Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van milletvekilli ve Azadi Hareketi Genel Sekreteri Adem Geveri, Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nni, Türkiye’de devam eden çatışmaların son bulması için müdahil olmasını istedi.


Rûdaw’a konuşan Geveri, Barzani’nin çözüm sürecinin başlamasında olduğu gibi Türkiye’de ateşkesin yeniden sağlanması konusunda da aktör olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Sayın Mesud Barzani sadece Türkiye’de değil, bütün Ortadoğu’da barış ve istikrar için baş aktör haline gelmiştir. Bir an önce akan kanın önünde durması elinden gelen diplomatik bütün gücünü göstermesini talep ediyoruz.”

Adem Geveri, “Devletin başlatmış olduğu, PKK’nin de misilleme olarak cevap verdiği savaşa karşı olduklarını” belirterek, “PKK’nin kimi zaman sivil halka karşı uyguladığı şiddete de karşı olduklarını ve reddettiklerini” ifade etti. Adem Geveri ayrıca, Azadi Hareketi sivil ve siyasi bir hareket olduğu için işbirliği yapacakları hareketin silahlı bir yapı olan PKK değil, bugün Kürt halkı adına sivil siyaset yürüten HDP olduğunu da söyledi.

 

FEHİM IŞIK: YENİ BİR SÜREÇ

Rûdaw’a konuşan gazeteci - yazar Fehim Işık ise, Kandil’in bombalanmaya başlamasıyla birlikte Türkiye’nin yeni bir sürece girdiğini belirtti. 7 Haziran seçimlerinde, HDP’nin barajı aşmasıyla birlikte AK Parti’nin iktidardan düşmesinin çatışmalara sebep olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Savaşmak Kürt hareketinin isteği değildi. Özellikle seçimden sonra HDP’nin 80 vekille meclise girmesinde düşünülen şey sorunların demokratik yollarla çözmek olduğuydu.”

 

Işık, “Devleti yönetenler çatışmaları ve siyasi gözaltı operasyonlarını durduracak adımlar atsalar, Kürt hareketinin buna karşı tek bir silah kullanmayacağını çok rahatlıkla söyleyebilirim” diyerek sorunun ve çözümü siyasal olduğuna işaret etti.


Kaynak-Rûdaw

Editör: TE Bilisim