Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü ilçe kongrelerinin sona ermesinin ardından, ildeki ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelerek kongrelerde seçilen HDP ilçe eş başkanlarını basına tanıttı.

Bir kahvaltı salonunda verilen kahvaltıya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer, HDP PM Üyesi Mustafa Avcı, HDP İl Başkanı Harun Okay, HDP İl Yöneticileri ve HDP İlçe Eş Başkanları katıldı. Kahvaltıda konuşan PM Üyesi Mustafa Avcı ilçe kongrelerinin ardından 3 Ocak tarihinde il kongresinin yapılacağını ve kongreye HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın katılacağını söyledi. Avcı ayrıca il eş başkanlığı için bazı arkadaşlarının kendilerini ağırdan aldıklarını belirterek, “Başvuru yapmayan hiçbir arkadaşımızı değerlendirmeye almayacağız.” Dedi.

OKAY: BURADA SİYASET YAPMAK ATEŞTEN GÖMLEKTİR

Kahvaltıda ilk olarak konuşan HDP İl Başkanı Harun Okay, Kürt Siyasi Hareketinde siyaset yapmanın ateşten bir gömlek olduğunu vurguladı. HEP’ten bu yana çok ağır bedeller ödediklerini hatırlatan Okay, “Bizler bu halkla birlikte güleceğiz, ağlayacağız. Bizler bu halk için görevdeyiz ve onlara layık olmak zorundayız.” Şeklinde konuştu.

ÜÇER: MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR

Başkan Okay’ın ardından konuşan HDP Milletvekili Özdal Üçer Kürdistan için sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Üçer: “İlçe kongrelerimizi tamamladık. Bu kongreler sonucu yönetime seçilen bütün ilçe eş başkanlarına başarılar diliyorum. Çalışmalarımızı temel ilkelerimiz doğrultusunda büyük bir gayretle yürütmeliyiz ki hedefimize ulaşalım. Kürdistan’da ve Türkiye metropollerinde HDP örgütlü ve güçlü bir çalışma yaparsa umulanın çok çok üzerinde oy alacağına inanıyorum. Biz bu iddia ile çalışıyoruz. Demokratik bir Türkiye ve özgür bir Kürdistan için mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir.” Dedi.

“BASININ OBJEKTİF HABER YAPMALARINI İSTİYORUZ”

Basının özgür olması gerektiğini vurgulayan Üçer ayrıca, “Basın mensuplarının objektif haber yapmalarını istiyoruz” dedi. Üçer şu sözlere yer verdi: “Basın mensupları arasında ayırım yapmıyoruz. Ancak gazeteci arkadaşlarımızdan tarafsız ve objektif haber yapmalarını istiyoruz. Yalan yanlış haberlerle kimse zor durumda bırakılmasın. Bu basın etiğine de aykırıdır. İstediğiniz yeri keserseniz ve isteğiniz yeri yazarsanız bu haber eksik ve yanlış olur. Bu nedenle siz doğru haber yaptıkça sizin eleştirilerinizi başımız üstünde tutarız.”

AVCI: TOPLUMU CANAVARIN ELİNDEN KURTARMALIYIZ

Son olarak konuşan HDP PM Üyesi Mustafa Avcı kongrede emeği geçenlere teşekkür etti. Avı ilçe eş başkanlarının zor bir görev üstlendiğini vurgulayarak, “İlçe eş başkanlarımız zor bir görev üstlendi. Ancak hala örgütlemenin yüzde 50’sini tamamladık. Çünkü bu partiyi 2015 genel seçimlerine hazırlamak zorundayız. Özgür ve eşit bir yaşam için mücadelemizi sürdürmeliyiz. AKP, CHP, MHP sistemi temsil eden partiler olduğu için toplumun ömür boyu bunlara teslim edilmesini hiçbir vicdan kabul etmez. Bu nedenle HDP’yi tanıtmak ve örgütlemek zorundayız. Toplumu bu üç canavarın elinden kurtarmalıyız.” Sözlerine yer verdi.

“KÜRT SORUNU SADECE KÜRTLERLE ÇÖZÜLECEK BİR SORUN OLMAKTAN ÇIKTI”

HDP’yi kavramak çözüm sürecini kavramak demektir diyen Avcı şöyle devam etti: “Birlikte eşit ve özgür bir yaşam örülmedikçe, kurumlaşmadıkça, zihniyetlerde yer edinmedikçe bugüne kadar sistemde zarar görmüşleri bu adreste buluşturmadıkça bizim görevimiz bitiş sayılmaz. Bu nedenle HDP çözüm sürecinin stratejik aracıdır. HDP’yi kavramak Kürt sorununu ve çözüm sürecini kavramak demektir. HDP’yi örgütlemek Türkiye’deki Kürt sorununu ve çözüm sürecini başarıya ulaştırmak demektir. Kürt sorunu sadece Kürtlerle çözülecek bir sorun olmaktan çıktığı için Kürt sorununun çözümsüzlüğünden zarar görmüş her kesimin bu adreste buluşması gerekir. Bundan dolayı HDP, bugüne kadar ki politikamızın da bir özeleştiri projesidir.”

‘BAŞVURU YAPMAYANLAR ADAY OLAMAYACAK’

İlçe kongrelerinin tamamlandığını ve artık il kongresi çalışmalarına başladıklarını dile getiren Avcı ayrıca adaylık için önemli açıklamalarda bulundu. Avcı, “İl Başkanlığı için aday başvuruları başladı ve 25 Aralık’a kadar sürecek. 3 Ocak’ta da Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın katılımıyla kongremizi yapmayı planlıyoruz. Başvurular şeffaf bir şekilde değerlendirilecektir. Daha önceki kongre süreçlerimizde kongre komisyonumuz ya da parti yöneticilerimiz ısrarla bazı arkadaşların ayağına gidip “halk sizi istiyor yönetime ya da başkalığa adayınızı bırakın” deniliyordu. Şunu belirtmek isterim ki bu kongre sürecimizde böyle bir şey yaşanmadı ve buna ihtiyaç da kalmadı. Bundan sonra da buna ihtiyacın kalacağını sanmıyoruz. Bu görevi layıkıyla yapacağını düşündüğümüz bazı arkadaşlar alışkanlıklarından kaynaklı kendilerini ağırdan aldılar. Bu nedenle başvuru yapmadılar ve yönetime giremediler. Bu nedenle il eş başkanlığı için belirlenen takvim sürecinde başvuruların yapılmasını istiyoruz. Başvuru yapmayan hiçbir arkadaşımızı değerlendirmeye almayacağız. Bu seçim komisyonumuzun ortak kararıdır. Önerilerin önü kesinlikle kapanmayacak. Ancak önerdiğiniz arkadaş kimse onu başvuru yapması için teşvik etmelisiniz. Başvuranlar arasında eş başkanlar ve yönetim belirlenecek. Bunun dışında bir arayış içine girilmeyecektir.”


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim