Van'ın Başkale Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından hazırlanan "Örnek Çilek Bahçesi" projesi hayata geçirildi.

 

Başkale ilçesinde çilek yetiştirmek için yaklaşık 3 ay önce kurulan örnek 3 bahçe hasat vermeye başladı. Proje kapsamında hazırlanan birer dönümlük üç çilek bahçesi, işletilmek üzere sahiplerine teslim edildi.

 

Amaçlarının çiftçilere klasik tarım yöntemleri yerine modern tarımı kavratmak ve çilek üretimini arttırarak ilçe ekonomisine katkı sağlamak istediklerini ifade eden Başkale Kaymakamı Abdulselam Öztürk modern tarımla ilçede yaşanan göçü azaltmayı planladıklarını söyledi. Projeyle piyasaya hormonsuz ve doğal çilek bahçelerini kurduklarını ve yaklaşık 3 ay önce kurulan 3 bahçede hasat vermeye başladığını bu da kendilerini memnun ettiğini ifade eden Kaymakamı Öztürk, "Emeklerimiz boşuna gitmedi. Bu da demek ki bu bölgelerde ne ekilirse hasat döneminde verimini insanlar alır" dedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Dönmez de, ziraat mühendislerinin her türlü teknik destek ihtiyacında çiftçilerin yanında olduğunu ifade ederek, projeyle ilçenin çehresinin değişeceğini söyledi.

 

Türkiye’nin en yüksek yerleşim yerlerinden biri olan Başkale'de mayıs ayında 3 çiftçiye yapılan örnek çilek bahçesi projesi ilk hasadını verdiğini söyleyen Dönmez, tamamen doğal ve hormonsuz olan çileklerin muazzam bir tada sahip olduğunu belirtti. Proje kapsamında Başkale’de bulunan Yeni Mahalleden Bilal Arslan, Azıklı Mahallesinden Mevlüt Demir ve Ekecek Mahallesinden Niyazi Güner, örnek çilek bahçesi projeni hayata geçirdi. Çiftçiler bu projenin ilk hasadını aldıklarını ve çok mutlu olduklarını belirtti. Maddi durumlarının düşük olduğunu Başkale Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının başlattığı projeye başvuru yaptıklarını ve başvurularının kabul edildiğini söylediler. Çiftçiler, çilek bahçesi kurulumunun yapılıp kendilerine teslim edildiğini, bu projeden memnun kaldıklarını, ilk hasatla satış yaptıklarını ve projenin ilk gelirini elde ettiklerini çok sevinçli olduklarını dile getirdiler.

 

Damla sulamalı çilek yetiştiriciliği projesinde yer alan Mevlüt Demir, işsiz olduğunu ve maddi durumunun kötü olduğunu söyledi. Bu proje ile bir iş sahibi olduğunu kendisine ve ailesine bu imkânı veren başta Başkale Kaymakamı Abdulselam Öztürk olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eden Demir, çileklerin çok beğenildiğini ve muhteşem bir tadı olduğunu belirtti. Demir, şimdiden çok fazla çilek siparişi aldığını sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim