Mezopotamya Ekoloji Meclisi son zamanlarda artan orman yangınlarını protesto amaçlı basın açıklaması yaptı. Bölgede ormanlar ve doğal alanlarda ciddi bir tahribat yaşanırken, Ekoloji Meclisi adına yapılan açıklamada; “Şu anda yarının artık bugün olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Çok geç kalmış olabiliriz.” Sözlerine yer verildi. Açıklamanın da yaşanan doğa tahribatının üzerinden geçtikten yapılması da dikkat çekti.

 

Mezopotamya Ekoloji Meclisi, Şırnak'ta Cudi, Küpeli, Çirav, Besta ile Kilise dağı; Dersim'de Karakoç ile Ambar köyleri; Diyarbakır’da Kulp, Hazro, Lice’de Fis Ovası; Batman’ da Sason; Mardin Midyat’ta Bagok ormanlarının yakılmasını protesto amaçlı Sanat Parkında basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan ekoloji sözcüleri Yasemin Özdemir ve Fatih Şahin, her gün gündemin orman yangınlarıyla sarsıldığına dikkat çekerek, “Topluma, diğer canlılara ve doğaya karşı yapılan tahribat ve tahakküm uygulamalarını kınıyoruz! Şu anda yarının artık bugün olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Çok geç kalmış olabiliriz. Sayısız uygarlığın beyazlamış kemikleri üzerinde şu acıklı sözcükler yazılı: Çok geç! Eyleme geçmezsek; merhameti olamadan güce, ahlaklı olamadan kudrete, kavrayışı olamadan kuvvete sahip olanlar için ayrılmış zaman koridorlarına sürükleneceğiz.” Dedi.

 

ÖZDEMİR: DİCLE, MERİÇ’İN KARDEŞİDİR

Her gün Mezopotamya ormanlarının cayır cayır yandığını kaydeden Özdemir, “Beşeriyet insanlık yanıyor. Börtü böcek, kelebekler, ceylanlar, kaplumbağalar, kınalı keklikler yanıyor. Yürekler dağlanıyor. İlgili kurumlar hiçbir müdahalede bulunmuyor. 7 Haziran seçim mağlupları Kürdistan'ı mahşeri cehennem yerine çeviriyorlar. 1990’ların katliamcı asimilasyon inkârcı ruhları kirli savaş politikalarından medet umuyorlar. Hâlbuki 2013 Newrozun’da kutsal barış için zeytin dalı uzatılan bu kadim topraklara, barış güvercinleri gökyüzüne salınmıştır. Binlerce yıllık bu büyük medeniyeti farklı ırklarla, dinlerle, mezheplerle kardeşçe ve dostça birlikte yaşayan Kürtler için Dicle ve Fırat, Sakarya ve Meriç nehirlerinin kardeşidir.” İfadelerini kullandı.

 

ŞAHİN: GELİN EKOLOJİK YAŞAMI İNŞA EDELİM

Ağrı ve Cudi dağlarının, Kaçkar ve Erciyes dağlarının dostu olduğunu belirten Şahin ise “Ancak Kürdistan’daki Orman yangınları mevcut geçici hükümetin emri. İç işleri bakanlığının talimatı, TSK’nın bombardımanı şeklinde olup, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın kör, sağır ve dilsizi oynaması bu kirli savaşın yaratmış olduğu tahribatın en belirgin göstergesidir. Artık TC’nin derelerimize, nehirlerimize, dağlarımıza, ormanlarımıza köy mahalle ve şehirlerimize yaptığı talan yağma yakma ve katliamları kabul etmiyoruz! Savaşlara ve savaşların sonucunda ortaya çıkan ekolojik tahribatlara dur diyoruz. Gelin yarenler, dostlar, yoldaşlar, hevaller, arkadaşlar doğa katliamlarına orman yangınlarına karşı yekpare olalım. Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir paradigmayla yarınlarımıza, doğamıza sahip çıkarak, ekolojik yaşamı inşa edelim.” Şeklinde konuştu. 


ŞEHRİVAN HABER – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim