesi gerektiğini söyledik. Ama halen belediyenin halen ruhsat vermediğini görüyoruz. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından belediyenin iki ay içinde vermediği ruhsatlar bu müdürlüğümüz tarafından verilmektedir.” Şeklinde konuştu. Bayraktar ayrıca bundan sonra Van’daki tüm yapıların zemin artı 4 kat olacağını kentteki diğer yüksek katlı binaların eski belediye meclis kararı ile yapılmış olduğunu söyledi. Bayraktar ayrıca, “Şu anda Van şehir hürriyetine kavuşacak tarzda ve Türkiye’nin birkaç şehrinin erişme şansına eriştiği bir imara sahiptir. Bu imar planına Van halkı sahip çıkmalıdır. Van Belediyesi bizim istediğimiz kadar bu planın tanıtımını yapmıyor” dedi.

 

EROĞLU SU ÇALIŞMASININ BİTİŞ SAATİNİ BİLE VERDİ!

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da sorulan soruları cevaplamak için kürsüye çıkarak Van’a gelmiş olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Van içme suyu ile ilgili bilgiler veren Eroğlu 48 kilometrelik Şamram su projesinin sadece 3,5 kilometresi kaldığını söyleyerek, Edremit’in su almaya başladığını söyledi. Kamulaştırma nedeniyle su getirmenin geciktiğini söyleyen Eroğlu 11 Aralık 2013 tarihinde saat 14:15’te suyunun tamamıyla bitmiş olacağını söyledi. Bunun dışında biz Van’da 19 tane sulaması olan gölet yapacağız. Bunların ihalesini de yapıyoruz ihalesi biterse önümüzdeki seneye bitirmiş olacağız. Yine Erciş’teki su meselesinin çözümü için Morgedik Barajı’nı inşa ediyoruz. Bu baraj da önümüzdeki seneye tamamlanacak. Buranın da bu projeyle su sorunu bitecek.” Şeklinde konuştu

 

“GEVAŞ İÇİN BAŞBAKAN TALİMATI”

 

“Gevaş’ın içme suyu ile ilgili sorular geliyor bunun için bize gelen bir talep yok” diyen Eroğlu’nun bu konuşması üzerine Başbakan, “Hemen Başlayın” deyince Eroğlu Gevaş’ın içme suyunun da bu talimatla hemen başlatılacağını söyledi.

 

BAKAN AVCI AYAKÜSTÜ OKUL MÜJDELEDİ

 

Bu konuşmanın ardından kürsiye çıkan isim Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı oldu. Van’ın mevcut eğitim sorunları üzerine konuşan Avcı, “Bardakçı köyü ile ilgili okul talepleri var. Burada bir lise ihtiyacı olduğu bilgisini aldık ve inşallah buraya hemen bir lise yapma programına aldık.” Şeklinde konuştu. Yine Bahçesaray ve diğer birkaç bölge ile ilgili Başbakanın talimatını aldıklarını ve bunların da çalışmalarını başlayacakları müjdesini verdi.

 

ANADİL KONUSUNDA İYİ HABERLER VAR

 

Avcı’nın değerlendirdiği bir önemli konu ise anadil oldu. Bu konuda da konuşan Avcı, “Öte yandan ana dilde eğitim meselesine gelince bu konuda yapılan düzenlemeleri geriye doğuru bakarak değerlendirmek gerek. Çünkü bu anlamda mevcut kapasiteyle, mevcut öğretmenlerle bu planlamayı ancak bu kadar yapabiliyoruz. Ama önümüzdeki yıllarda güven ve istikrarın daha da pekişmesiyle birlikte inşallah eğitim kurumlarımızın da bu dönüşüme ayak uyduracağından emin olabilirsiniz. Bir zamanlar zikredilmesi sorun olan bazı kelimeler varken bugün gelinen noktayı daha iyi değerlendiririz. Bu da başbakanın paketi açıkladığında söylediği gibi önü açık bir paket. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda bunlar daha iyi bir hale getirilecektir.” Dedi.

 

TARIM BAKANINDAN ET ÜRETCİLERİNE İYİ HABER

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise sorular üzerine çıktığı kürsüde şu ifadelere yer verdi, “Van’da kayıtlı 33 bin çiftçimiz var ve bu üreticilerimizi desteklemek maksadıyla bugüne kadar 752 milyon TL destek verdik. Bu bölge özellikle meyve, sebzve ve hayvancılık ve hayvansal ürünler açısından önemli. Bu anlamda akreditasyon konusunda çalışıyoruz. Yine Et ve Süt Kurumumuz burada depremde zarar gördü. Biz bu anlamda TOKİ ile anlaştık ve 130 bin dekarlık alanda bu kombineyi şehir dışında yapıyoruz. Bir yıl içerisinde bunun tamamlayacağını müjdelemek istiyorum.” Öte yandan Eker, konuşmasını vatandaşlara Kürtçe hitap ederek, “Afiyet olsun, hayırlı akşamlar” dilekleriyle son buldu.

 

ATALAY’DAN KAPIKÖY MÜJDESİ!

 

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay soruları cevaplamak üzere sahneye çıkarak çok önemli konuları değerlendiren son isim oldu. Sahneye çıkar çıkmaz Kapıköy sınır kapısı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Atalay, “Doğu ve Güneydoğu’da sınır kapılarının daha çok çalışması yönünde çaba gösteriyoruz. Fakat karşı tarafın tutumu sebebiyle bu çalışmalar aksıyor. Kapıköy yakın zamanda daha aktif olarak çalışmaya başlayacak. Bizim de hükümet olarak amacımız kapıları açık tutmak, İran ve Irakla sınır ticaretini aktif olarak yapmak.”

 

KONTEYNER KONUSUNA NOKTAYI KOYDU!

 

Son günlerde sürekli olarak gündeme gelen konteyner kentteki açlık grevi ve bu vatandaşların durumu ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Atalay, “Şimdi konteynerda şu kalan yüzü aşkın bir aile var. Bu aileler depremle hiçbir ilgisi olmayan ve Van’ın o günkü ortamında bir şekilde konteynerlere alınan vatandaşlar. Bizim bunlara konut verme gibi bir şey yapmamız mümkün değil. Çünkü biz hak sahiplerine konutlarını verdik. Ama bakıyoruz Van’da hala depremzedeler konteynerde gibi bir hava estiriyorlar. Hükümet Van’da verdiği sözleri tuttu. Ama ihtiyaç sahibi olan, yoksul olan gidip konteynerlere ‘Bana konut vermeden ben burdan çıkmam’ diyorsa bu haklı değil. Şimdi valiliğimiz bu isimlerin durumunu tespit etti. Bu isimlere başka bir kiralık ev bulması durumunda kira yardımı verilecek. Şu anda belli bir kısmının kirası ödeniyor. Yani bu bir sosyal yardımdır. Ama sizlerde bilin birileri de bu isimleri buradan çıkmayın diye tahrik ediyor. Siz Vanlılar olarak bu ailelere devletin bir konut vermeyeceğini ve böyle bir hakkın söz konusu olmadığını bilsinler. Onlar konteynerden çıkacak. Bu konuda bize yardımcı olsun” şeklinde konuştu.

 

Bunların ardından Başbakan Erdoğan’ın Vanlı kanaat önderleri ve STK’ların sorularını cevaplandırmasının ve genel bir değerlendirmesinin ardından gece son buldu.

 

Van’ı masaya yatırdılar!

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “11 yıl önce konuşulmayan talepler bir bir hayata geçiriliyor. Doğudaki işsizliğin en temel sebebi terördür. Terörün olduğu yere yatırımcı girmez, başarımızın altında güven ve istikrar vardır" dedi.

 

Çeşitli açılışlara katılmak ve ziyaretlerde bulunmak üzere kette bulunan Başbakan Erdoğan, akşam yemeğinde Rescate Otel’de kanaat önderleri ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. Yemekte konuşan Başbakan Erdoğan, deprem sonrası Van'a yapılan hizmetlerden bahsederek, “17 bin 489 konutun inşaatını tamamladık. 15 bin tanesini toplu açılış töreni ile teslim etmiştik. Bugün ise 2 bin 644 konutu hak sahiplerine teslim ettik. Depremin ardından Van'ı tekrar ayağa kaldırabilmek için eski parayla 5 katrilyon harcama yaptık. Yaraları sardık. Hız kesmeden çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bazıları çıkıp bizim Van için yaptıklarımızı unutturmaya çalışıyor. Biz sizin için ne yaptıysak sizlere hizmet için yaptık. Bunların takdiri Vanlı kardeşlerimize aittir. Bir takım çevrelerin karalama kampanyaları karşısında bunlara karşı aklıyla ve vicdanıyla karar verilecektir. Van mahalli seçimde büyükşehir başkanını seçecek. Van'dan köylere kadar hizmet taşıyacak. Belediyeye yapacağımız ödenek ile Van'a hizmetlerimiz daha da arttıracağız" dedi.

 

“VAN’DA YÜKSEK KATLI BİNA OLAMAZ!”

 

Van'da hala yüksek katlı binaların yapılmasını da eleştiren Erdoğan, "Bugün baktım. Benim Vanlı kardeşlerim yüksek konutlu binalar yapıyor. Bakanıma da söyledim. Biz 8 katlı binalar yapıyorsak depreme adeta davetiye çıkarıyoruz. Azami 5 kat yapmalıyız. Korku ve endişeyi yaşamayalım. Efendim diyorlar ki, 'Vatandaşlar baskı yapıyor. Benim çok çocuğum var’ diyorlar. Her şey deprem gelene kadardır. Deprem olursa bu sefer belediye başkanına bela okumaya, ‘bizi siz bu hale getirdiniz’ derler. Biz niye getirelim. Siz kendiniz ettiniz kendiniz buldunuz. Biz sizden bunu bekliyoruz. Yapılacak binalar ile ilgili duyarlı olalım. Sizin yardımınızı bekliyoruz. İstanbul, İzmir ve Ankara'da plansız projesiz yapılanmalar var. Yatay mimariyle alçak binalar yapalım" diye konuştu.

 

“TERÖRÜN OLDUĞU YERE YATIRIMCI GİRMEZ!”

 

Ötekileştirici mantığı sona erdirdiklerini belirten Erdoğan; inkar, ret, asimilasyon politikalarını ayaklarının altına aldıklarını söyledi. Erdoğan, "Cumhuriyet hepimizin cumhuriyetidir. Cumhur haktır, cumhuriyet milletin kurumsallaşmış halidir. Cumhuriyet batıdakinin ne kadar hakkıysa doğudakinin de o kadar hakkıdır. Geçmişte sadece Doğu ve Güneydoğu'ya değil Türkiye'nin genelinde farklı kesimlere farklı muameleler yapıldı. Kendilerini cumhuriyetin tek yegane sahibi olarak görenler, kendileri dışındaki herkesi farklı gördü. Herkese farklı baskılar yaptılar. Çıkarları zedelendiği zaman bu elitler cumhuriyeti korumak ve kollamak adına darbeler yaptılar. Zulümler yaptılar. Faili meçhullere göz yumdular. Üzerlerini örttüler. Başkalarının inanç ve değerlerini yok saydılar. Etnik kökenler, kültürler yok sayıldı. Ama biz sorunları çözdük. Siyaset sorun çözme işidir. Biz artık bu bölgede silahın değil diyalogun devreye girmesini arzu ediyoruz. 11 yıl önce konuşulmayan talepler bir bir hayata geçiriliyor. Doğudaki işsizliğin en temel sebebi terördür. Terörün olduğu yere yatırımcı girmez, başarımızın altında güven ve istikrar vardır" dedi.

 

HER FIRSATTA VAN BELEDİYESİNE YÜKLENDİ!

 

Van Belediyesi'ni de eleştiren Erdoğan, "Van'a indim. Van'ı gördüm. İlk olarak yollar caddeler dikkatimi çekti. Siz burada yaşıyorsunuz, yatıyorsunuz, kalkıyorsunuz. Allah aşkına bir belediyecilik açısından şu ara sokakların halini beğeniyor musunuz? Beğeniyorsanız 'Ya gayet güzel buralar, ya gayet modern, nasıl beğenmeyelim'. Eğer beğeniyorsanız söyleyin bize. Sesiniz çıkmadığına göre demek beğeniyorsunuz. Ben herhalde alıştınız diye düşünüyorum. Siz bu görüntülere alıştınız. Ama kusura bakmayın. Ben size bu yapıyı yakıştıramıyorum. Çünkü benim Vanlı kardeşime bu yollar layık değil diyorum. Her tarafın pırıl pırıl olması lazım. Tertemiz olmalı. ‘Temizlik imandandır’ ilkesi gayrimüslimlerin değil Müslümanlarındır. Kusura bakmayın ama Van çöpten geçilmiyor. Belediyenin birinci görevi temizliktir. Bakıyorsunuz her taraf pislik ve çöp içinde. Belediyecilik mi görmek istiyorsunuz? İstanbul'a, Kocaeli'ye, Gaziantep'e Sakarya'ya bakın. Nerede AK Partili büyükşehir belediye varsa onlara bakın ve Van böyle olmalı demek içinde elimizden gelen gayreti ortaya koyalım" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından yemek basına kapatıldı.

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim