Bölgede çatışmalar ve eylemlerden dolayı sıkıntılı günler yaşarken ülke genelinde olağanüstü önlemler de yeniden devreye sokuluyor. Kapıköy’de 20 gümrük memurunun kaçırılmasının ardından Gümrük Bakanlığı kritik bir karar aldı ve 3 sınır kapısını kapattı. Van’da kaçırılan gümrük memurlarının serbest bırakılmasının ardından kapılar açılmazken bakanlığın resmi açıklaması üzerine Van TSO Başkanı Necdet Takva Gümrük Bakanı Cenap Aşçı’nın "Kapıköy, Esendere, Üzümlü bölgenin can damarıdır." Sözlerine “Bu can damarları kapalı, ameliyat ne zaman Sayın Bakan?” diye sordu.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, güvenlik nedeniyle Üzümlü, Esendere ve Saray sınır kapılarının kapatıldığını açıkladı. Kapıköy’de kaçırılan 20 gümrük memurunun serbest bırakılmasının ardından açılması beklenirken bakanın açıklaması 3 gümrük kapısı resmen kapanmış oldu. Ülkenin yeniden çatışmalı sürece dönmesi, yitirilen canlar, iç karışıklıklarla birlikte ekonomide yaşanan bu sıkıntılar içinden iyice çıkılmaz bir hal alırken, bölgede alının tedbirlerle neredeyse OHAL yaşanmaya başladı.

 

BAKAN TEŞEKKÜR ETTİ, KÖTÜ HABERİ VERDİ!

Geçtiğimiz günlerde geçici olarak kapatılan Kapıköy ve Esendere Gümrük Kapıları ile ilgili karardan sonra sorumlu ağızlardan ilk kez açıklama geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, geçici olarak kapalı tutulan 2 kapıdan sonra bir kapının da kapandığını açıklarken kapıların terör saldırıları nedeniyle kapalı olduğunu söyledi. Alıkonulan 20 gümrük memurunun serbest kalması için her şeyi yaptıklarını dile getiren Bakan Aşçı, süreç boyunca kendilerine destek veren yöre halkına da teşekkür etti.

 

YENİDEN AÇMA ÇABAMIZ SÜRÜYOR!

"'Yöre halkımız arkamızda bizim, desteklerini hissediyoruz. Zaten kaçırıldıktan sonra arkadaşlarımız, bize destek oldular. Biz şu anda o kapılarımızda geçici olarak Gümrük hizmeti veremiyoruz. Bunlar Van ilimizin Saray ilçesindeki Kapıköy, İran'a açılan gümrük kapımız. Hakkari Yüksekova'daki Esendere Gümrük kapımız ve Hakkari Çukurca'daki Üzümlü Gümrük kapımız. Bu üç kapımızda biz şu anda geçici olarak hizmet veremiyoruz. En kısa sürede burada tekrar hizmet verebilmek içinde çabalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.

 

GÜMRÜK KAPILARI CAN DAMARIDIR!

Geri kalan 10 arkadaşımız onların elindeydi, elbette biz devlet olarak her türlü girişimimizi yaptık. Bu arada STK'lar da, yöre halkı da bundan son derece rahatsız oldu çünkü o yöre için o gümrük kapıları can damarıdır. Onların ekonomik hayatları için, günlük yaşamlarını devam ettirmeleri için son derece gerekli kapılardır. Dolayısıyla yöre halkı rahatsız oldular, hayatlarını idame konusunda sıkıntı yaşadılar. Onların da baskıları sonucunda el birliği ile ben iyi niyetli olarak emeği geçenlerin hepsine teşekkür ediyorum. Önemli olan insanı yaşatmaktır, öncelikle insan hayatıdır." Dedi. Öte yandan Bakan Aşçı’nın bu sözlerinin ardından gümrük memurlarının bırakılması için önemli çağrılarda yer alan ve Kapıköy’de önemli mücadele veren Van TSO Başkanı Necdet Takva da sosyal medyadan Bakan’a seslendi. Takva, paylaştığı mesajında gümrük kapılarına can damarı göndermesi yapan Bakan’a; “Bu can damarları kapalı, ameliyat ne zaman Sayın Bakan?” dedi.

 

ELAZIĞ VE TUNCELİ'DE YASAK BÖLGE İLANI

Öte yandan çatışmalı süreçten sadece ekonomi değil bölgenin huzur ve barış ortamı da etkilendi. Son günlerde iyice sıkıntılar günler yaşanırken Türkiye’nin dört bir yanında halk da öfkeli eylemlere girmeye başladı. Siyasi gerginlik halka da yansırken bölgeden giden otobüs firmaları ve Doğu plakalı araçlar da öfkenin hedefi oldu. Ülke genelinde bunlar yaşanırken güvenlik tedbirleri de bir taraftan artırılmaya devam ediyor. Van’da da bir süre önce Tendürek için alınan tedbirler bölgede birçok ilde uzun vadeli alınıyor. Önceki gün Tunceli'deki yasak bölge ilanın ardından dün de Elazığ'da 17 bölge askeri yasak alan ilan edildi. Elazığ Valiliği'nden yapılan açıklamaya yasak bölge ilanı 3 Mart 2016 tarihine kadar yürürlükte olacak. Yasak bölge ilan edilen yerler şunlar; Alacakaya İlçesi: Gortil Yayalası bölgesi, Herbite Yayalasi bölgesi, Görese 1 ve 2'inci bölgesi. Arıcak İlçesi; Görese 1 bölgesi, Görese 2 bölgesi. Karakoçan İlçesi: İlçe merkezi kuzeyi bölgesi, Bulgurcuk Köya doğusu, Dilektaşı Yaylası bölgesi, Gündeğdi Bölgesi, Hamurkesen Bölgesi, Hamurkesen-Pilavtepe arası, Koçyiğitler Köyü batıı, Kuşbayırı Köyü kuzeyi,Velikan Mahallesi ve Çan Köyü arası Yenikaya-Yeşilbilen köyleri arası. Palu İlçesi: Akdağ bölgesi Haydar Yayalası bölgesi.

 

TUNCELİ YASAK BÖLGE İLAN EDİLEN 11 YER

Yasak bölge kararı Tunceli ilinde ise dün alındı. TUNCELİ 'de terör olayları nedeniyle 11 bölge “Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi” ilan edildi. İl merkezinde 6, Ovacık’ta 2, Hozat ve Nazımiye ilçesinde 1’er olmak üzere toplamda 11 yerin geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edildiğinin belirtildiği açıklamada, vatandaşların 6 ay süreyle bu alanlara girmelerinin yasaklandığı kaydedildi.

Editör: TE Bilisim